CHP’li Çelik, seçim sistemindeki dijital değişimi anlattı: Sandık sandık inceliyoruz

CHP’li Çelik, seçim sistemindeki dijital değişimi anlattı: Sandık sandık inceliyoruz
14 Mayıs seçim sonuçlarını sandık sandık analiz ettiklerini belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Çelik, “Yerel seçimde özellikle il bazlı ekranlar yapmaya başladık. Mesela bir yerde büyükşehir belediye meclisine özel bir...

14 Mayıs seçim sonuçlarını sandık sandık analiz ettiklerini belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Çelik, “Yerel seçimde özellikle il bazlı ekranlar yapmaya başladık. Mesela bir yerde büyükşehir belediye meclisine özel bir ekran hazırlıyoruz, bir yerde il genel meclisine göre” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Devrim Barış Çelik, partinin seçim verileriyle ilgili dijital altyapısını yenilediğini söyledi.

Cumhuriyet’ten Sarp Sağkal’a konuşan Çelik, kurdukları yeni sistemle seçim sonuçlarını sandık sandık değerlendirme imkânı bulduklarını ve bundan yerel seçimlerde faydalanacaklarını belirtti.

14 Mayıs seçimlerinin ardından göreve gelen Çelik, “Bu süreçte CHP’nin mevcut bir seçim sistemi vardı. Buna paralel yeni bir sistem daha kurduk. Eleştirilere kulak vererek alternatif bir sistem kurduk. Yeni sistemde sadece CHP kaynaklarından değil, alternatif kaynaklardan da faydalandık. YSK verileri dışında ilçe örgütlerinden, okul sorumlularından ve Türkiye Gönüllüleri ile STK’lerden gelen verileri aldık. Yani 9 farklı kanaldan beslendik” dedi.

“Tek kaynak yanıltabilir”

İlk turda Kılıçdaroğlu’nun ‘Öndeyiz’ diye bir paylaşım yaptığı hatırlatılarak, “Hata neydi?” sorusuna yanıt veren Çelik, “O gece görevli değildim. Ama seçim veri ekranını sadece okul görevlilerimizden gelen verilerle takip ederseniz Kemal Bey önde gözükür. Çünkü veriyi sadece bir kaynaktan alıyorsanız o sizi yanıltabilir. Bu nedenle alternatifleri artırdık” diye konuştu.

“Sistemde detaylı analizler bölümü var”

Çelik, şöyle konuştu: “CHP hiçbir şey yapmıyormuş gibi yaratılan bir algı var ve bunun kaynağı da yine CHP’nin içi. Oysa biz sistemimizde detaylı analizler bölümü oluşturduk. 192 bin sandık var. Mesela genel başkanımızın hiç oy almadığı sandıkları sistemden ayırabiliyoruz. 286 sandıkta hiç oy almamış. Recep Tayyip Erdoğan da 70 sandıkta hiç oy almamış. Bunun dışında tek sandık bölgeli yerlerde genel başkan yüzde 34, Erdoğan yüzde 65 oy almış. Sekiz ve üstü sandıkların olduğu yerlerde ise genel başkan net kazanıyor. Yani kırsaldan kente geçildiğinde oy verme davranışı Kemal Bey lehine değişiyor. CHP olarak biz esas olarak kırsalda seçim çalışmalarını yürütseydik belki seçim sonucunu değiştirebilirdik.”

Bu verilerden yerel seçimlerde yararlanacaklarını söyleyen Çelik, “Özellikle kritik yerlerde belediye bizdeyse belediye başkanlarını, değilse parti örgütlerini 15 Ağustos itibarıyla uyarmaya başladık. Yerel seçimde özellikle il bazlı ekranlar yapmaya başladık. Mesela bir yerde büyükşehir belediye meclisine özel bir ekran hazırlıyoruz, bir yerde il genel meclisine göre” diye konuştu.

Çelik, “Katılım yüksek olursa yerel seçimlerde başarılı olacağımızı düşünüyoruz. Biz şu anda seçime hazırız. CHP’deki dijital dönüşümü de tamamlamak üzereyiz” ifadelerini kullandı.