Üç siyasi partinin ortak grup arayışına Demokrat Parti de dahil oldu 

Üç siyasi partinin ortak grup arayışına Demokrat Parti de dahil oldu 
DEVA Partisi, Gelecek Partisi ve Saadet Partisi arasında bir süredir devam eden Meclis’te ortak bir siyasi parti grubu kurulmasına ilişkin görüşmelere Demokrat Parti (DP) de dahil oldu.Bir süredir genel başkanlar düzeyine de taşınan...

DEVA Partisi, Gelecek Partisi ve Saadet Partisi arasında bir süredir devam eden Meclis’te ortak bir siyasi parti grubu kurulmasına ilişkin görüşmelere Demokrat Parti (DP) de dahil oldu.

Bir süredir genel başkanlar düzeyine de taşınan görüşmeler sıklaştı. Görüşmeler Saadet, DEVA ve Gelecek partileri arasında daha yoğun bir biçimde devam ederken DEVA Partisi ve Gelecek Partisi yetkililerinin Demokrat Parti ile de temasa geçtiği belirtildi. Saadet Partisi ile Demokrat Parti arasında henüz bir görüşme gerçekleşmemiş olsa da Demokrat Parti’nin kurulacak gruba katılımı konusunda bir itiraz olmadığı ifade edildi.

14 Mayıs seçimlerinde DEVA Partisi 15, Gelecek Partisi 10, Saadet Partisi 10, Demokrat Parti ise üç milletvekili çıkardı. Duvar gazetesinden Ceren Bayar'ın haberine göre, partilerin genel başkanları ve kurmayları, dört siyasi partinin toplam 38 milletvekilinin bir siyasi parti grubunda birleşmesinin gerekliliği konusunda hemfikir. Genel başkanlar arasında devam eden görüşmelerde Meclis grubunun hangi siyasi partinin adıyla kurulacağı konusunda uzlaşı aranıyor. DEVA Partisi ve Saadet Partisi, grubun kendi çatıları altında kurulmasını arzu ederken görüşmelerin sonunda bir uzlaşının sağlanacağına kesin gözüyle bakılıyor.

"Herkesin Temel ağabeyi"

Saadet Partili bir yetkili, her partinin kendi çatısı altında grup kurulmasını istemesinin olağan olduğunu ifade ederken Saadet Partisi çatısı altında birleşmenin diğer siyasi partilerin tabanlarında daha kolay kabul edilebileceğini düşündüğünü söyledi. Temel Karamollaoğlu’nun siyasette bir “ağabey” figürü olduğunu ifade eden yetkili, “Genel Başkanımız Ahmet Hoca’nın da Sayın Babacan’ın da Temel ağabeyi. Seçmenlerine bunu daha rahat anlatabilirler” dedi.

"DEVA'da birleşmek fark yaratır"

DEVA Partisi yetkilileri ise grup kurmanın öneminin farkında olduklarını ifade ederken, Türkiye siyasetinin en genç partilerinden biri olarak DEVA çatısı altında birleşmenin fark yaratacağı görüşünü savundu. Saadet Partisi ile siyasi çizgilerinin farklı olduğunu da ifade eden yetkili, grup kurma konusundaki ortaklaşma arayışının sürdüğünü belirtti.

"Yasama çalışmalarında özerk olunacak"

Partilerin yetkili isimlerine göre Meclis’te grup kurulması, gruba ismini veren siyasi partiye "siyaseten" katılım anlamına gelmeyecek. Grup kurulsa da her siyasi partinin kendi siyasetini yürütmeye devam edeceğini ifade eden bir yetkili, “Bir parti grubunda olmanın avantajlarından yararlanmak için grup kuracağız. O grubun adını taşıyan partiye ilhak söz konusu olmayacak” dedi. Aynı yetkili, gruptaki partilerin yasama çalışmalarında “özerk” olacağını, “Aynı grubun çatısı altında birleşmiş olsak da örneğin bir kanun teklifi konusunda farklı düşünceler söz konusuysa farklı yönde oy kullanılabilecek” örneğiyle açıkladı.

Grup toplantılarında kim konuşacak?

Parti yetkililerinin aktardığına göre, grup kurulması halinde grup başkanı ve grup başkanvekillerinin partilere eşit dağıtılması ya da dönüşümlü yürütülmesi gibi seçenekler masada. Ayrıca haftalık grup toplantılarının sırayla yapılması ya da ülke gündeminin yoğunluğuna göre liderlerin aynı grup toplantısında süreyi paylaşarak, sırayla partilerinin görüşlerini aktarması da söz konusu olabilir.

En geç temmuzda netleşir

Yetkililer, muhalefetin kaybedecek zamanı olmadığını, yerel seçim çalışmalarına bir an önce başlanması gerektiğini belirterek kararın Meclis tatile girmeden, en geç temmuz içerisinde netleşeceğini ifade etti.