CHP'li İlgezdi: Gelişmekte olan ülkeler kategorisinden bile aşağıya düştük

CHP'li İlgezdi: Gelişmekte olan ülkeler kategorisinden bile aşağıya düştük
Türkiye, Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu Küresel Haklar Endeksi’nde “Çalışanlar için en kötü 10 ülke” arasında yer aldı. Duruma tepki gösteren CHP Parti Meclisi Üyesi ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi,...

Türkiye, Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu Küresel Haklar Endeksi’nde “Çalışanlar için en kötü 10 ülke” arasında yer aldı. Duruma tepki gösteren CHP Parti Meclisi Üyesi ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, “AKP döneminde, gelişmekte olan ülkeler kategorisinden bile aşağıya düştük, işçilerimiz, insanlık dışı çalışma koşullarına mahkûm edildi” dedi.

148 ülkeyi kapsayan ve her yıl Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) tarafından yayımlanan Küresel Haklar Endeksi, Türkiye’deki çalışma koşullarının en kötü seviyeye gerilediğini ortaya koydu. Türkiye; Bangladeş, Beyaz Rusya, Mısır, Guatemala, Ekvador, Myanmar, Tunus, Filipinler ve Esvatini’yle birlikte çalışanlar için en kötü 10 ülke arasında yer aldı. CHP Parti Meclisi Üyesi ve İstanbul Milletvekili İlgezdi, bugün yaptığı yazılı açıklamada duruma tepki gösterdi. İlgezdi'nin yaptığı açıklama şöyle:

"Emekçimiz hakkını alamıyor, insanlık dışı koşullarda çalışmak zorunda bırakılıyor"

“AKP döneminde, gelişmekte olan ülkeler kategorisinden bile aşağıya düştük, işçilerimiz, insanlık dışı çalışma koşullarına mahkûm edildi. AKP iktidarı Türkiye’yi her alanda olduğu gibi işçi hakları konusunda da onlarca yıl geriye götürdü. Emekçimiz hakkını alamıyor, insanlık dışı koşullarda çalışmak zorunda bırakılıyor. Ekonomiyi ve çalışma hayatımızı çöküşe götürenlerin gözlerinde ışıltı, emekçilerimizin yüzünde ise hüzün var. Geçmişte, ‘Türkiye, gelişmekte olan ülkeler kategorisinde’ denilirdi. Şimdi ise ucuz iş gücü sisteminin, vahşi kapitalizmin en yoğun uygulandığı ülkelerle aynı listedeyiz. Bu iktidarın inşa ettiği işçi ve sendika düşmanı rejimden ötürü, diğer birçok alanda olduğu gibi işçi hakları endekslerinde de diplerdeyiz.”

“ITUC raporunda açıkça görülüyor ki AKP, işçilerle ve örgütlü toplumla mücadelesini belli bir ajanda dahilinde yürütüyor. Kuruluş kodlarını emek sömürüsüne dayandıran bir yapı. Bu haksızlıklara ses çıkaran kurum ve kuruluşlar ise düşmanlaştırıldı, hedef gösterildi. Türk Tabipler Birliği, DİSK, KESK, TMMOB gibi köklü kurumlarımıza yapılanlar ortada. Enflasyonun yüzde 108, doların neredeyse 30 lira olduğu bir ülkede, akıl ve bilim dışı ekonomi politikalarıyla getirildiğimiz nokta çok acı. Can havliyle yapılan ekonomik makas değişiklikleri, vatandaşın evine zam yağmuru olarak yağmaktan başka hiçbir işe yaramıyor. Cumhuriyet Halk Partisi olarak yıllardır yaptığımız uyarılar maalesef gerçekleşmektedir. İktidar kulaklarını gerçeklere tıkasa da dün olduğu gibi bugün ve yarın da işçimizin emeğini, çalışanımızın sağlığını, halkımızın refahını düşünmeye, haklarını en üst perdeden savunmaya devam edeceğiz.” (ANKA)