Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş: 'Afrika açılımı' ile ilişkilerimizi kazan kazan üzerinde oturtuyoruz

Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş: 'Afrika açılımı' ile ilişkilerimizi kazan kazan üzerinde oturtuyoruz
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, "Biz Afrika ülkeleriyle ve halklarıyla ilişkimizi kazan kazan üzerine oturtuyoruz. Her alanda müşterek projeler geliştirerek ülkelerin karşılıklı menfaatlerini sağlayacak şekilde geliştirmek istiyoruz" dedi.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Fildişi Sahili Cumhuriyeti Ulusal Meclis Başkanı Adama Bictogo'yu Meclis'teki makamında kabul etti.

Kurtulmuş, Türkiye'nin son dönemde "Afrika açılımı" çerçevesinde Afrika ülkeleriyle çok yakın ilişkiler geliştirildiğini belirterek, "Afrika'nın birçok yerinde Türkiye'nin büyükelçilikleri açıldı. Aynı şekilde Afrika ülkeleri, Ankara'da büyükelçiliklerini açarak, ülkemiz ile Afrika arasındaki ilişkiler genel olarak fevkalade olumlu bir seyri takip ediyor. Fildişi Sahili, bizim Batı Afrika'da önem verdiğimiz ülkelerden birisidir. Onun için iki ülke arasındaki ilişkilerin olumlu bir seyri takip etmesi, her iki ülkenin menfaatinedir. Biz Afrika ülkeleriyle ve halklarıyla ilişkimizi kazan kazan prensibi üzerine oturtuyoruz, böylece her alanda müşterek projeler geliştirerek ülkelerin karşılıklı menfaatlerini sağlayacak şekilde ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz" diye konuştu.

Kurtulmuş, İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamenterler Birliği toplantısı nedeniyle geçen mart ayında Fildişi Sahili'nde bulunduğunu hatırlatarak, "Oradaki toplantılarımızda ele aldığımız konular, fevkalade önemli bir şekilde takip edilmesini arzu ediyoruz. Ticaret, sanayi, tarım, enerji özellikle savunma sanayiinde yapılacak iş birliklerinin her iki ülkenin menfaatine olduğunu düşünüyoruz. Yarın İstanbul'da Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin ev sahipliğinde, Parlamentolar Arası Kudüs Platformu'nun gerçekleştireceği bu toplantıya katıldıkları için ve Kudüs, Gazze meselesine destek verdikleri için çok teşekkür ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Fildişi Sahili Meclis Başkanı Bictogo, Türkiye ile ticaret hacmini iki yıl içerinde 1 milyar dolar seviyesine çıkartmayı hedeflediklerini kaydederek, "Bu belirlenmiş olan ticaret hacmi hedefi iki ülkemizin cumhurbaşkanları tarafından belirlenmiş olmakla birlikte sonrasında bizim de peş peşe, ardışık şekilde yaptığımız ziyaretler, belirlemiş olan hedefe ulaşmak anlamında itici güç ve eşitçi güçler olduğumuzu göstermeleridir. Fildişi Sahili halkına, kadınlarına ve gençlerine bakıldığında, ticaret veya tatil için ziyaret gerçekleştirmeleri gerektiğinde Paris'ten sonra ikinci durakları İstanbul olmuştur. Ben yeni nesil ile birlikte Türkiye ve İstanbul'un birinci ziyaret edilmek istenen ülke olabileceğini düşünüyorum. Bu da bize yeni fırsatlar getirmektedir" dedi.

Görüşmenin ardından Türkiye Cumhuriyeti Büyük Millet Meclisi ve Fildişi Sahili Cumhuriyeti Ulusal Meclisi arasında iş birliği protokolü imzalandı. (DHA)