Turkovac devrede

Turkovac devrede
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dün Cumhurbaşkanlığı’nda yaptığı açıklamada, Turkovac’ın acil kullanım onayını aldığını ve seri üretimine başlandığını duyurdu.Erdoğan, konuşması sırasında Turkovac aşısının...

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dün Cumhurbaşkanlığı’nda yaptığı açıklamada, Turkovac’ın acil kullanım onayını aldığını ve seri üretimine başlandığını duyurdu.

Erdoğan, konuşması sırasında Turkovac aşısının üretildiği Şanlıurfa›daki tesise canlı yayında bağlandı. Tesiste Bilim Kurulu üyeleriyle birlikte Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, aşının bir hafta ya da on gün içinde, başta şehir hastanelerinde olmak üzere uygulanmaya başlanacağını söyledi. Tesiste konuşan Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, aşının klinik çalışmalarından elde edilen ön verilere göre Turkovac uygulanan kişilerin Covid-19’a yakalanma riskinin diğer aşılara göre daha düşük olduğunu söyledi. Prof. Dr. Kara’nın paylaştığı verilere göre Turkovac, Sinovac’a göre iki kat daha iyi koruma sağlıyor.

OMİCRON VARYANTINA KARŞI ETKİLİ Mİ?
Kurul Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, aşının yeni varyanta karşı etkinliğini anlamak için zamana ihtiyaç olduğunu belirtti.

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Alper Şener, 23 Kasım’da Faz 3 çalışmalarının tamamlanması için son bin gönüllüye uygulanacağını belirtmiş, Faz 3 aşaması için 3 bin kişiye yapılmasının planlandığını açıklamıştı. Halk Sağlığı Uzmanları Derneği, 13 Aralık’ta, “Faz 3 çalışmasının küçük ölçekli bir erken aşama verisine dayalı olarak acil kullanım onayı alması durumunda bu ‘onay’ bilimsel olarak tartışmalı olacaktır” açıklamasını yapmıştı.

HEKİMLER ÇAĞRI YAPTI: BİLİMSEL VERİLERİ AÇIKLAYIN

Turkovac’a acil kullanım onayı, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) tarafından verilmiş oldu. Fakat bilim insanları, Faz 3 çalışma sonuçlarının paylaşılması gerektiğini belirtti. Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) yaptığı açıklamada, Turkovac’ın acil kullanım onayı almasını büyük bir mutlulukla karşıladıklarını belirterek, “Faz 3 çalışma sonuçlarının bilimsel kamuoyu ile paylaşılmasını bekliyoruz” denildi.

Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, bu kadar hızlı bir şekilde acil kullanım onayı verilmesinin ‘normal’ bir durum olmadığını söyledi ve “Faz 3 çalışması yazılıp paylaşıldı mı? Müjde veren Bilim Kurulu üyelerinin elinde olduğunu söylediği verileri gören duyan bilen var mı?” diye sordu.

Gerçek Gündem’e konuşan Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Kayıhan Pala da, “Sonuçların açıklanması, bir raporunun olması lazım. Bilimsel olarak tartışılacak bir şey yapmış oldular. Aşının yüksek derecede koruduğuna ilişkin verileri görmeden kimseye öneremem” dedi.