Erdoğan, Hamas Siyasi Büro Başkanı Haniye ile görüştü

Erdoğan, Hamas Siyasi Büro Başkanı Haniye ile görüştü
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye ile Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye ile İstanbul'da bir araya geldiği açıklandı. AA'nın aktardığına göre, Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde yapılan görüşme, basına kapalı bir şekilde gerçekleşti.

Görüşmenin ardından Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, "Görüşmede İsrail’in Gazze başta olmak üzere Filistin topraklarına yönelik saldırıları, insani yardımların Gazze’ye yeterli düzeyde ve kesintisiz ulaştırılması için yapılması gerekenler, bölgede adil ve kalıcı barış süreci ile ilgili konular ele alındı" denildi.

Açıklamaya göre, görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Sefer Turan eşlik etti.

Erdoğan: Yaşananlar İsrail’e zemin kazandırmamalı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görüşmede, 'Türkiye’nin uluslararası toplumun dikkatini Filistinlilere uygulanan zulme çekmek için diplomatik gayretlerini sürdürdüğünü ve vahşetin son bulması ile acil kalıcı ateşkes ihtiyacının her fırsatta vurgulandığını söylediği' belirtilen açıklamada, "Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, yaşanan acıları bir nebze dindirebilmek için Türkiye’nin Filistin’e yönelik insani yardımlarını sürdürdüğünü, bugüne kadar 45 bin tondan fazla insani yardımın bölgeye sevk edildiğini, ticarete getirilen kısıtlamalar dahil, İsrail’e yönelik bir dizi yaptırımın hayata geçirildiğini de belirtti" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamaya göre, İsrail ile İran arasındaki gerilimleri de değerlendiren Erdoğan, yaşananların İsrail’e zemin kazandırmaması gerektiğini, Batı’da İsrail’in saldırılarını sorgulayan havanın dağılmaması için dikkatleri yeniden Gazze’ye çekecek çalışmalar yapılmasının önemini vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, Haniye'ye İsrail saldırısında hayatını kaybeden çocukları ve torunları için başsağlığı dileklerini de iletti.

Mısır Dışişleri Bakanı Şukri de İstanbul'da

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün İstanbul'da cuma namazı çıkışı basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Haniye ile yarın İstanbul'da bir araya geleceğinin hatırlatılması ve "Yarın gündemde neler var?" sorusu üzerine "İsterseniz o gündemi biz Sayın Haniye ile aramızda tutalım ve ona göre de adımlarımızı atalım" ifadelerini kullanmıştı.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da 17 Nisan Çarşamba günü Katar ziyaretinde Haniye ile bir araya gelmişti. Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, görüşmede, Gazze'ye insani yardımlar, ateşkes ve rehineler konuları ele alınmıştı.

Öte yandan, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları'nın 7 Ekim 2023'te İsrail'e düzenlediği 'Aksa Tufanı' saldırısı ve ardından İsrail'in Gazze'ye başlattığı saldırılar bağlamında arabuluculuk yapan ülkelerden Mısır'ın Dışişleri Bakanı da bugün İstanbul'da. Mısırlı bakan Samih Şukri, bugün öğle saatlerinde mevkidaşı Hakan Fidan ile bir görüşme yaparak ortak basın toplantısı düzenledi. İki bakan, Gazze'de acil ateşkes, insani yardımların engelsiz geçişi ve Filistin devletinin kurulması çağrılarını yineledi.

İlginizi çekebilir

Mahmut Orhan Coachella’ya Giderken Şeyma Subaşı Dönüyordu