CHP, Kocaeli Şehir Hastanesi'ndeki yanık ve ölüm iddialarını sordu: Verileri açıklayın

CHP, Kocaeli Şehir Hastanesi'ndeki yanık ve ölüm iddialarını sordu: Verileri açıklayın
CHP Sağlık Bakanlığı'ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Zeliha Aksaz Şahbaz, Kocaeli Şehir Hastanesi'nde ameliyata alınan 60'a yakın hastanın ameliyat sırasında vücudunda oluşan yanıklar nedeniyle yaralandığı ve iki hastanın...

CHP Sağlık Bakanlığı'ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Zeliha Aksaz Şahbaz, Kocaeli Şehir Hastanesi'nde ameliyata alınan 60'a yakın hastanın ameliyat sırasında vücudunda oluşan yanıklar nedeniyle yaralandığı ve iki hastanın hayatını kaybettiği iddialarının cevabını aradı. Zeliha Aksaz Şahbaz, iddialara ilişkin, “Yanık vakaları ve hastanenin denetimi konusunda Sağlık Bakanlığı’nı verileri saklama değil, nedenlerini tespit ederek şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşmaya davet ediyoruz” açıklamasını yaptı.

CHP Sağlık Bakanlığı'ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Zeliha Aksaz Şahbaz, nisan ayında hizmete giren Kocaeli Şehir Hastanesi'nde ameliyata alınan 60'a yakın hastanın ameliyat sırasında vücudunda oluşan yanıklar nedeniyle yaralandığı, biri kesin olmakla birlikte iki hastanın vücudunda oluşan yanıklar nedeniyle hayatını kaybettiği iddialarına ilişkin açıklama yaptı. Açıklamasında, TBMM'de Sağlık Bakanı’ndan bilgi talep edilmesine rağmen cevap alınamadığını belirten Şahbaz, “Kocaeli Şehir Hastanesi'nde meydana geldiği iddia edilen bu yanık vakaları ve hastanenin denetimi konusunda Sağlık Bakanlığı'nı verileri saklama değil, nedenlerini tespit ederek şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşmaya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

''Hasta garantili şehir hastaneleri beklenen hizmet kalitesini sağlayamamaktadır''

Şahbaz’ın açıklaması ise şöyle:

''Şehir Hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'nın bütçesinden aldığı pay sürekli olarak artarken bu hastanelerin hizmet kalitesi ve güvenirliği de sorgulanır hale gelmiştir. Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) yöntemi ile yapılan ve Sağlık Bakanlığı 2024 yılı bütçesinden yüzde 11.4 gibi büyük bir pay alan hasta garantili şehir hastaneleri beklenen hizmet kalitesini sağlayamamaktadır. Maksimum kâr elde etmeyi amaçlayan işletmeci firma lehine düzenlenen sözleşmeler nedeniyle personel, alet edavat noksanlıkları giderilememekte, tedavi edici sağlık hizmetlerinde ciddi sorunlar ve hasta mağduriyetleri yaşanmaktadır. Hastanelerin faaliyete alınması sırasında gerekli denetim, sertifikasyon ve kalibrasyon işlemlerinin de yeterince yapılmadığı anlaşılmaktadır. Daha önce faaliyete geçen diğer şehir hastanelerinde olduğu gibi Gama Holding ve Türkerler Holding'in yap işlet devret modeliyle inşa ettiği ve işlettiği Kocaeli Şehir Hastanesi de eksik personel, yetersiz tıbbi araç, taahhüt edilenden daha az sayıda birimin faal olması gibi nedenlerle sıkça gündeme gelmektedir.

''60'a yakın hastanın yaralandığı, iki hastanın hayatını kaybettiği iddiaları basına yansıdı''

Nisan ayında hizmete giren Kocaeli Şehir Hastanesi’nde ameliyata alınan 60'a yakın hastanın ameliyat sırasında vücudunda oluşan yanıklar nedeniyle yaralandığı, biri kesin olmakla birlikte iki hastanın vücudunda oluşan yanıklar nedeniyle hayatını kaybettiği iddiaları basına yansımıştır. Vakaların ölüm nedeninin yanık değil, sepsis olarak kayda geçirildiği, bu nedenle kesin sayının bilinemediği, bu yanıklar nedeniyle halen tedavi alan hastaların bulunduğu iddiaları mevcuttur. Ameliyatlar esnasında hastaların vücudunda meydana gelen bu yanıklar nedeniyle hastanede ameliyatların gayri resmi olarak iki defa durdurulduğu, yüklenici firma olan Gama Türkerler'in konuya ilişkin sorumluluk kabul etmediği, hastane idaresinin de sorumluluğu personele yıkmaya çalıştığı iddialar arasındadır. Bu konuda TBMM'de Sağlık Bakanı'dan bilgi talep edilmesine rağmen cevap alınamamıştır.

''Sağlık Bakanlığı'nı verileri saklama değil, nedenlerini kamuoyu ile paylaşmaya davet ediyoruz''

Kocaeli Şehir Hastanesi'nde meydana geldiği iddia edilen bu yanık vakaları ve hastanenin denetimi konusunda Sağlık Bakanlığı'nı verileri saklama değil, nedenlerini tespit ederek şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşmaya davet ediyoruz. Sağlığın özelleştirilmesi ve tedavi edici sağlık hizmetlerinin karını maksimize etmek ve yatırım tutarını biran önce çıkarmayı amaçlayan müteahhit şirketler tarafından yerine getirilmesi telafisi mümkün olmayan acı sonuçlara neden olmaktadır. İktidarı bir an önce bu anlayıştan vazgeçmeye çağırıyor ve bir kamu hizmeti olan sağlık hizmetlerinin kamu tarafından verilmesinin önemini bir kez daha vurguluyoruz.''