İYİ Partili Erhan Usta: Seçimden sonra Mehmet Şimşek kalır mı?

İYİ Partili Erhan Usta: Seçimden sonra Mehmet Şimşek kalır mı?
İYİ Parti Grup Başkanvekili Usta, Meclis Genel Kurulu'ndaki konuşmasında seçimlerin ardından Bakan Şimşek’in yerini koruyup korumayacağının piyasalarda belirsizlik yarattığına dikkat çekerek, “Piyasalar size sormaz ama bize...

İYİ Parti Grup Başkanvekili Usta, Meclis Genel Kurulu'ndaki konuşmasında seçimlerin ardından Bakan Şimşek’in yerini koruyup korumayacağının piyasalarda belirsizlik yarattığına dikkat çekerek, “Piyasalar size sormaz ama bize şu soruyu soruyor; seçimden sonra Mehmet Şimşek kalır mı? Bu ciddi bir tedirginlik yaratıyor piyasada.” dedi.

TBMM Genel Kurulu’nda, 2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi, 2022 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi ile Sayıştay raporlarının görüşmeleri devam ediyor. Genel Kurul'da bugün Hazine ve Maliye Bakanlığı ile bağlı kuruluşların bütçeleri görüşülüyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesi üzerine söz alan İYİ Parti Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, Türkiye ekonomisinin durumuna ilişkin “Yüksek enflasyon var ve enflasyon maalesef hala yükselme trendinde. Yüksek cari açık, bütçe açığı var. Yüksek işsizlik, düşük istihdam sorunu var.” dedi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’i eleştiren Usta, Şimşek’in göreve geldiğinde söylediği “İrrasyonel politikaları terk edeceğiz.” Sözünü anımsattı. Bu sözün piyasada yankı bulduğunu kaydederek, “Size bir kredi verdi piyasalar, bu kredide ciddi aşınma var.” dedi. Şimşek’e siyasetçi gibi konuşmaması gerektiğini söyleyen Usta, şöyle konuştu:

“Sizin normal siyasetçi gibi konuşmamanız lazım. Cumhurbaşkanı gibi tam bir siyasetçi gibi davranıyorsunuz, brüt rezerv üzerinden sürekli bir şeyler söylüyorsunuz, net rezervi hiç konuşmanız gerekmiyor mu? 'Kur Korumalı Mevduatı kaldırmamız gerekir' diyorsunuz, süresi altı ay uzatıldı, üç defa altı ay uzatma konusunda Cumhurbaşkanı'na yetki verildi. Yedi ay geçmiş hala yapısal reform mahiyetinde bir şey getirmediniz.”

“Piyasada ciddi bir tedirginlik yaratıyor”

Yerel seçimlerin yaklaştığına işaret eden Usta, belirsizliklerin arttığını ve belirsizliklerin giderilmesi gerektiğini vurguladı. Seçimlerden son Bakan Şimşek’in görevde kalıp kalmayacağının piyasada tedirginlik yarattığına dikkat çekerek, şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye üç ay daha kaybedemez. Bu belirsizliklerin giderilmesi için Cumhurbaşkanı diyecek ki, 'Ya biz hata yaptık, milletimizden de özür diliyoruz' şeklinde bir şey söylemesi lazım. Piyasalar size sormaz ama bize şu soruyu soruyor; seçimden sonra Mehmet Şimşek kalır mı? Bu, ciddi bir tedirginlik yaratıyor piyasada.”

Usta, hükümete neler önerdi?

Erhan Usta, hükümete ekonomiye dair şu önerilerde bulundu:

-Para politikasının maliye politikasıyla, yapısal reform ajandasıyla destekleyin,

- Devletin mal ve hizmet giderlerinde kalıcı tasarruf yapın,

-Kazançlarının üzerine gidin,

-Bütçeyi torba olarak kullanmaktan vazgeçin, ödenekleri oradan oraya aktarmada Cumhurbaşkanına verdiğiniz yetkileri azaltın,

-Varlık Fonu’nu tasfiye edin.