Sincan Kadın Cezaevi’nde uyuz salgını: "Tutuklulara hijyen malzemesi verilmiyor"

Sincan Kadın Cezaevi’nde uyuz salgını: "Tutuklulara hijyen malzemesi verilmiyor"
Sincan Kadın Cezaevi’nde çalıştırılan adli tutukluların kaldığı koğuşta başlayan uyuz salgınının birçok tutukluya bulaştığı iddia edildi.Ankara Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde uyuz salgını başladı. Cezaevinin yemek...

Sincan Kadın Cezaevi’nde çalıştırılan adli tutukluların kaldığı koğuşta başlayan uyuz salgınının birçok tutukluya bulaştığı iddia edildi.

Ankara Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde uyuz salgını başladı. Cezaevinin yemek dağıtımı, temizlik, çöp toplama ve kantin işlerinde çalıştırılan adli tutukluların kaldığı koğuşta başlayan uyuz salgını birçok kişiye bulaştı. Birçok tutuklu karantinaya alınırken, yemek dağıtımı gibi işleri yapan tutukluların yerine yenileri getirildi.

Mezopotamya Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, salgına dair ilk süreçte açıklama yapmayan cezaevi idaresi, herhangi bir önlem de almadı. Haftalık olarak tutuklulardan çamaşır filesi toplayan gardiyan, “Cezaevinde uyuz salgını var. İsterseniz kıyafetlerinizi vermeyin. Sonuçta tüm kıyafetler aynı makinada yıkanıyor” dedi. Salgına ilişkin herhangi bir önlem alınıp alınmadığı sorulan gardiyan, “Şu an için çamaşır uyarısı dışında bir önlemimiz yok” yanıtı verdi. 

Tutukluya Testsiz Teşhis

Bu süreçte sırtında yara çıkan bir siyasi tutukluya ise götürüldüğü Sincan Cezaevi Kampüs Hastanesi’nin cildiye bölümü doktoru tarafından sadece yaraya bakılarak test yapılmadan uyuz teşhisi konuldu. Tutuklu ve koğuşundaki tutuklular, 1 hafta karantinada tutularak hiçbir aktiviteye çıkartılmadı. Ardından yapılan testte uyuz olmadığı ortaya çıktı. Tutuklu kendisine test uygulamadan teşhis koyan doktor hakkında suç duyurusunda bulundu.

'Hijyene dikkat edilmiyor'

Ortaya çıkan salgına rağmen cezaevindeki hijyene dikkat edilmiyor. Tutuklulara hijyen malzemesi vermeyen idare, kantinde de sınırlı sayıda ürünü (çamaşır suyu, bulaşık-çamaşır deterjanı) fahiş fiyata satıyor. Musluklardan ise kirli su akıyor.

Tutukların Heyet Talebi

Tabip odası ve insan hakları örgütlerine çağrıda bulunan tutuklular, konunun soruşturulmasını ve hijyenik bir ortamın sağlanması için cezaevine heyet gönderilmesini talep etti.