Arazisi, Erdoğan'ın imzasıyla 'ormanlık alan'dan çıkarılmıştı: AKP'nin Muğla adayı Aydın Ayaydın kimdir?

Arazisi, Erdoğan'ın imzasıyla 'ormanlık alan'dan çıkarılmıştı: AKP'nin Muğla adayı Aydın Ayaydın kimdir?
AKP'nin Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Aydın Ayaydın kimdir? Gazete Pencere Haber MerkeziAKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün Haliç Kongre Merkezi'nde partisinin belediye başkan adaylarını açıkladı.Muğla...
AKP'nin Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Aydın Ayaydın kimdir? 

Gazete Pencere Haber Merkezi

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün Haliç Kongre Merkezi'nde partisinin belediye başkan adaylarını açıkladı.

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Aydın Ayaydın ismi duyuruldu.

1951 yılında Mardin'de doğan Aydın Ayaydın, İstanbul İktisadi Ticari İlimler Akademisi'ni bitirdi. Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde İktisat konusunda yüksek lisans ve doktorası yapan Ayaydın, 1993'te ekonometri profesörü oldu.

ANAP, DYP, CHP kariyeri

1987 yerel seçimlerinde ANAP'tan Küçükçekmece Belediye Başkan adayı olan Ayaydın, seçimleri kaybetti.

1995'ten Doğruyol Partisi'nden İstanbul Milletvekili seçilen Ayaydın, 2002 yılında tekrar ANAP'tan milletvekili adayı oldu ancak bu kez Meclis'e giremedi.

Daha sonra CHP'ye katılan Ayaydın, 2011 genel seçimlerinde CHP'den milletvekili adayı oldu ve Meclis'e girmeyi başardı. Ayaydın CHP'de bir dönem milletvekilliği yapmasının ardından parti ile yollarını ayırdı.

1997 - 1999 yılları arasında Rekabet Kurumu başkanlığı da yapan Ayaydın, aynı dönemde Beşiktaş JK'nin Asbaşkanlık görevini de üstlendi.

Müdürü olduğu Emlakbank'ı 60 trilyon lira zarara uğrattı

1993 yılında Emlakbank Müdürü olduğu dönemde kurumu 60 trilyon lira zarara uğrattığı iddiasıyla hakkında banka tarafından dava açıldı. Ayaydın'ın, 31 Aralık 2000 itibarıyla Gaziemir Projesi nedeniyle bankayı 18 trilyon 185 milyar TL, Ataşehir Projesi nedeniyle de 41 trilyon 39 milyar TL zarara uğrattığı öne sürüldü.

Emlakbank'ın Ayaydın'dan önceki müdürü Engin Civan da, 120 milyon dolar kredi vereceği iş insanı Selim Edes'ten 3,5 milyon dolar rüşvet aldığı iddiasıyla tutuklanmış, "Rüşvetin belgesi mi olur" sözleriyle kamuoyunda uzun yıllar adından söz ettirmişti.

Ayaydın, Emlak Bankası'nı 60 trilyon dolar zarara uğrattıktan sonra ülkenin sayılı zenginleri arasına girdi ve İstanbul Bahçeşehir'den, Beykoz'dan ve Bodrum Gümüşlük'ten villalar satın aldığı gündeme geldi.

Bakan Tüzmen ile kavga

Aydın Ayaydın'ın kardeşi Yalçın Ayaydın, İpekyol isimli şirketi kurdu. 2013 yılında İpekyol'un distribütörlüğünü Reza Zarrab'ın ailesine verdi.

Dönemin Gümrük Bakanı ile aralarında çıkan anlaşmazlık sonucu  İpekyol'un ithalatıyla ilgili olarak dönemin Gümrük Bakanı Kürşat Tüzmen soruşturma başlatmaya hazırlanırken, Aydın Ayaydın, Tüzmen'in usulsüzlüklerini anlatan "El Tüzmen" isimli bir kitap yazdı.

Esenboğa Havalimanı VIP'te karşılaşan Bakan Tüzmen ile Ayaydın yumruk yumruğa kavga etti. Olaydan sonra bir düğünde denk gelen Ayaydın, Bakan Tüzmen'e kafayla vurdu.

Erdoğan'a diploma desteği vermişti

2014 Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde Erdoğan'ın diploma tartışmaları Meclis’te de gündeme geldiğinde Erdoğan’a destek CHP’li milletvekili Aydın Ayaydın’dan gelmişti. Ayaydın henüz başbakan olan Erdoğan için “Sayın başbakanın 4 yıl boyunca hem derslerine girdim, hem sınavlarını yaptım, dolayısıyla sayın başbakan 4 yıllık üniversite mezunudur” demişti.

Ayaydın hakkında yıllar önce açılan Emlakbank davası, 2017 yılında tekrar açıldı. Ayaydın bu davadan sonra AKP ile yakın ilişkiler kurmaya başladı.

Arazisi ormanlık alandan Erdoğan'ın imzasıyla çıkarıldı

Ayaydın son olarak 26 Ocak 2023 tarihinde "kişiye özel kıyak" iddialarıyla gündeme geldi.

Bodrum'da Ayaydın'a ait villanın tuvaleti ve müştemilatı, orman sınırı içinde kaldığı için yıkılması gerekirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla Ocak 2023'te Resmi Gazete'de özel bir karar yayınlanmış ve 117 m² alan orman dışına çıkarıldı.

Son olarak Aydın Ayaydın'ın kızı Derya Ayaydın, 14 Mayıs 2023 Genel Seçimleri'nde AKP'den seçilerek Meclis'e girmişti.