'Akşener GİK toplantısında kararını açık etmedi'

'Akşener GİK toplantısında kararını açık etmedi'
CHP'nin yerel seçimlere yönelik 'iş birliği' teklifine ret kararı çıkan İYİ Parti Genel İdare Kurulu'ndan Genel Başkan Meral Akşener'in fikrini açık etmediği belirtildi. Duvar'dan Ceren Bayar'ın haberine göre, son...

CHP'nin yerel seçimlere yönelik 'iş birliği' teklifine ret kararı çıkan İYİ Parti Genel İdare Kurulu'ndan Genel Başkan Meral Akşener'in fikrini açık etmediği belirtildi.

Duvar'dan Ceren Bayar'ın haberine göre, son kararı verecek olan partinin en üst karar alma organı Genel İdare Kurulu toplantısına saatler kala sonuca ilişkin öngörüde bulunmak hala güçtü. Akşener, toplantıyı açarken “CHP’nin, iş birliği zemini için samimi bir teklifi var, ‘iş birliği zemini oluşur mu’ diye sordular. Biz de GİK’e soracağımızı söyledik’ dedi.

Akşener kararını açık etmedi 

Bir önceki GİK toplantısından önce İYİ Parti’nin seçimlere ‘hür ve müstakil olarak girmesi’ yönündeki oyunu açık bir şekilde ifade eden Akşener, bu kez kendi oyunun rengine ilişkin bir şey söylemedi ve “Kararınızı asla benim üzerimden vermeyin, değerlendirmenizi bana göre yapmayın. Kararınızı kendiniz verin ve lütfen herkes ne düşünüyorsa söylesin” diye konuştu.

Akşener’in bu kısa girişinin ardından tüm GİK üyeleri söz aldı. Herkes CHP’nin teklifine nasıl cevap verilmesi gerektiği yönündeki fikrini ifade etti. Teklife ‘hayır’ denmesi gerektiğini savunanlar “Bizim zaten alınmış, sağlam gerekçeleri olan bir kararımız var. Bu karardan geri adım atmak hem ülkeye hem partiye kaybettirir” ifadelerini kullandı.

'İktidar zaten kazandı'

İş birliğini reddetmenin bile bile iktidara kazandırmak anlamına geleceğini ve Türkiye’ye kaybettireceğini savunan GİK üyeleri ise diyalog kurulması gerektiğini belirtti. Aksi görüşü savunan GİK üyeleri, iktidarın genel seçimlerde zaten kazandığını, yerel seçimlerin İYİ Parti için şans olduğunu belirtti.

Kimler yerel seçime müstakil girmeyi savundu?

Oktay Vural, Şükrü Kuleyin, Rıdvan Uz, Naci Cinisli, Burak Akburak, Tolga Akalın, Metin Ergün, Buğra Kavuncu gibi isimler hür – müstakil stratejisinin arkasında durulması gerektiğini ifade eden üyelerdendi.

Parti yetkililerinin aktardığına göre 4 saat süren GİK toplantısı bir beyin fırtınası gibi geçti, farklı görüşlere sahip üyeler kendi argümanlarıyla birbirini ikna etmeye çalıştı.

35 hayır, 14 evet oyu 

Herkesin fikrini belirtmesinin ardından alışıldık olmayan bir yöntemle; oylama kapalı olarak yapıldı. 35 GİK üyesinin CHP ile iş birliğine ‘hayır’, 14 GİK üyesinin ‘evet’ oyu kullandığı oylamadan sonra Meral Akşener teşekkür etti ve “hayırlı olsun” demekle yetindi.

Bir önceki GİK’te ‘iş birliği yapılmalı’ diyen üyelerin sayısı 4’ten 14’e çıktı. GİK toplantısının ardından kameraların karşısına geçen Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu’nun “İYİ Parti olarak 2024 seçimlerine hür ve müstakil olarak, yani Genel Başkanımızın ifade ettiği gibi özü başımıza gideceğiz” sözleri partililer tarafından alkışlarla karşılandı. Partinin tüm katlarında da bir sevinç havası hakimdi.

Çarşamba 21 aday daha açıklanacak

İYİ Parti şimdiye kadar 69 aday belirledi ve isimlerini kamuoyuyla paylaştı. Çarşamba günü partinin grup toplantısında biri il olmak üzere 21 aday daha açıklanacağı ifade edildi.