Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

Tesla teslimatları engelleniyor mu?

Son 3-4 gündür Tesla'nın Türkiye'de teslimat yapamamasından dolayı mağduriyet yaşayanlardan birçok mesaj ve e-posta geliyor. Sonuçta önümüzde 9 günlük bayram tatili var ve insanlar parasını ödemesine rağmen araçlarını alamamış durumda.

Peki sorun ne?

Öncelikli olarak mayıs başından bugüne Türkiye'de 1000'den fazla araç teslim eden Tesla'nın son 1-2 haftadır ciddi bürokratik sıkıntılar yaşadığını ve bayram öncesi planladığı teslimatları yapamadığını öğrendim.

Geçen haftalarda önce gümrükte "sistemsel" sorunlar olmuş ve gümrük işlemleri yavaşlamış. Bu yüzden araçların gümrükten çekilmesi uzun sürmüş.

Cuma akşamı ise bu kez ÖTV ödemelerinde sorun başlamış ve pazartesinden itibaren ÖTV ödemelerini sistem onaylamamaya başlamış.

Bildiğiniz gibi araçların tescili için ÖTV ödeme onayı olması gerekiyor. Aksi takdirde araçlar teslim edilemiyor. Tesla, bu sebeple müşterilerinin teslimatlarını sorun çözülene kadar ertelemek zorunda kalmış.

Yetkililerle sürekli görüşülmesine rağmen bir türlü çözüme ulaşılamamış.

Sonuçta şu anda gümrükte yaklaşık 1000 aracın olduğu, bunlardan 500'ünün ÖTV'lerinin ödendiği ve normalde bayram öncesi cumartesi gününe kadar teslim edilmesinin planlandığını öğrendim. Ancak bürokratik engeller nedeniyle bayram öncesi 500'e yakın kişi mağdur edilmiş durumda.

Önümüzdeki 9 gün bayram tatili olduğu için bu durumda en erken teslimatlar temmuzda yapılacak gibi duruyor.

Diğer markalarda benzer bir sıkıntı duymadım. Umarım bu sadece Tesla'ya özel bir engelleme değildir.

Asıl sorun TSE'ymiş!

Tesla'nın teslimatlarında yaşanan soruna ilişkin bir uzmandan mesaj geldi. Sadece Tesla değil birçok markanın aynı sorunu yaşadığını söylüyor. İşte o mesaj:

"Ülkemize ithal edilen araçların %90 kısmı Kocaeli Bölgesinden ithal ediliyor. Bildiğiniz üzere tüm ithal araçlar gümrük işlemi esnasında TSE tarafından kontrol ediliyor.

TSE kontrolü sonrası ithalat yapılabiliyor. Şimdi TESLA dahil diğer tüm markaların bayram üstü araçları neden kaldı onu izah edeyim;

Tüm TSE işlemleri TSE360 adı verilen bir yazılım üzerinden yürüyor. Bu yazılım son 20 gündür felç olmuş durumda. 1 hafta boyunca hiç çalışmadı. İthalat dosyaları kapatılamadı, limanlar, antrepolar her yer doldu. Dolu gemiler açığa demirledi.

Görmeniz gerek gerçekten.

Ben her gün bu bölgelere girip TSE ile araç kontrol ediyorum. Bu sebeple insanlar mağdur oldu. Eş zamanlı olarak Kocaeli TSE’de personel yetersizliği sıkıntısı var. İthalat patladı resmen.

Günde 70-80 dosyadan 200-250 dosyaya çıktı sayılar. Bu durum TSE360 yazılımı ile birleşince ortaya kaos çıktı.

Ankara merkez hala personel göndermekte acizlik içinde. Tüm distribütörler ayağa kalkmış durumda bu sebeplerden. Umarım çözülür.

Yani yazınızda belirttiğiniz gibi gümrük sistemi değil, TSE sistemi kaynaklı sorun.

TSE360 sistemi ile ilgili devam eden sorunu da bir şekilde gündeme getirebilirsiniz minnettar oluruz."

TSE’de açıklama

TSE 360 isimli yazılımla alakalı 8-9 Haziran'da bir sıkıntı yaşadıklarını ama 2-3 gün içinde çözüldü. Ara ara yavaşlama olduğunu doğru ancak şu anda bizden kaynaklanan bir gecikme olmadı. Tesla özelinde ise yapılan başvuruların hepsi TSE üzerinden geçiyor.

Tesla'dan TSE'ye yapılan başvurularla ilgili süreç ise şöyle;

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Özpeynirci Arşivi