Dışişleri Bakanı Hakan Fidan: "Irak'ın PKK'yı resmen terör örgütü olarak tanımasını bekliyoruz"

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan: "Irak'ın PKK'yı resmen terör örgütü olarak tanımasını bekliyoruz"
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, resmi ziyaret kapsamında gittiği Irak’ın başkenti Bağdat’ta Irak Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ile görüştü. Ortak basın toplantısında konuşan Fidan, "Bakan Fidan...

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, resmi ziyaret kapsamında gittiği Irak’ın başkenti Bağdat’ta Irak Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ile görüştü. Ortak basın toplantısında konuşan Fidan, "Bakan Fidan basın toplantısında “PKK terör örgütüne karşı Iraklı kardeşlerimizin mücadelesini her seviyede destekliyoruz. Ayrıca kendilerinden dostluk ve kardeşlik gereği PKK'yı resmen terör örgütü olarak tanımalarını da bekliyoruz” dedi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

"Irak'ı stratejik hedeflere birlikte ulaşabileceğimiz güvenilir bir ortak olarak görüyoruz.

Irak'ın refah, güvenlik ve istikrarının Türkiye'nin refah güvenlik ve istikrarına katkı yaptığına ve yapacağına inanıyoruz. Bu nedenle ifade etmek istiyorum ki Başbakan Sayın Şiya Sudani tarafından kurulan hükümeti destekliyoruz ve özellikle kendisinin ve hükümetinin Irak'ın altyapı sorunlarını çözmede gösterdiği çabayı takdirle karşılıyoruz.

"PKK'nın Irak egemenliğine meydan okumasına kayıtsız kalamayız"

Ortak düşmanımız olan PKK terör örgütünün ikili ilişkilerimizi zehirlemesine izin vermemeliyiz. PKK'nın Irak egemenliğine meydan okumasına kayıtsız kalamayız. PKK terör örgütü Sincar'ı, Mahmur'u, Kandil'i, Süleymaniye'yi ve daha birçok Irak köylerini işgal etmiş durumdadır. Suriye ve Irak arasında sınırları yok sayarak kurduğu terör koridoruyla bu iki bölgeyi birleştirme arayışındadır. Emperyal güçlerin maşası haline gelmiş olan PKK terör örgütüne karşı Iraklı kardeşlerimizin mücadelesini her seviyede destekliyoruz. Ayrıca kendilerinden dostluk ve kardeşlik gereği PKK'yı resmen terör örgütü olarak tanımalarını da bekliyoruz.

Biz ismi ne olursa olsun ister PKK ister DEAŞ, Irak'ın toprak bütünlüğüne ve siyasi birliğine kasteden, Iraklı kardeşlerimizin istikrar ve refahına göz diken, insanlık suçu işleyen her türlü terör örgütüne karşı mücadelede Irak’la çalışmaya hazırız.

"Ticaret hacmimiz 25 milyar dolara yaklaşmaktadır"

Değerli basın mensupları, Türkiye Irak'la ekonomik ilişkilerine de çok büyük önem vermekte. An itibariyle ticaret hacmimiz 25 milyar dolara yaklaşmaktadır. Fakat bu gerçek potansiyelimizin çok gerisinde bir rakamdır. Bunu da ifade etmek isterim. Bunu daha da ileri taşımak için atmamız gereken birtakım adımlar var karşılıklı, şüphesiz. Bunu Sayın Bakan'la da müzakere ettik. Bazı ahdi zeminde gerçekleştirilmesi gereken anlaşmalar var. O konuda beraber çalışacağız. Ticaret dünyasının sıkıntı yaşamaması için neler yapılması gerekiyor, bu konuda karşılıklı fikir alışverişinde bulunduk. Atmamız gereken adımlar konusunda fikir birliğine vardık."