Hukukçulardan 'Can Atalay' eylemi: Yargıtay hakimleri yargılanmalı

Hukukçulardan 'Can Atalay' eylemi: Yargıtay hakimleri yargılanmalı
İstanbul Çağlayan Adliyesi'nde bir araya gelen avukatlar, AYM kararını uygulamayan Yargıtay'a karşı Çağlayan Adliyesi önünde basın açıklaması düzenledi. Açıklamada "Bu krize imza atan Yargıtay hakimleri açığa alınmalı...

İstanbul Çağlayan Adliyesi'nde bir araya gelen avukatlar, AYM kararını uygulamayan Yargıtay'a karşı Çağlayan Adliyesi önünde basın açıklaması düzenledi. Açıklamada "Bu krize imza atan Yargıtay hakimleri açığa alınmalı ve yargılanmalıdır" denildi.

Yargıtay’ın, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) TİP Hatay milletvekili Can Atalay kararını uygulamayıp, AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasının ardından avukatlar Çağlayan Adliyesi’nde basın açıklaması yaptı. Açıklamada AYM kararını yok sayan Yargıtay hakimlerinin açığa alınarak yargılanması gerektiği belirtildi.

Açıklamadan öne çıkan kısımlar şu şekilde:

"Yargıtay 3. Ceza Dairesi Hatay milletvekili meslektaşımız Atalay hakkında verdiği kararla Anayasayı ihlal etmiş, Anayasal düzeni ortadan kaldırmak anlamına gelen bir darbe girişiminde bulunulmuştur.

AYM’nin ilgili ihlal kararı öncelikle İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmiştir. Yerel mahkeme tahliye konusunda karar vermeyerek, dosyayı Yargıtay 3. Ceza Dairesine göndermiştir. Yargıtay 3. Ceza Dairesi ise tam anlamıyla bir hukuk darbesine kalkışmıştır. İlgili kararda Daire, AYM’nin Can Atalay hakkında vermiş olduğu ihlal kararına uyulmamasına, milletvekilliğinin düşürülmesi için TBMM’ye gönderilmesine ve ihlal kararı veren AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasından bahsetmektedir.

Bu kararı hukuki açıdan değerlendirmek, mümkün değildir. Bu karar AYM’yi feshetmek, Anayasal düzeni ortadan kaldırmak, Yargıtay 3. Ceza Dairesi eliyle açık bir darbeye yeltenmek demektir.

Yargıtay 3. Ceza Dairesinin darbe girişimi karşısında tek bir geri adım dahi atmayacağımızı buradan ilan ediyoruz. Hiçbir karar halkın iradesinden, hukuktan üstün olamaz.

AKP-MHP koalisyonu uzun zamandır muhalif sesleri bastırmak için, gerek hukuki düzenlemeler ile gerekse de hukuk dışı kararlar ile yargıyı sopa olarak kullanmaktadır.

"Yargıtay'daki hakimler suç işlediklerinin farkında"

Yargı makamları güç çatışmalarına sahne olmaktadır. Bu karar ile, Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Anayasayı askıya aldığını ve AYM kararını uygulamadığını ilan ederek suç işlemiştir. AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulması ise Yargıtay hakimlerinin görevleri nedeniyle işlediği suçlardan dolayı AYM’de yargılanacak olmalarındandır. Yargıtay'daki hakimler suç işlediklerinin farkında olup, suçlarını örtbas etmeye çalışmaktadır.

"Yargıtay hakimleri açığa alınıp yargılanmalıdır"

Daha önce söyledik yine söyleyelim, bu mesele Can Atalay meselesi olmaktan çıkmıştır. Yaşadıklarımız Anayasal bir krizdir. Son olarak bu krize imza atarak, Anayasa ve AYM kararını tanımadığını ilan eden hakimler hakkında soruşturma açılmalı, hakimler açığa alınmalı ve yargılanmalıdır.