Kurultay sonrası gözler Soyer'in koltuğunda… Kimlerin adı geçiyor?

Kurultay sonrası gözler Soyer'in koltuğunda… Kimlerin adı geçiyor?
CHP Genel Başkanlığı seçimini Özgür Özel'in kazanmasının ardından gözler Kurultay sürecinde Kemal Kılıçdaroğlu'na açık destek veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in yerine geçebilecek isimlere çevrildi.CHP...

CHP Genel Başkanlığı seçimini Özgür Özel'in kazanmasının ardından gözler Kurultay sürecinde Kemal Kılıçdaroğlu'na açık destek veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in yerine geçebilecek isimlere çevrildi.

CHP Genel Başkanlığı koltuğuna Özgür Özel’in oturmasının ardından kurultay sürecinde Kemal Kılıçdaroğlu’na açık destek veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yerine geçebilecek isimler gündeme gelmeye başladı. Gazeteciler Fatih Yapar ve Ümit Yaldız yerel seçim öncesi Milletvekili Murat Bakan, Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, İzmir eski Milletvekili Selin Sayek Böke, Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe’nin adaylık düşündüğünü açıkladı.

CHP’de gerçekleştirilen kurultay sonrası delegelerin büyük bölümü “değişimden” yana  oy kullanırken Özgür Özel yeni genel başkan oldu. Kemal Kılıçdaroğlu’nun vedasının ardında gözler yerel seçimlere ve adaylara çevrilmeye başlandı. İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu başkanlığında yapılan toplantılarda kurultay delegeleri Kılıçdaroğlu’ndan yana imza vermişti fakat kurultay salonunda 15’e yakın ismin Özel lehine oy kullandığı ortaya çıktı.

Yerel seçim öncesi üst üste Kılıçdaroğlu’ndan yana açıklamalarda bulunan ve devam etmesi yönünde görüşlerini ortaya koyan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in durumu ile ilgili yorumlar da artmaya başladı. Birçok isim, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da etkisiyle Soyer’in adaylığının artık zora girdiğini ifade ederken bazı isimler ise süreci tartışmanın henüz erken olduğunu dile getiriyor. Kamuoyu araştırmaları, İzmir’in potansiyeli, olası parti içi rakipler gibi durumların adaylık konusunda etken olacağı ifade ediliyor.

Kurultayın hemen ardından Sonsöz TV’de değerlendirmelerde bulunan İntegral Araştırma Genel Koordinatörü Gazeteci Ümit Yaldız, halkın ne dediğinin önemli olduğunu vurguladı. 'Değişim' diyerek yola çıkan ve başarılı olan yeni yönetim kademesinin büyükşehir ve ilçelerde aday belirlerken “destekleyen” ya da “desteklemeyen” diyerek tek bir kıstasla aday belirlememesinin doğru olmayacağını anlattı. Gazeteci Fatih Yapar ile birlikte son gelişmeleri değerlendiren Yaldız yeni PM ve MYK’nın şekillenmesiyle birlikte belediye başkanlıkları için sürecin hızlanacağını anlattı.

Gazeteci Yapar ve Yaldız, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Milletvekili Murat Bakan, Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, İzmir eski Milletvekili Selin Sayek Böke, Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe’nin adaylık düşündüğünü açıkladı.

"Tunç Başkan bugün kaybedilen noktada"

Kurultayın İzmir’e etkilerini yorumlayan Yaldız; “Tunç Soyer belki gönlü istese de onun da iradesine zaman zaman etrafındaki ekip tarafından balans ayarı yapılmıştır. Kamuoyuna yansıyan şekil ile net bir duruş sergiledi. Bu riskliydi. Ben bu nedenle kumar demiştim. Riskli bir adım attı. Sokak değişim diyor, sokağın değişim dediğini Tunç Başkan görmüyor mu? Görüyor. Buna rağmen örgütsel  mekanizmaya güvenerek, örgütün içinde bulunduğu delege yapısına güvenerek Kılıçdaroğlu iradesini söyledi ve buna sadık kaldı. Özel cephesinden baktığında bana destek vermedin ama dik durdun denilebilir.  Bir tarafa imza verip başka bir şey yapan… İzmir’de de 15’li grup var Kılıçdaroğlu'na imza verip Özel’e imza veren insan o imzanın arkasında durabilmeli. Çektim diyenlere saygı duyarım ama çekmeyip imzasına sahip çıkmayanlar daha az saygı hak ediyor. Tunç Başkan bugün kaybedilen noktada. Kazansaydı adaylığı yüzde 90 olurdu. CHP'de değişim olmasaydı yerel seçimde seçmeni motive etmek daha zor olacaktı Kılıçdaroğlu adına. Kemal Bey'in ilk önce kongreyi sonra seçmenin gönlünü kazanması lazım yani iki kez kazanmalı demiştik” açıklamasını yaptı.

Kurultayın İzmir’e etkilerini yorumlayan Yaldız "Tunç Soyer belki gönlü istese de onun da iradesine zaman zaman etrafındaki ekip tarafından balans ayarı yapılmıştır. Kamuoyuna yansıyan şekil ile net bir duruş sergiledi. Bu riskliydi. Ben bu nedenle kumar demiştim. Riskli bir adım attı. Sokak değişim diyor, sokağın değişim dediğini Tunç Başkan görmüyor mu? Görüyor. Buna rağmen örgütsel  mekanizmaya güvenerek, örgütün içinde bulunduğu delege yapısına güvenerek Kılıçdaroğlu iradesini söyledi ve buna sadık kaldı. Özel cephesinden baktığında bana destek vermedin ama dik durdun denilebilir.  Bir tarafa imza verip başka bir şey yapan… İzmir’de de 15’li grup var Kılıçdaroğlu'na imza verip Özel’e imza veren insan o imzanın arkasında durabilmeli. Çektim diyenlere saygı duyarım ama çekmeyip imzasına sahip çıkmayanlar daha az saygı hak ediyor. Tunç Başkan bugün kaybedilen noktada. Kazansaydı adaylığı yüzde 90 olurdu. CHP'de değişim olmasaydı yerel seçimde seçmeni motive etmek daha zor olacaktı Kılıçdaroğlu adına. Kemal Bey'in ilk önce kongreyi sonra seçmenin gönlünü kazanması lazım yani iki kez kazanmalı demiştik” diye konuştu.

Tugay adaylığı istiyor


Özel’i İzmir’de ilk destekleyen isimlerden olan Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın da isminin Büyükşehir için geçtiğini hatırlatan Yapar, “Tugay kimse yokken imza verdi, tavır aldı. Tugay Büyükşehir Belediye Başkanlığı konusunda potansiyel ilçe başkanlığı için adaydır diye düşünüyorum, adaylığı da istiyor” diye konuştu.

Hak ettiyse verin

Tugay’ın adaylığı için Karşıyaka'da yaşayan vatandaşların görüşünün alınması gerektiğinin altını çizen Yaldız, “Karşıyakalılara sormak lazım. Ne kadar seviyorlar, performansı nasıl. Türk siyasetinin bugün anlayışla bakıldığında Tugay yerini garantilemiş, biraz fazlasını isterse alabilecek durum yakaladı. Madem sokağın sesi deniliyor o zaman Karşıyaka'nın sokağına sorun. Hak ettiyse verin. O zaman gerçek değişimin enerjisini bana da geçirirsiniz” ifadelerini kullandı.

Sengel Potansiyel isimdir


İzmir Büyükşehir Belediye başkan adaylığı için Murat Bakan ve Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel’in de isminin geçtiğini hatırlatan Yapar, “Özgür Özel’in yanında tavır alanlardan biri Filiz Ceritoğlu Sengel… En başından beri Özel ile beraberdi. Kadın belediye başkanları da delege yazılmadı İzmir’de zaten... Potansiyel Büyükşehir Belediye Başkanları arasında sayılabilir. Murat Bakan konuşuluyor İzmir Büyükşehir Belediyesi için” dedi.

Yapar ise “Filiz hanımında İzmir Büyükşehir Belediye süreci ile ilgili adaylığını ifade ederken, Tunç Soyer İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne Seferihisar’dan gelip belediye başkanı olduysa bende Selçuk'tan gelip neden oturmayayım, bende aday olurum demiştir” ifadelerini kullandı.

Yapar’ın fikrinin tüm ilçe belediye başkanlarında olduğunu belirten Yaldız, “Bu cümleyi kullanamayan İzmir’de ilçe belediye başkanı var mıdır? Bende ilçe başkanı olsam bu cümleyi kurarım. Bu cümleyi kurması doğal.  CHP’nin 49 yaşında bir genel başkanı var” diye konuştu.

Adaylık için sürpriz isim Buğra Gökçe


Yaldız’ın “Abdül Batur’una adaylığı söz konusu değil mi?” sorusuna yanıt veren Yapar, Batur’un yanı sıra İzmir’de uzun yıllar Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreterliği yapmasının ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcılığı görevine getirilen Buğra Gökçe’nin adaylığının da kulislerde yer aldığını belirtti. Yapar, “En son tahlilde Sayın Batur’un da açıklaması var. Özgür Özel bizim kardeşimizdir ancak Kemal Bey’i destekliyoruz dedi. Ancak Ednan Arslan, Deniz Yücel gibi isimler Özel’i desteklediği için Batur’da oraya yazılıyor. Hala şansını zorluyor sayın Batur büyükşehir için. Sürpriz bir isim söylemek isterim. İstanbul Büyükşehir Belediye Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe İzmir’de 2024 yerel seçimleri için potansiyel aday adayı. Çünkü Gökçe’yi buraya göndermek isteyen, Ankara’da kurultay salonunda kendisini gördüm çalışmalar yapıyordu” diye konuştu.

Kaynak