Türkiye’de yeniden Covid-19 tartışması

Türkiye’de yeniden Covid-19 tartışması
Türkiye’de sıkça tartışılan koronavirüs vaka sayılarının güvenirliği, Sağlık Bakanlığı’nın önceki gün 5 bin 609 vaka sayısı açıklaması ile yeniden gündeme geldi. Uzmanlara göre ise vaka sayıları halen gerçekçi...

Türkiye’de sıkça tartışılan koronavirüs vaka sayılarının güvenirliği, Sağlık Bakanlığı’nın önceki gün 5 bin 609 vaka sayısı açıklaması ile yeniden gündeme geldi. Uzmanlara göre ise vaka sayıları halen gerçekçi değil.

Türkiye’de ilk koronavirüs vakasının tespit edildiği 11 Mart 2020’nin üzerinden iki yıl geçti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca önceki gün Twitter hesabından yaptığı “Fahrettin Koca’yı tanımadığımız günlere dönüyoruz” paylaşımı ile Covid-19 riskinin giderek azaldığını ima etti, paylaşım sosyal medyanın en çok konuşulan konuları arasında ilk sıraya yerleşti. Pandeminin başından beri şeffaflık konusunda eleştirilen Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı tabloda da ise dün yapılan test sayısının 172 bin 461, vaka sayısının 5 bin 609, ölüm sayısının ise 32 olduğunu belirtildi.

Almanya ve Fransa gibi ülkelerde vaka sayıları 150 binlere yaklaşırken Türkiye’de açıklanan iyimser tablo “güvenirlik” tartışmalarını yeniden başlattı. Sağlık Bakanlığı’nın her zaman iyimser bir tablo çizmeye gayret ettiğini belirten Türk Tabipler Birliği Başkanı Şebnem Korur Fincancı’ya göre, bu iyimser tablo salgının yayılması ve aşılama hızının düşmesi gibi olumsuzluklara neden oluyor. Vaka sayılarının gerçeği yansıtmadığını ifade eden Fincancı, özellikle test sayılarındaki düşüşün buna neden olduğunu belirtiyor.

Fincancı “Yaygın test uygulanmıyor. Temaslı bildirimleri neredeyse hiç yapılmıyor. Filyasyon gibi bir çalışma söz konusu bile değil. Böyle olunca da aslında sanki rakamlar düşüyormuş gibi bir tablo yansıtılıyor. Dolayısıyla rakamlar gerçeği yansıtmıyor. Test sayılarıyla diğer verileri birlikte değerlendirdiğimizde yaklaşık olarak aslında yeni vaka sayısının 30 binler civarında olduğunu söylemek çok yanlış olmaz” diyor.

25 kişi daha hayatını kaybetti, 6 bin 635 yeni vaka tespit edildi

Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı güncel verilere göre, dün koronavirüs nedeniyle 25 kişi daha hayatını kaybetti, 6 bin 635 yeni vaka tespit edildi.

Sağlık Bakanlığı, ‘Günlük Covid- 19 Tablosu’ verilerini açıkladı. Son 24 saatte yapılan 191 bin 026 testte 6 bin 635 vaka tespit edildi. 25 kişi hayatını kaybederken, 12 bin 152 kişinin de tedavisi ve karantinası sona erdi.