"Kızamık göçmenlerin değil, aşısızların salgını"

"Kızamık göçmenlerin değil, aşısızların salgını"
Sağlık Bakanlığı’nın 81 ile ‘kızamık’ yazısı göndermesinin ardından, gündeme gelen aşı tartışmaları devam ediyor. Türkiye’de uzun zaman önce aşılama yöntemiyle bitirilen kızamık salgınının neden tekrar yayılmaya...

Sağlık Bakanlığı’nın 81 ile ‘kızamık’ yazısı göndermesinin ardından, gündeme gelen aşı tartışmaları devam ediyor. Türkiye’de uzun zaman önce aşılama yöntemiyle bitirilen kızamık salgınının neden tekrar yayılmaya başladığı hakkında açıklamalar yapan Doç. Dr. Seval Alkoy, ‘’Salgın, ister Türkiye vatandaşı isterse düzensiz göçmen olsun, aşısız ya da eksik aşılıların salgınıdır’’ dedi.

Tekrar başlayan kızamık salgınının neden yıllar sonra ortaya çıktığı vatandaşlar arasında merak konusuyken, ortaya birçok fikir atıldı. Yayılan bulaşıcı hastalıkların düzensiz göçmenlerle bağlantılı olduğu iddiaları, kızamık ile ilgili birçok soruyu da beraberinde getirdi. Doç. Dr. Seval Alkoy, kızamık salgınının neden tekrar başladığını açıkladı.

‘’Düzensiz göçmenlerde kızamık aşılama oranları düşük olabilir’’

Elips Haber'e açıklamalarda bulunan Alkoy, kızamık salgınıyla düzensiz göçmenler arasındaki ilişkiye değinerek ‘’Düzensiz göçmenlerin önemli bir bölümünü Suriyeli aileler oluşturmaktadır. Suriye, savaş öncesi aşılama hizmetlerinin iyi yürütüldüğü bir ülkedir. Fakat savaş sürecinde, tüm sağlık hizmetleri gibi aşılama hizmetleri de zarar görmüştür. Bu nedenle düzensiz göçmenlerde kızamık aşılama oranları düşük olabilir’’ diye konuştu.

‘’Salgın, göçmenlerin değil, aşısız ya da eksik aşılıların salgınıdır’’

düzensiz göçmenlerin ikamet ettikleri yerlerin çoğu zaman kesin olarak bilinememesi sebebiyle bu kişilerin temel sağlık hizmetlerine erişip erişemediği konusunda net bilgiler olmadığının altını çizerek ‘’Ancak bu duyarlı grupları salgının kaynağı olarak göstermek, böyle bir ayrım yapmak yanlış olacaktır. Çünkü salgın, ister Türkiye vatandaşı isterse düzensiz göçmen olsun, aşısız ya da eksik aşılıların salgınıdır’’ dedi.

Aşı karşıtı kişilerin kızamık gibi salgın hastalıkların yayılmasındaki payına dikkat çeken Alkoy, ‘’Avrupa ülkelerinde 2008’den beri görülen salgınlarda, kendi içine dönük-kapalı (özellikle dini) aşıya dirençli bazı gruplarda olguların kümelendiği ve salgından özellikle etkilendikleri saptanmıştır. Ülkemizde çocukluk çağı aşı programında yer alan aşılara ilişkin kararsızlık ve direnç henüz salgınlar oluşturacak yaygınlıkta olamamakla birlikte, yine de bu gruplar mevcut salgınların yayılmasında rol oynayabilir’’ ifadelerini kullandı.