Bakanlıktan Abdullah Öcalan yanıtı: Tecrit uygulanmıyor

Bakanlıktan Abdullah Öcalan yanıtı: Tecrit uygulanmıyor
Adalet Bakanlığı'na bağlı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, İmralı Cezaevinde bulunan, Abdullah Öcalan'a tecrit uygulanmadığını açıkladı

Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, DEM Parti'nin İmralı Cezaevi'nde bulunan Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması için 7 Aralık 2023'te Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanlığı’na yaptığı başvuruya yanıt verdi.

Mezopotamya Ajansı'ndan Fırat Can Arslan'ın haberine göre Müdürlük, İmralı'daki tutukluların "kanun ve yönetmeliklerle verilen tüm haklardan eşit olarak faydalandıklarını" açıkladı.

Müdürlük, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) kararlarına atıfta bulunarak, “tecrit kavramından bahsedebilmek için mahkumun avukatı, yakınları veya diğer mahkumlarla olan iletişiminin tamamen ortadan kaldırılması gerektiği” ifadesini kullandı.

Görüşmeleri engellenmiyor

İmralı'da tecridin olmadığını savunan müdürlük, "22 Ocak 2007 tarihli ve 4511 No’lu Genelge kapsamında ceza infaz kurumunda bulunan tüm hükümlülerin ortak etkinliklerden yararlandırıldığı, başvuran avukatları ve yakınlarıyla görüşmelerinin engellenmediği, mevzuat doğrultusunda diğer mahkumlarla da spor ve diğer ortak alan etkinliklerine katıldığı” belirtildi.

Ayrıca başvuruda yer alan tespitlerin 'dayanaksız' olduğunu belirten Müdürlük, Öcalan’ın “2023 yılında mektup, faks ve benzeri haberleşme yöntemlerinden yararlandığını" da ifade etti.