Şeffaflık olmalı, veriler açıklanmalı

Şeffaflık olmalı, veriler açıklanmalı
‘Bidebunuizle’ yayınında Yavuz Oğhan’ın sorularını yanıtlayan Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, Omicron varyantının ciddi bir risk yarattığını ve bu durumun hastanelere yansıyabileceğini söyledi. Yavuz,...

‘Bidebunuizle’ yayınında Yavuz Oğhan’ın sorularını yanıtlayan Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, Omicron varyantının ciddi bir risk yarattığını ve bu durumun hastanelere yansıyabileceğini söyledi. Yavuz, bu nedenle ülkelerin teyakkuz halinde olduğunu aktardı. Varyantların ne durumda olduğuna ilişkin yapılan inceleme yöntemi genomik sürveyansın Türkiye’de yeterli olmadığını söyleyen Yavuz, şunları söyledi:

“Omicron’un tespit edildiği ülkelerde Delta’yı baskıladığı görülüyor, ocak gibi Türkiye’de de baskın olacağı öngörülüyor. Türkiye’de katlanarak arttığını düşünüyorum. Avrupa’ya göre çift doz aşılamada gerideyiz. Onlar yüzde 70’in üzerinde, biz yüzde 60’ın altındayız. Aşılamayı hızlandırmalıyız. Belirli noktalarda zorunlu yapmamız gerekiyor. Hızlı bir şekilde tüm yaş gruplarını aşılamamız lazım. Omicron için de elimizdeki tek silah aşı. Kalabalıkların azaltılması ve kapalı alanlardan uzak durulması gibi önlemler de devam etmeli. Ancak Omicron sağlık sistemini çok zor bir duruma sokabilir, hızlı davranmak gerekiyor. Ayrıca aşıda tereddütle de mücadele edilmeli.”

‘KLİNİK ÇALIŞMALAR BAŞLADIKTAN SONRA VERİ AKIŞI KESİLDİ’
Yerli aşı Turkovac’la ilgili de konuşan Yavuz, şöyle devam etti: “Klinik öncesi çalışmaları DSÖ ölçütlerine göre yapıldı ve yayınları da çıktı. Fakat klinik çalışmalar başladıktan sonra veri akışı kesildi. Bu durum sıkıntı yarattı. Aşı çalışmaları ne kadar hızlı paylaşılırsa o kadar iyidir. Ben de verileri basına yansıyan kadarıyla biliyorum. Bu bilgilerin paylaşılması gerekli. Aşı tereddütünü giderme konusunda yerli aşının çok büyük bir fark yaratacağını düşünmüyorum. Tüm bilgiler tüm açıklığıyla açıklanmalı. Halktan veri saklamak salgın hastalığın kontrolüne zarar veriyor.”