Eris varyantı nedir, belirtileri ve korunma yolları neler, nasıl bulaşır?

Eris varyantı nedir, belirtileri ve korunma yolları neler, nasıl bulaşır?
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Eris varyantının Türkiye'de görüldüğünü açıkladı. Bakan Koca, testi pozitif çıkan kişilerin yurt dışı temaslı ve aynı ilde olduklarını dile getirdi. Bakan Koca'nın açıklamasının ardından...

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Eris varyantının Türkiye'de görüldüğünü açıkladı. Bakan Koca, testi pozitif çıkan kişilerin yurt dışı temaslı ve aynı ilde olduklarını dile getirdi. Bakan Koca'nın açıklamasının ardından Eris varyantının belirtileri bir kez daha gündeme geldi. Peki, Eris varyantı nedir, belirtileri neler?

Dünya Sağlık Örgütü'nün yakın takibe aldığı Eris varyantı vakaları Türkiye'de de görüldü. Haberi Sağlık Bakanı Fahrettin Koca verdi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından "Endişe konusu sayılmayacak bir gelişme" başlığı altında Eris varyantının Türkiye'de görüldüğünü açıkladı. Peki, Eris varyantı nedir, belirtileri neler?

Eris'in diğer varyantlardan farkı

Dünya Sağlık Örgütü, daha önce yayımladığı raporunda, daha önce "gözlem altındaki varyant" olan Omicron'un alt türevi Eris (EG.5.1) varyantının statüsünü, "izlenmesi gereken varyant" olarak değiştirmişti.

Mevcut kanıtlara dayanarak, Eris'in oluşturduğu halk sağlığı riski, diğer mevcut Covid-19 varyantlarının riskine benzer şekilde "küresel düzeyde düşük" olarak değerlendirilmiş, Eris'in özelliklerine bağlı olarak küresel şekilde yayılabileceği ve vakalarda artışa neden olabileceği kaydedilmişti.

Eris varyantı belirtileri

Dünya Sağlık Örgütü tarafından Eris varyantının belirtilerinin, diğer Covid-19 varyantlarının belirtilerine benzer olduğu tespiti yapılmıştır.

En yaygın görülen belirtiler şunlardır:

  • Ateş,
  • Öksürük,
  • Boğaz ağrısı,
  • Nefes darlığı veya solunum güçlüğü,
  • Kas ağrıları veya kas güçsüzlüğü,
  • Baş ağrısı,
  • Yorgunluk,
  • Burun akıntısı veya tıkanıklığı,
  • Tat veya koku kaybı,
  • İshal veya mide rahatsızlığı.

Eris varyantından korunma yolları nelerdir?

Aşı olmak: Covid-19 aşıları, hastalığın şiddetini azaltmak ve hastalığa karşı bağışıklık kazanmanızı sağlar. Aşılar, farklı varyantlara karşı koruma sağlayabilir. Sağlık otoritelerinin ve uzmanların önerdiği aşı takvimine uygun olarak aşıları olmak virüsün tehlikeli etkilerini ve yayılımını azaltabilir.

Maske takmak: Maske, hem sizin hem de çevrenizdeki insanların enfeksiyondan korunmasına yardımcı olabilir. Yoğun insan içeren yerlerde veya sosyal mesafe koruyamayacağınız durumlarda maske takmak önem arz etmektedir.

Sosyal mesafe: İnsanlar arasındaki teması sınırlamak için sosyal mesafe kurallarına uymak bulaş rislini azaltır. Bu nedenler kalabalık ortamlardan kaçınmak ve mümkün olabiliyorsa kişisel teması minimize etmek de korunma yolları arasında yer alabilir.

El hijyeni: Ellerinizi sık sık sabun ve su ile yıkayarak veya alkol bazlı el dezenfektanları kullanarak enfeksiyondan korunmaya çalışabilirsiniz, yine ellerle yüzün temasını azaltmak da genel olarak önem arz edebilir.

Kamu sağlığı ilkelerine uymak: Yerel sağlık otoritelerinin ve bilim insanlarının önerilerine uymak, enfeksiyonun yayılmasını kontrol etmeye yardımcı olabilir. Bu önerilere uygun olarak hareket etmek toplum sağlığını korumada önemli bir rol üstlenir.

Hasta insanlarla temastan kaçınmak: Covid-19 semptomları gösteren kişilerle teması sınırlamak ve Covid-19 semptomları gösteren kişilerin de kendisini izole etmesi önemlidir.