CHP’li başkanlar buluşuyor: İmamoğlu ve Yavaş aktarım yapacak

CHP’li başkanlar buluşuyor: İmamoğlu ve Yavaş aktarım yapacak
CHP’li belediye başkanları Ankara’da hafa sonu toplanıyor. Toplantıda Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu deneyimlerini aktaracak.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 31 Mart yerel seçimlerinde 14 büyükşehir, 21 il, 337 ilçe ve 48 belde belediyesi olmak üzere toplam 420 belediye başkanlığı kazandı. Bir önceki yerel seçimde CHP’nin kazandığı toplam belediye sayısı 263’tü. Elindeki il ve büyükşehir belediyelerinden sadece Hatay ve Kırklareli’ni az farkla kaybeden CHP, elindeki Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya belediyelerine Bursa’yı da ekleyerek Türkiye’nin en büyük 5 ilinde yerelde iktidar oldu. Bir sonraki yerel seçime kadar CHP, Türkiye ekonomisinin yüzde 80’ine, nüfusunun da yüzde 65’ine hizmet veren belediyelerde yönetimde olacak.

‘Hata yapma şansımız yok’

Seçim sonuçlarının, yönetimde oldukları kentlerde yurttaşların memnun olduklarını gösterdiğini ama sorumluluklarının arttığının da farkında olduklarını ifade eden CHP yöneticileri, 2028’de iktidara gelmeyi hedefledikleri için de hata yapma şansları olmadığını söyledi. Bu sorumluluğun gereğini yerine getirmek için hızla çalışmalara başladıklarını anlatan CHP kurmayları, belediyeleri güçlendirmek için çok kapsamlı hazırlıklar yaptıklarını dile getirdi.

Belediye başkanları toplantısına il başkanları da katılacak

Gazete Duvar’dan Ceren Bayar’ın haberine göre, bu bağlamda CHP, önümüzdeki dönem yol haritasını belirlemek için bugün Parti Meclisi ve MYK toplantılarını art arda yapacak. Hafta sonu da iki gün boyunca belediye başkanları toplantısı gerçekleşecek. Bu toplantının önemli bir bölümüne il başkanları da katılacak.

Kurumsal yapı güçlendirilecek; Disiplinli, bilimsel, denetlenebilir bir sistem kurulacak

Partinin önümüzdeki döneme dair temel hedefi kurumsal yapıyı güçlendirmek olacak. Parti kaynaklarının tanımlamasına göre uluslararası düzeyde bir şirketten bile daha iyi işleyen, daha disiplinli, denetlenebilir daha bilimsel bir sistem kurulacak.

Yerel seçimlerdeki adaylaşma sürecinde verilerle çalışmanın sonuç verdiğini gören CHP benzer yöntemleri yerelde de uygulayacak. Yerelde alınacak kararlarda uzmanlık, bilim, veriler öncül olacak.

'Belediyelerde işleyiş kişilere göre esnetilmeyecek’

Belediyelerin işleyişinde denetlenebilirlik ve şeffaflık da esas olacak. Genel merkezle eşgüdümlü ve tüm belediyelerde geçerli bir sistem inşa edilecek. Kurulacak kurumsal ilkelerle doğru orantılı olarak işleyiş, kişilere göre esnetilmeyecek. Kurulan kurumsal işleyişe aykırı adımlar atan belediye yöneticileri olması halinde de disiplin süreçleri işletilecek.

Büyükerşen başkanlığında yerel yönetim komisyonu kurulacak

Bu işleyişi, aynı zamanda belediyelerin genel merkezle koordinasyonunu da sağlayacak olan bir komisyon yürütecek. Bu komisyonun başında Eskişehir’in önceki dönem belediye başkanı Yılmaz Büyükerşen olacak.

Büyükerşen başkanlığındaki bu komisyonun gözü CHP’li belediyelerin üzerinde olacak. Kurulacak kurumsal yapı üzerinden denetim, şeffaflık, disiplin, proje üretimi ve daha pek çok alanda bu komisyon belediyelerle birlikte çalışacak. Komisyon hem belediyeler arası eşgüdümü sağlayacak hem de bilimsel ölçme ve değerlendirme kriterleri ile sağlıklı bir kontrolü hayata geçirecek.

Alanında uzman danışma kurulu

Komisyonda Büyükerşen’in yanı sıra Murat Karayalçın gibi geçmişte CHP’de görev alan deneyimli siyasetçiler de yer alacak. Aynı zamanda yerel yönetimler alanında akademik kariyere sahip kişiler, iş dünyasından tanınan simalar ve ekonomiden mimariye farklı disiplinlerde uzman isimler de komisyona katkı sunacak.

İmamoğlu ve Yavaş’tan yeni başkanlara deneyim aktarımı

Hafta sonu gerçekleşecek toplantıda partinin geçen dönemde olan belediye başkanlarının sunumları da olacak. İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanları da yeni belediye başkanlarına geçen dönem deneyimlerini aktaracakları bir sunum yapacak.