Erdoğan ve Steinmeier’dan ortak açıklama: Erdoğan ‘İsrail’le ticaret’ sorusuna “O iş artık bitti” dedi

Erdoğan ve Steinmeier’dan ortak açıklama: Erdoğan ‘İsrail’le ticaret’ sorusuna  “O iş artık bitti” dedi
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Steinmeier ortak bir basın açıklaması düzenlendi. Almanyalı gazetecinin ‘İsrail ile ticaret sorusuna Erdoğan, “Yoğun ticari ilişkileri artık ayakta tutmuyoruz. o iş bitti” yanıtını verdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin 100'üncü yılı dolayısıyla Türkiye'ye 3 günlük resmi bir ziyaret yapan Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ile ziyaretinin son gününde Ankara'daki Cumhurbaşkanlığı'nda ikili ve heyetler arası görüşme yaptı. Görüşmelerin ardından iki cumhurbaşkanı, düzenlenen ortak basın açıklamasında konuştu.

"Alman makamlarından daha fazla destek ve dayanışma beklediğimizi ifade ettik"

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında şunları söyledi;

Almanya Cumhurbaşkanıyla, bölgesel ve küresel gelişimler hakkında görüş alışverişinde bulunduk. Bu vesileyle Gazze’de benzeri görülmemiş zulmün son bulması çağrımızı tekrarladık. Netenyahu sırf siyasi ömrünü azaltmak uğruna kendi vatandaşları dahil tüm bölgemizin güvenliğini tehlikeye atıyor.

Türkiye-Almanya 50 milyar doları bulan ikili ticaret hacmimizi, dengeli biçimde 60 milyar dolar seviyesine ulaştırmayı hedefliyoruz. Almanya Savunma sanayinde karşılaştığımız kısıtlamaları artık gündemimizden tamamen çıkartalım istiyoruz. Terörle mücadele hususunda Alman makamlarından daha fazla destek ve dayanışma beklediğimizi ifade ettik.

"Yoğun görüşmelerim yararlı oldu"

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier'in açıklamalarından öne çıkanlar ise şöyle:

"Burada sizin misafiriniz olmaktan çok mutluyum. Konukseverliğinizi birebir yaşadım. Yoğun görüşmelerim yararlı oldu. 2018 ziyaretiniz sonrası 2 kere görüştük. Birincisi 2 yıl önce Rusya Ukrayna savaşından kısa süre önce. İkinci görüşmemiz Berlin'de bir ay önce Hamas'ın saldırısından 1 ay sonraydı. Zannediyorum ki bu iki olay tehlikeli bir zamanda yaşadığımız gösteriyor. İlişkilerimiz çok uzun geçmişe dayanıyor. Diplomatik ilişkilerimizde 100. yılında gelmemiz önemliydi. Bu ilişkiler sadece devletler arasındaki ilkişki değil insani ilişkiler özel kılıyor. Bu kadar yoğun ilişki yoktur dünyada. 3 milyon Türk 4 kuşak önce Almanya'da yaşıyor. Onların öyküleri bizim ülkemizi şekillendiriyor. Siyasi hayattan ekonomi, kültür hayatına kadar bu kuşağın temsilcileri bana eşlik ediyor. 100 yıl önce zanatkarlar Almanya'daki yoksulluktan kaçarak Türkiye'ye gelmişti. Nazi Almanyası'nda çoğu Yahudi buraya geldi. Bugün de Ankara'daki görüşmelerde yeni bilgiler edindim. Tarihi bağlılığımız son derece güncel. 1 yol önce güney doğusundaki deprem sonrası bunu yaşadık. Almanya'dan destek sağlandı."

Erdoğan'a İsrail ile ticaret sorusu

Açıklamaların ardından iki lider soru-cevap bölümüne geçti. Erdoğan, kendisine sorulan "Sık sık İsrail'e karşı sesinizi yükseltiyorsunuz, Netanyahu'yu Nazi yöntemleri kullanmakla suçluyorsunuz, aynı zamanda yoğun ticari ilişkileri ayakta tutuyorsunuz. Bunu nasıl açıklıyorsunuz?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Yoğun ticari ilişkileri artık ayakta tutmuyoruz, o iş bitti. Bunu da kısa zaman önce Dışişleri Bakanım açıkladı. Şunu bilmenizi istiyorum İsrail'in Gazze'ye yaptığı saldırılarda ölü sayısı 45 bini buldu. Tüm Batı İsrail'in yanında yer alıyor. Netanyahu, sırf siyasi ömrünü uzatmak adına kendi vatandaşları dahil tüm bölgemizin güvenliğini tehlikeye atıyor."

"Herhalde döner İstanbul'da bitirildi"

Öte yandan, basın toplantısında 'döner diplomasisi' hakkında soru sorudu.

60 yılı aşkın süre önce iki ülke arasında imzalanan anlaşma kapsamında Türkiye'den Almanya'ya giden 'misafir işçiler' de dahil olmak üzere iki ülke arasındaki ilişkilere işaret eden Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, Türkiye'ye Berlinli döner ustası Arif Keleş ve dönerle birlikte gelmesinin bu çeşitliliğe işaret ettiğini belirtti.

'Şu anda her iki ülkede de bir döner tartışması olduğuna' atıfla sorulan soruya yanıt veren Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, "Aslında ilişkilerin yüzeysel olduğunu düşünmüyorum. Aslında bu ziyaretle ilgili tartışmaların yüzeysel olduğunu düşünüyorum" diye konuştu. Erdoğan ise "Herhalde döner İstanbul'da bitirildi" ifadelerini kullandı