New York Times, banka hesaplarını takip ederek Rusya ve Kuzey Kore arasındaki anlaşmaya delil buldu

New York Times, banka hesaplarını takip ederek Rusya ve Kuzey Kore arasındaki anlaşmaya delil buldu
ABD istihbaratı Rusya ile Kuzey Kore arasında birtakım silah anlaşmalarının yapıldığını açıklamıştı. Ancak ellerinde yeterince kanıt yoktu. New York Times ise bir Kafkasya devletinde açılmış banka hesabı üzerinden para...

ABD istihbaratı Rusya ile Kuzey Kore arasında birtakım silah anlaşmalarının yapıldığını açıklamıştı. Ancak ellerinde yeterince kanıt yoktu. New York Times ise bir Kafkasya devletinde açılmış banka hesabı üzerinden para alışverişi olduğuna ilişkin dökümlere ulaştı. İki ülke arasındaki anlaşmanın kanıtı olabilir.

Amerika Birleşik Devletleri istihbaratının paylaştığı verilere göre Rusya, dondurulmuş Kuzey Kore varlıklarının milyonlarca dolarının serbest bırakılmasına izin verdi. Amerikan müttefiki istihbarat yetkilileri ise Rusya, izole şekilde varlığını sürdüren Kuzey Kore’ye uluslararası bankacılık ağlarına erişim konusunda yardım ediyor olabileceğini bildirdi.

Bu yardım da Kuzey Kore’nin Ukrayna'ya karşı kullanılmak üzere Moskova'ya silah transferi yapmasının ardından geldi.

Beyaz Saray geçen ay, Kuzey Kore'nin Rusya'ya balistik füze sağladığına dair kanıt bulunduğunu ve karşılık olarak Kuzey Kore’ye askeri teçhizat verdiğini açıklamıştı. İngiliz güvenlik kuruluşu tarafından yapılan bir analize göre, Kuzey Kore'nin ayrıca 2,5 milyon mermiye kadar mühimmat sevk ettiği görülüyor.

Aralarında bankacılık hareketi var

Rusya'nın Kuzey Kore'ye istediği askeri teknolojiyi verip vermediği belirsiz olsa da yeni bankacılık bağları, ülkeler arasındaki ilişkilerde istikrarlı ilerlemenin bir başka işareti olabilir. ABD'li yetkililer, genişleyen ortaklığın büyük olasılıkla Kuzey'i cesaretlendirdiğini söylüyor. Zira Kuzey Kore son aylarda saldırgan tehditlerini yaygınlaştırdı.

9 milyon doları serbest bıraktı

İstihbarat yetkililerine göre, Rusya, Kuzey Kore'nin bir Rus finans kuruluşuna yatırılan dondurulmuş 30 milyon dolarlık varlığından 9 milyon dolarının serbest bırakılmasına izin verdi. Bu para ile Kuzey Kore’nin ham petrol satın alacağı söylendi.