Ersun Yanal, Türk futbolunun kurtuluş formülünü açıkladı

Ersun Yanal, Türk futbolunun kurtuluş formülünü açıkladı
Milli Takımın ve Fenerbahçe’nin eski teknik direktörlerinden Ersun Yanal, Türk futbolunda yaşanan kaolik durumdan çıkmak için yapılması gerekenleri açıkladı.
Milli Takımın ve Fenerbahçe'nin eski teknik direktörlerinden Ersun Yanal, Türk futbolunda yaşanan kaolik durumdan çıkmak için yapılması gerekenleri açıkladı. Yanal, Türk futbolunun geleceği için radikal kararlar alınması gerektiğini savundu:

"TFF, yeni yabancı kuralını açıkladı. Buna göre yabancı sayısı ilk üc sezonda 12'ye, sonra da 11'e inecek. Şimdi buradaki hataları sıralayalım.

1. UEFA'da 9, FIFA'da 37. sıradayız. Avrupa'nın beş büyük ligindeki oyuncu sayımız 10. Teknik direktörümüz sıfır. 2022 Dünya Kupası'nda maç yöneten hakem sayımız da sıfır. Süper Lig, Bundesliga 2'den daha az seyirci topluyor. FIFA'da 133 ceza dosyası ile ilk sıradayız. Yedi Süper Lig kulübümüz transfer yasaklısı. Üç büyüklerin toplam borcu 30 milyarın üzerinde....

2. Avrupa'nın en yaşlı ligiyiz. En yaşlı yabancı futbolcu oynatan ve en az genç oyuncuya yer veren ligiyiz. 10 yılda 2.500'ün üzerinde yabancı transfer ettik. Bu oyunculara kaba bir hesapla 1.5 milyar Euro harcadık. Ne elde ettik; KOCA BİR HİÇ. Hastalık çok net. Radikal bir tedavi şart. Ağrı kesicilerle değil, hastalığı oluşturan faktörleri ortadan kaldırarak futbolu kurtarmalıyız.

3. Peki ne yapmalı ? Bana göre önce yönetimsel istikrar gerekiyor. TFF ana yönetimi başta olmak üzere her departmanda uzun vadeli yapılanma bunun ilk adımı. Çünkü bugün kararları verenler, yarın macları TV'den bile izlemeyecek maalesef.

4. İkinci adım; futbolu geniş kitlelerin oynamasını sağlayacak plan ve programlar üretmek. Tabi bunu sadece futbol için değil, bir ülkenin spor yapılanması olarak düşünmek gerekir. Trabzon, İzmir, Kocaeli, Sakarya, Bursa, Eskişehir, Ankara, İstanbul, Antalya ve Adana gibi futbol kentlerinde taban organizasyonu sağlamalıyız. Böylelikle futbolu besleyecek sayıda ve nitelikte kaynak yaratabiliriz.

Sonrasında ise bu kaynağı elit seviyeye, iyi bir organizasyon ile taşımalı, yeni yetenekleri kesfetmeli, ülkemize uygun akademik yapılanmayla "Futbol Kalkınma Politikası" üretmeliyiz. Mesela, Stade Rennais benzeri bir vizyon, bu topraklarda da yapılır yeter ki vizyoner bir bakış açısına sahip olalım."

"Siz hiç tencereyi üstten ısıtan ocak gördünüz mü ? Oysa bizim yıllardır yaptığımız  bu. Yani tencereyi ocağa koyup ısınan taraftan tabağa servis yapıyoruz. Alt taraf hep soğuk, tatsız, tuzsuz. Sözün özü: Tüm ülkede uygulanır bir futbol değisimini ihtiyacımız var. Süper Lig'in misyonunu en az beş yıl + ikinci beş yıl olarak düzenlemeli, değişmez kurallar koymalı, bu kuralları kulüplerin çıkarlarına kurban vermemeliyiz. Ama kulüplerimiz için de bir gelecek inşa etmeli, FUTBOLU KİMİN İÇİN YÖNETTİĞİMİZE ise acilen karar vermeliyiz."