Kremlin’den "Prigojin, Putin’in emriyle mi öldürüldü" sorusuna yanıt

Kremlin’den "Prigojin, Putin’in emriyle mi öldürüldü" sorusuna yanıt
Wagner lideri Yevgeniy Prigojin ve paralı asker grubunun diğer önde gelen isimlerinin uçaklarının düşmesi sonucu ölümünün ardından Kremlin’den ilk açıklama geldi.Rusya Devlet Başkanı Putin, olayın ardından sessizliğini...

Wagner lideri Yevgeniy Prigojin ve paralı asker grubunun diğer önde gelen isimlerinin uçaklarının düşmesi sonucu ölümünün ardından Kremlin’den ilk açıklama geldi.

Rusya Devlet Başkanı Putin, olayın ardından sessizliğini bozarak Prigojin için “Kaderi karmaşık ama yetenekli bir adamdı ve hayatında ciddi hataları vardı” demişti.

Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, Prigojin’in Putin’in emriyle öldürüldüğü yönünde Batı’da dile getirilen iddiaları “tümüyle yalan” diye niteledi. Uçağın düşme nedenleriyle ilgili soruşturmanın sürdüğünü kaydeden Peskov, Putin’in son dönemde Prigojin ile görüşmediğini kaydetti.

Gerekli incelemeler sürüyor

Kremlin Sözcüsü Peskov, “Yevgeni Prigojin'in bulunduğu uçağın düşmesi, Batı medyasında çarpıtılıyor. Prigojin'in ölümünü yüzde yüz doğrulayamıyoruz. Gerekli incelemeler sürüyor.” İfadelerini de kullandı.

Peskov ayrıca, Wagner'in geleceği hakkında "Böyle bir yapı hukuken mevcut değil, bir grup var, geleceği hakkında bir şey söyleyemiyorum, bilmiyorum." dedi.

Wagner’in Rusya’da yasal bir oluşum olmadığını belirten Peskov, yine de grubun Rusya’nın Ukrayna’daki “özel askeri operasyonuna” büyük katkı sağladığını ifade etti.

Rusya liderinin Prigojin’in cenazesine katılıp katılmayacağı sorusuna yanıt veren Kremlin sözcüsü, “Bunu söylemek güç ama Putin’in çok yoğun bir programı var” dedi.

Kremlin Sözcüsü Peskov Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin'in yüz yüze görüşmesine ilişkin soruya da yanıt verdi.En yakın zamanda görüşmenin gerçekleşeceğini duyuran Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Peskov "Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Vladimir Putin'in yakında görüşeceğine dair bir anlayış mevcut" ifadelerini kullandı.

Erdoğan "Putin İle Bir Araya Gelip Konuşacağız" Demişti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz günlerde Macaristan dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlamıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan "Eylül ayı içerisinde Hindistan’da G-20 toplantısı, ABD’de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu var. Bu yoğunluk içerisinde fırsat bulursak Sayın Putin ile yüz yüze bir araya gelip konuşacağız. Yakında Dışişleri Bakan'ım bir Rusya seyahati yapabilir. Çünkü bu işin yüz yüze olması büyük önem arz ediyor ve bu şekilde neticeyi almak çok daha isabetli olacaktır" ifadelerini kullanmıştı.

Bundan sonraki süreçte kendisinin arabuluculuğuyla tekrar bir barış görüşmesinin gerçekleşip gerçekleşmeme durumuna ilişkin soru üzerine ise "Biz ona gayret ediyoruz, temennimiz odur. Yani Zelenskiy'nin gelişi, onunla yaptığımız görüşmeler, aynı zamanda NATO Liderler Zirvesi'nde yaptığımız görüşmelerde bunları etraflıca konuştuk. Temennim o ki iki liderin burada bizim arabuluculuğumuza eyvallah etmesiyle netice alırız" yanıtını vermişti.