Araştırmalar ortaya koydu: Cep telefonu sperm sayısını düşürüyor

Araştırmalar ortaya koydu: Cep telefonu sperm sayısını düşürüyor
Cenevre Üniversitesi'nde yapılan araştırma, cep telefonunu sık kullanan erkeklerde sperm sayısının düştüğünü ortaya koydu. İsviçreli bilim insanları, cep telefonlarını gün içinde sık kullanan erkeklerin sperm sayısının...

Cenevre Üniversitesi'nde yapılan araştırma, cep telefonunu sık kullanan erkeklerde sperm sayısının düştüğünü ortaya koydu.

 İsviçreli bilim insanları, cep telefonlarını gün içinde sık kullanan erkeklerin sperm sayısının daha düşük olduğunu tespit etti. Cenevre Üniversitesi'nden uzmanlar, 2005 ila 2018'de askere alınan 2 bin 886 erkeğin cep telefonu kullanımlarını ve sperm miktarlarına ilişkin verileri analiz etti.

Telefonunu günde 20 kereden fazla kullanan erkeklerin sperm konsantrasyonunun, telefonunu haftada bir kez kullanan erkeklerden daha az olduğu belirlendi. Cihazlarını sık sık eline alan erkeklerin sperm sayısının, haftada bir veya daha az kullanan erkeklere göre yüzde 21 daha düşük olduğu tespit edildi.

Sperm sayısına en büyük etkiyi son teknoloji ürünü 4G ve 5G'ye kıyasla 2G ve 3G'nin kullanıldığı telefonların yaptığı kaydedildi. Daha önce yapılan araştırmalarda yararlanılan verilerin kısıtlı olduğuna dikkat çeken UNIGE Tıp Fakültesi Genetik Tıp ve Gelişim Bölümü'nden Rita Rahban, "Cep telefonu kullanımı ile sperm kalitesi arasındaki ilişkiyi değerlendiren önceki çalışmalar nispeten az sayıda birey üzerinde yapıldı, nadiren yaşam tarzı bilgileri dikkate alındı ve bu kişiler doğurganlık kliniklerinde görevlendirildikleri için seçim yanlılığına maruz kaldılar" dedi.

Çocuk sahibi olmak isteyenlere tavsiyeler

Care Fertility Group'un baş bilimsel sorumlusu Profesör Alison Campbell ise, şunları söyledi: "Bu, paniğe ya da alışkanlıklarda köklü değişikliklere neden olmaması gereken büyüleyici ve yeni bir çalışmadır. Çocuk sahibi olmak isteyen ya da sperm sağlığını iyileştirmek isteyen erkekler egzersiz yapmalı (ancak kasık bölgelerinde aşırı ısınmamalı), dengeli beslenmeli, sağlıklı bir kiloda kalmalı, sigaradan kaçınmalı ve alkolü sınırlandırmalı ve çocuk sahibi olmakta sorun yaşıyorlarsa yardım almalıdırlar."

Öte yandan, telefonun taşındığı yerin herhangi bir etkisi olmadığı tespit edildi.

Kaynak: Gazete Duvar