Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün fahiş kira zammı Meclis gündemine taşındı

Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün fahiş kira zammı Meclis gündemine taşındı
Diyarbakır'da 6 Şubat depreminden sonra, Vakıflar Diyarbakır Bölge Müdürlüğünce esnaf ve yurttaşlara kiraya verilen evlere yapılan zam karşısında mağdur edildiğini bildiren CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu, konuyu Meclis gündemine...

Diyarbakır'da 6 Şubat depreminden sonra, Vakıflar Diyarbakır Bölge Müdürlüğünce esnaf ve yurttaşlara kiraya verilen evlere yapılan zam karşısında mağdur edildiğini bildiren CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu, konuyu Meclis gündemine taşıdı. Ayrıca, yanıtlaması talebiyle Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'a 5 soruluk önerge verdi.

BirGün'de yer alan bir habere göre; CHP Diyarbakır milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Türkiye’de günden güne olumsuz etkileri daha da artan barınma krizini Meclis gündemine sundu.

Kira zamlarındaki yüzde uygulamasının etkisizliğinin Vakıflar Diyarbakır Bölge Müdürlüğü tarafından kiraya verilen gayrimenkullere yapılan kira artış kararı ile bir kez görünür olduğunu kaydeden Tanrıkulu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un yanıtlaması talebiyle 5 sorunun bulunduğu soru önergesi verdi.

Tanrıkulu'nun, Ersoy'un yanıtlaması talebiyle verdiği soru önergesi şöyle:

1-) 1 Ocak 2023 tarihi itibarıyla Vakıflar Diyarbakır Bölge Müdürlüğü tarafından kiraya verilen gayrimenkullerin sayısı kaçtır?

2 -) Raiç bedeli adı altında kiralarda yasal sınırlar dışında yüzde 500 - yüzde 800 artış yapılmasının gerekçesi nedir?

3 -) Diyarbakır İli 6 Şubat 2023 depreminden etkilenen 11 ilden biri olup, bütün esnafın mağdur olduğu bir dönemde TÜİK'in ilan ettiği Tefe -Tüfe oranların yaklaşık 10-15 katı üzerinde artış talebinin olması Diyarbakır Esnafını mağdur etmek ve ayrımcılık değil midir?

4 -) Vakıflar Diyarbakır Bölge Müdürlüğünün Diyarbakır Esnafına yaşattığı bu hukuk dışı tedbirlerden Bakanlığınızın bilgisi var mıdır?

5 -) Hukuk dışı talepler esnafları zor durumda bırakmış olup, hukuk dışı uygulamalarda bulunan Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürlüğü hakkında idari işlem yapılacak mıdır?

Mardin’de, Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürlüğü idaresinde bulunan ve çoğunu Süryani esnafın kullandığı işyerlerinin kiralarına yüzde 230 ile 300 arasında zam yapılmıştı.