Özgür Özel’den ‘Anayasa’ açıklaması: Taksim'i kapatmak anayasa tanımamaktır

Özgür Özel’den ‘Anayasa’ açıklaması: Taksim'i kapatmak anayasa tanımamaktır
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Meclis’te partisinin grup toplantısında konuştu. Özel anayasa görüşmeleri ve hak ihlallerine değinerek, "Anayasalar her doğan için yapılır, Erdoğan için anayasa yapılmaz" dedi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Meclis’te partisinin grup toplantısında konuştu. Özel, konuşmasında, anayasa görüşmelerine değinerek, "Gezi tutuklularının her biri için verilen hak ihlali kararı vardır, onları tutmak anayasa uymamaktır" dedi

Anayasa'nın toplum için yapıldığını söyleyen Özel, "Anayasalar her doğan için yapılır, Erdoğan için anayasa yapılmaz" dedi.

İstanbul Valiliği'nin Taksim yasağına tepki gösteren Özel, yasağa ilişkin İşçileri Bakanı Ali Yerlikaya ile görüştüklerini aktararak, "Dün Sayın İçişleri Bakanı'nı aradım, talebimi, taahhüdümü ifade ettim. İşbirliği teklif ettim. Kendisi bana bir takım mahsurları, istihbaratları gerekçelendirerek buna izin vermeyeceklerini tekrar etti. Olumlu bir yaklaşım içindeydi" diye anlattı.

Özel'in konuşmasının satırbaşları şöyle:

Busenazlar yüzümüzü güldürdü. Aradım tebrik ettim. İzmir'in artık bir temsilcisi var, Göztepe'yi kutluyorum. Amedspor'u da kutluyorum.

Meral Akşener'e

Haftasonu İYİ Parti'de Sayın Meral Akşener'in görevi bırakmasından sonra vedası ve bayrak değişimi vardı. Meral Hanım'a sağlık ve mutluluk diliyorum. Sayın Müsavat Dervişoğlu seçildi, hayırlı uğurlu olsun diliyorum.

Geçtiğimiz hafta 1 Mayıs'ta Taksim'in kapatılması kararından dönülmesini talep etmiştim. Sorumluluk almaya hazır olduğumuzu, meydandaki kutlamalara izin verilmesini talep etmiştik. Dün Sayın İçişleri Bakanı'nı aradım, talebimi, taahhüdümü ifade ettim. İşbirliği teklif ettim. Kendisi bana bir takım mahsurları, istihbaratları gerekçelendirerek buna izin vermeyeceklerini tekrar etti. Olumlu bir yaklaşım içindeydi.

"Anayasalar her doğan için yapılır, Erdoğan için anayasa yapılmaz"

Taksim, Gezi Parkı birileri tarafından kendi egemenlik sancaklarıymış da egemenliklerini kaybedeceklerini sanıyorlar. Siz bir yasaklamayla egemenlik korumaya başladıysanız orada iktidardan bahsedilemez. İktidarın güçlüsü rızayla tesis edilen, demokrasiyle korunandır. Buradan çağrımı tekrar ediyorum.

Bugün bir anayasa tartışması var. Sayın Numan Kurtulmuş geldi, ziyaret etti. "Yeni anayasa sürecine CHP de dahil olsun" diyorlar. Anayasalar her doğan için yapılır, Erdoğan için anayasa yapılmaz. Anayasalar toplumu kuşatırlar, kapsayıcı, çoğulcudur. Anayasa demokrasisinin elbisesiyse, sen ona uymuyorsan, yenisini alsan ne olur. Türkiye'nin bir anayasası var. Hepimizin beğendiği ve beğenmediği maddeleri var. Yenisi yapılana kadar eskisine uymak herkesin görevi.

Anayasa der ki, AYM kararları bağlayıcıdır. O karara uymak herkesin yükümlülüğüdür. AYM yürütmeye "Taksim'i yasaklayamazsın" diyor. Bu karara uymayan birisi yarın, elbette müzakere edeceğiz ama iş anayasaya gelince, mevcut anayasaya uyulmasını beklemek kadar doğal bir şey yoktur. Can Atalay kararı ortadadır. Gezi tutuklularının her biri için verilen hak ihlali kararı vardır, onları tutmak anayasa uymamaktır.

Siyasilerin el sıkışmasını hep savundum, savunacağım. Müzakere başka bir şeydir, iletişim başka bir şeydir. Anayasa'ya yemin etmiş bizlerin birbirine yeminine sadık kalmasını beklemek her birimizin görevidir.

"CHP 1 Mayıs'ta Taksim'de olacak"

Hiçbir sendikaya ayırmadan, zaman zaman farklı düşünsek de her sendikanın her yerde yaptığı etkinlikte olacağız. Yarın işçiler, AYM’ye uygun olarak Beşiktaş’tan ve Saraçhane’den toplanarak Taksim’e yürüyorsa CHP olarak onlarla birlikte olacağız.

Hak-İş'in yaptığı kutlamaya da gideceğiz, Türk-İş'in kutlamasına da gideceğiz. Zaman zaman farklı düşünsek de gher şehirdeki kutlamalara gideceğiz. Yarın Beşiktaş'tan, Saraçhane'den Taksim'e yürünecekse Cumhuriyet Halk Partisi de orada olacaktır.

Bu ülkenin askeri de polisi de emkçidir. Onlara kanunsuz emirler verenler yüzünden uygulamak zorunda oldukları kararlar o kardeşlerimizin kişisel kararları değildir. 1 Mayıs'ta güvenlik güçleri ile çatışma görüntüleri görmek istemediğimizi belirterek tüm kamu görevlilere sorumluluğa davet ediyorum.

"ODTÜ'de 'Devrim' yazısını yazan, Filistin Davası'nda hepimizin önderi Deniz Gezmiş'tir"

ODTÜ'de Devrim Stadı'nda mezuniyet yapılmasına izin vermeyenlerin, ABD'deki eylemleri övmesi ikiyüzlülükten başka bir şey değildir. ODTÜ'deki Devrim Stadı'na silinemez 'Devrim' yazısını yazan, Filistin Davası'nda hepimizin önderi Deniz Gezmiş'tir. Aklınızı başınıza alın.