Eski TÜİK Başkanı Aydemir: Çiftçiler 5 bin lira almak için kaydını sildiriyor; bu kayıt sistemini getirmek için 10 yıl uğraşmıştık

Eski TÜİK Başkanı Aydemir: Çiftçiler 5 bin lira almak için kaydını sildiriyor; bu kayıt sistemini getirmek için 10 yıl uğraşmıştık
Cumhuriyetin 100. yılı nedeniyle 12.2 milyon çalışmayan emekliyi kapsayan 5 bin liralık emekli ikramiyesinden küçük esnaf ve çiftçiler de yararlanamadı. Konuyla ilgili açıklama yapan eski TÜİK Başkanı ve İYİ Parti Genel...

Cumhuriyetin 100. yılı nedeniyle 12.2 milyon çalışmayan emekliyi kapsayan 5 bin liralık emekli ikramiyesinden küçük esnaf ve çiftçiler de yararlanamadı. Konuyla ilgili açıklama yapan eski TÜİK Başkanı ve İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Birol Aydemir " Sadece ziraat odası veya çiftçi kayıt sisteminde kayıtlı olduğu için 5.000 TL alamayacak vatandaşımızın sayısı 1 milyonun üzerinde" dedi.

AKP hükümetinin Cumhuriyet'in 100. yılı kapsamında bir kereye mahsus olarak yatırılacak olan 5 bin TL tutarındaki ikramiyeden sadece çalışmayan emeklilerin yararlanması eleştirilere neden oldu.

Eski TÜİK Başkanı ve İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Birol Aydemir "5000 TL ikramiye konusunda büyük mağduriyet yaşandığını belirterek" küçük esnaf ve çiftçilerin bu ikramiyeden yararlanamadığı belirtti.

Aydemir X hesabından iktidarı eleştirerek şöyle yazdı:

"En çok da küçük esnaf ve çiftçiler mağdur edildi. Emekli olduktan sonra bir iş yerinde çalışan, vergi ya da esnaf odası kaydı bulunan, ziraat odasında veya çiftçi kayıt sisteminde kaydı olanlar, köyünde küçük bir toprak parçası olanlar ve muhtarlar maalesef ikramiye alamıyor. Madde o kadar özensiz yazılmış ki köyde küçücük bir tarlasını ya da az sayıda hayvanını işleten herkesin ziraat odasında ya da çiftçi kayıt sisteminde kayıtlı olduğu asla dikkate alınmamış. Sadece ziraat odası veya çiftçi kayıt sisteminde kayıtlı olduğu için 5.000 TL alamayacak vatandaşımızın sayısı 1 milyonun üzerinde! Ne adaleti ne de emeklileri önemseyen iktidarın bir başka uygulaması.."

Gazete Pencere'ye de değerlendirmelerde bulunan Birol Aydemir, 5 bin TL'lik ikramiyeden yararlanmak için ziraat odası ya da çiftçi kayıt sisteminden kayıtlarını aldıran çiftçilerin olduğunu belirterek "Yıllarca çiftçiyi kayıt altına almak için 10 yıl uğraştık. Şimdi bunu bozuyorlar. Düşünülmeden yapılmış bir uygulama. Maksat seçim öncesi emeklilere sadaka parası vermek. İnsanlar 5 bin liraya muhtaç ki kaydını sildiriyor. Oysa kayıtlı olmayan bir çiftçi ne kredi alabilir ne de destekten yararlanabilir" diye konuştu.