Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

Sıfır hayal oldu, şimdi hurda revaçta

TÜRKİYE’de sıfır otomobil pazarı bir taraftan tedarik problemleri bir taraftan da kur artışı ve yüksek vergilerle son 4 aydır daralırken, halkın alım gücünün düşmesine bağlı ön plana çıkan 2.el pazarında da sıkıntılar sürüyor. Türkiye’de 2.el otomobil pazarı son 13 ayın 11 ayını kayıpla tamamlarken, ilk 10 ay sonunda pazar yüzde 19 daralarak 4 milyon 589 bin adede kadar geriledi.

%55’i 10 YAŞ VE ÜZERİ
EBS Danışmanlık’ın verilerine göre ekimde 2.el otomobil pazarı baz etkisiyle yüzde 8 büyüyerek 631 bin adede ulaşırken, pazarda satılan 2.el otomobillerin yüzde 55’inin 10 yaş ve üzeri olması alım gücü gerçeğini gözler önüne seriyor. Yani uçan kurlar ve vergilerle bırakın artık sıfır otomobil almayı, 2.elde 10 yaş üzerinde araçları bile alamayacak noktaya geldik. Düşünün ekim sonunda daha dolar 10 TL bile olmadan, 2 elde satılan otomobillerin %54’ü 10 yaş ve üzerinden oluştu.

HAYAL BİLE EDEMİYORUZ
Fiyatlar artarken aynı ölçüde alım gücünün artmaması önümüzdeki günlerde Türkiye’de artık gücümüzün hurdaya bile yetmeyeceğini gösteriyor. Son 5 yılın Ocak-Ekim aylarında satılan sıfır otomobile karşılık 2.el otomobil oranlarına baktığımızda ise durumun vehameti daha net anlaşılıyor. 2019 yılında her sıfır otomobile karşı 12,66 ikinci el otoobil satılırken, 2020’de bu oran 9,56’ya, bu yılın 10 ayında ise 8,49’a kadar geriledi. Yani zaten hayal olan otomobil almak artık hayal olmaktan da öteye geçti.

30 BİN ARAÇ İLANI 1 GÜNDE KALDIRILDI

SADECE 23 Kasım 2021 tarihinde dövizdeki hızlı yükseliş sebebiyle aynı gün içinde ilan platformlarından ortalama 30 bin araç ilanının kaldırıldığına dikkat çeken Otomerkezi.net CEO’su Muhammed Ali Karakaş, “İlanını kaldırmayan birçok şirket ve araç sahibi, birkaç saat içinde satış fiyatında yaklaşık yüzde 20 artışa gitti. Ülke ekonomisindeki gelişmeler, ikinci elde de belirleyici unsur olacak. Şu anda alıcı ve satıcılar tamamen bekle-gör politikası uyguluyor” dedi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Özpeynirci Arşivi