Beştaş, Adalet Bakanı Tunç'a sordu :'Uzun tutukluluk süresi dolan Gültan Kışanak neden tahliye edilmiyor?'

Beştaş, Adalet Bakanı Tunç'a sordu :'Uzun tutukluluk süresi dolan Gültan Kışanak neden tahliye edilmiyor?'
HEDEP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, uzun tutukluluk süresi bugün dolan Gültan Kışanak ile ilgili soru önergesi verdi. Beştaş, Adalet Bakanı Tunç'a "Uzun tutukluluk süresi dolan Gültan Kışanak neden tahliye edilmiyor"...

HEDEP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, uzun tutukluluk süresi bugün dolan Gültan Kışanak ile ilgili soru önergesi verdi. Beştaş, Adalet Bakanı Tunç'a "Uzun tutukluluk süresi dolan Gültan Kışanak neden tahliye edilmiyor" diye sordu.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Kandıra Cezaevi’nde bulunan ve Kobani Davası’nda yargılanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi (DBB) eski Belediye Eşbaşkanı Gültan Kışanak’ın uzun tutukluluk haline ilişkin Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un yanıtlaması talebiyle Meclis Başkanlığı’na soru önergesi verdi.

Kışanak hakkında TMK-7/2 suçundan Malatya Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanmasına devam edildiği, diğer suçlardan ise yargılanmanın Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde olduğu belirtilen soru önergesinde, Kışanak'ın Malatya 5’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki yargılamasına tutuksuz devam edildiği kaydedildi.

Kışanak'ın Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki dosyasında tutukluluğunun devam edildiği belirtilen önergede, Ekim 2022 tarihinde Malatya dosyasındaki isnatlarla ilgili olarak tahliyesine ve diğer suçlardan ise Kışanak'ın tutukluluğun devamına karar verildiği ifade edildi.

"Kışanak’ın azami tutuklu bulunduğu sürenin nazara alınması hukukun gereğidir"

Kışanak’ın tüm iddialar nedeniyle artık Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanmakta olduğu ve toplam tutukluluk süresinin 25 Ekim 2023’te 7 yılını dolduracağına dikkat çekilen soru önergesinde, şu bilgilere yer verildi:

"Bu süre, tutuklulukta azami süre olup mahkemenin bu konuda bir takdir yetkisi de bulunmamaktadır. Gültan Kışanak’ın AYM’de bulunan bireysel başvuru dosyasına, 7 yıllık azami tutukluluk süresinin dolacağı 25 Ekim 2023 tarihinde, avukatları tarafından bir ek başvuru yapılmıştır. Öte yandan uzun tutukluluk halleri insan hak ve hürriyetleri önündeki engellerden birisi olarak da ülke gündeminde yer alan tartışma alanlarından birisidir. Zira bir koruma tedbiri olan tutukluluk halinde aslolan ‘geçici olması’ halidir. Uluslararası mevzuatta da tutukluluk halinin gereksiz olduğu noktada sona erdirilmesi esastır. Gültan Kışanak’ın azami tutuklu bulunduğu sürenin nazara alınması hukukun gereğidir."