Erdoğan'ın İsveç'in NATO üyeliğine ilişkin sözleri yeniden gündem oldu

Erdoğan'ın İsveç'in NATO üyeliğine ilişkin sözleri yeniden gündem oldu
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Evet demeyiz” dediği İsveç’in NATO üyeliğine onay verdiğini İsveç’in NATO üyeliğinin onay için TBMM’ye götüreceğini...

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Evet demeyiz” dediği İsveç’in NATO üyeliğine onay verdiğini İsveç’in NATO üyeliğinin onay için TBMM’ye götüreceğini söyledi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Erdoğan ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile yaptığı görüşmenin ardından açıklamalarda bulundu.

Jens Stoltenberg, Recep Tayyip Erdoğan’ın teröre destek verdiğini söylediği ve Kur’an-ı Kerim’in yakıldığı İsveç’in üyeliğine onay verdiğini duyurdu.

Stoltenberg, “Bugün varmış olduğumuz anlaşma geçtiğimiz yıl İspanya’da yaptığımız anlaşma ile aynı. Sayın Erdoğan İsveç’in üyeliğinin onaylanması konusunda kararı verdi. İsveç’in neler yapacağını anlaşmada yazıyor” dedi.

Öte yandan Türkiye’nin, İsveç’in NATO’ya Katılım Protokollerini TBMM’ye sevk edeceği ve onaylanması için yakın işbirliği içinde olacağı bildirildi.

“Evet demeyiz demişti"

İsveç’te aşırı sağcı Sıkı Yön (Stras Kurs) Partisi lideri Rasmus Paludan, 21 Ocak 2023 tarihinde Stokholm’deki Türkiye Büyükelçiliği’nin önünde Kur’an-ı Kerim yakmış ve İsveç devleti de buna izin vermişti.

Erdoğan da, 1 Şubat 2023 tarihli AKP Grup Toplantısı’nda, “İsveç boşuna uğraşma. Sen, benim mukaddes kitabım Kur’an’ın yakılmasına, yırtılmasına ve senin koruma görevlilerinle birlikte yapılmasına müsaade ettiğin sürece biz sizin NATO’ya girmenize ‘Evet’ demeyiz” ifadelerini kullanmıştı.

13 gün önce yeniden Kur'an yakıldı

Stockholm’de ayrıca Irak asıllı Salwan Momika da Kurban Bayramı’nın birinci günü 28 Haziran’da Stockholm Camisi önünde polis koruması altında Kur’an-ı Kerim yakmıştı.

Erdoğan son olarak 7 Temmuz’da yaptığı konuşmada da “Türkiye, teröristlerin sokaklarında cirit attığı bir ülkeye nasıl güvenebilir? Türkiye, terörle arasına mesafe koymayanlara nasıl onay verebilir?” sözleriyle İsveç’in NATO üyeliğine karşı olduğunu ifade etmişti.