Covid-19'un yeni varyantı Eris nedir? Eris virüsü belirtileri nedir? Tükiye'de görüldü mü?

Covid-19'un yeni varyantı Eris nedir? Eris virüsü belirtileri nedir? Tükiye'de görüldü mü?
Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19'un bir varyantı olarak ortaya çıkan yeni virüsün adı Eris olarak duyuruldu. İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı'na (UKHSA) göre, Eris isimli yeni bir Covid varyantı Birleşik Krallık'ta...

Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19'un bir varyantı olarak ortaya çıkan yeni virüsün adı Eris olarak duyuruldu. İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı'na (UKHSA) göre, Eris isimli yeni bir Covid varyantı Birleşik Krallık'ta yayılıyor. Özellikle İngiltere'de panik yaratan varyant, ülkedeki her 7 COVID vakasından birinde görülüyor. İşte detaylar…

Eris virüsü nedir?

Eris , virüsün EG.5.1 türüdür ve Omicron’un bir çeşididir.

Birleşik Krallık Covid enfeksiyonları için rakamları tahmin eden The Zoe Health Study’ye göre, tahmini Covid sayıları geçen ay yaklaşık 200.000 artarak 4 Temmuz’da öngörülen 606.656 vakadan 27 Temmuz’da 785.980’e yükseldi.

Eris belirtileri neler?

Eris’in Omicron varyantı ile genetik benzerlikler paylaştığı düşünülüyor.

Eris varyantının Omicron’a benzer bir bulaşabilirlik ve bağışıklıktan kaçınma yetenekleri sergileyebileceğini gösteriyor.

Eris virüsü belirtileri şu şekilde;

Burun akması
Baş ağrısı
Tükenmişlik
Hapşırma
Boğaz ağrısı.

Nefes darlığı, koku kaybı ve ateş gibi geleneksel semptomlar artık çok daha az yaygın.

Eris virüsünün ana semptomları, yoğun bir şekilde Omicron varyantına benzemektedir. Bunlar; boğaz ağrısı, burun akıntısı, tıkalı burun, hapşırma, balgamsız öksürük, baş ağrısı, balgamlı öksürük, ses kısıklığı, kas ağrıları ve ağrıları ve koku alma duyusunda değişikliktir. Bununla birlikte, nefes darlığı, koku kaybı ve ateş ana semptomlar arasında kabul edilmemektedir.

Hangi ülkelere yayıldı?

Eris, şimdiden Asya'daki COVID vakalarının yaklaşık yüzde 20'sini, Avrupa'dakilerin yüzde 10'unu ve Kuzey Amerika'dakilerin de yüzde 7'sini oluşturuyor.

İsrail de yeni varyanttan etkilenenler arasında. Yetkililer, 24 Temmuz itibarıyla İsrail'deki en az 18 vakada bu varyantın tespit edildiğini söylüyor. Dünya genelinde ise toplam 36 ülkede 2 binden fazla vakadan bu varyant sorumlu.

Eris varyantı Türkiye'de görüldü mü?

Varyantın Türkiye'de görülüp görülmediğine dair herhangi bir açıklama yapılmadı.