Üç konu, üç açmaz: KKM işlemiyor, gençler ve emeklilere umut yok

Hükümette son iki hafta içerisinde yapılan üç toplantıda, beklentiler ve bütçe olanakları açısından iç açıcı olmayan gerçekler gözler önüne serildi. Yerel seçim öncesinde avantaj yaratma çabası ile bütçe gerçekleri arasında ciddi farklar bulunuyor. Örneğin Kur Korumalı Mevduat (KKM) istendiği gibi işlemiyor, alternatif aranıyor. Gençlere genel seçim öncesinde yapılan vaatlere para yok, farklı açıklamalara rağmen emekliler ocak ayını beklemek zorunda.

Sırasıyla gidersek son Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısına ilişkin haberler yapıldı.  Bize göre bu toplantıdaki en önemli konu yeterince dikkat çekmedi. Bu KKM’ye alternatif yaratma kararıydı. Zira büyük beklentilerle başlatılan uygulamanın cazibesini kaybettiği, yeni yatırım araçları yaratmak gerektiği anlatıldı. Yani Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek selefinin büyük icadını rafa kaldırmak üzere…

Başarılı değil

EKK toplantısında ekonomi yönetimi, bu konuda hazırlıkları olduğunu anlattı. Bir sonraki toplantıda KKM yerine yeni formüller görüşülecek. TL’ye olan güvenin artırılması, tasarrufların başka alanlara yönlendirilmesi gerektiği üzerinde duruldu. Bu nedenle KKM uygulamasına aşamalı son verilecek.

Emekliye boş umut

Partide yapılan başka bir toplantıda, bu kez emeklilerin yaşadığı ciddi ekonomik sıkıntıya bir an önce çözüm bulma konusu üzerinde duruldu. AKP milletvekillerinin ve parti yönetiminin enflasyon karşısında çaresiz kalan emeklilerle ilgili taleplerine ekonomi yönetimi olumlu yanıt vermedi. Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan’ın “Cumhurbaşkanı talimat verdi. Meclis açılınca bu konuda düzenleme yapacağız” sözlerinin de bir karşılığı olmadığı, ocak ayından önce bir düzenleme yapılmayacağı belirtildi. Şimşek direniyor, bakalım kim kazanacak?

Gençlere uçuşan vaatler

Bizim, “Söz vermiştiniz, kamuya personel alımında ayrımcılık ve torpil iddialarına kapı açan mülakatlar ne zaman kaldırılacak?” diye sorduğumuz sıralarda, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda başka bir toplantı yapıldı. Toplantı, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın genel seçimler öncesinde gençlere verdiği vaatlerle ilgili ne yapılabileceğini tartışma amacı taşıyordu.

Şimşek, listeyi aldı ama

Bu son toplantıdan da umut çıkmadı. Çünkü ilgili bakanların ve bakanlık temsilcilerinin sıraladığı vaatlerin hiçbirinin bütçe karşılığı olmadığı ortaya çıktı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, hepsine toptan reddetmek yerine, “Siz bu listeyi bize verin ne yapabiliriz bir bakalım” diyerek toplantıyı sonlandırdı.

Neler vaat edilmedi ki

Bol keseden verilen karşılıksız vaatlerle bütçe gerçekliği arasındaki fark, neredeyse her toplantının konusu. Bu toplantılarda AKP’li siyasiler isteyen, yeni ekonomi yönetimi direnen taraf görüntüsünde. Genel seçimler öncesinde gençlere eğitiminden istihdamına, evliliğinden çocuk bakımına kadar her alanda bolca vaat sıralanmıştı. Kaynağı olmayan bu vaatleri anımsamak gerekirse:

 “Kendi ürettiği doğalgaz ve petrol gelirlerinden sağlanacak bir Aile ve Gençlik Bankası kuracağız. Yüksek öğrenimdeki gençlerimize bir defaya mahsus olmak üzere cep telefonu ve bilgisayar ediniminde vergi muafiyeti sağlayacağız. Gençlere aylık 10 GB ücretsiz internet vereceğiz. Sosyal yardımları insanlarımızın yoksulluk seviyesine düşmesini önleyecek yaklaşımla yeniden yapılandıracağız. Kendi işini kuran genç girişimcilere faizsiz kredi desteği sunacağız. Gençlerimize esnek çalışma koşulları sunacağız." 

En kolayı mülakatlar

AKP’nin genel seçim beyannamesinden sıralanan bu vaatlerle ilgili tek bir adım atılmış değil. Bu bütçe olanaklarıyla çoğunun yapılması olanaksız gibi. Zira son toplantıda Şimşek’in tavrı da bunu gösteriyor. Bütçe gerektirmeden yapılabilecek tek bir vaat var. O da kamuda mülakatların kaldırılması. Gençlerin objektif kriterlerle işe alınmasını sağlamak, o kadar zor olmasa gerek…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Nuray Babacan Arşivi