Erdoğan: Eksen kaymamız yok, eksenimiz Türkiye ekseni

Erdoğan: Eksen kaymamız yok, eksenimiz Türkiye ekseni
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MİT’in kuruluşunun 97. Yıldönümü programında konuştu. Erdoğan, konuşmasında “Ülkemizde bir eksen kaybı yaşanmamıştır, tam tersine ülkemiz asıl eksenini bulmuştur. Bu eksenin adı...
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MİT’in kuruluşunun 97. Yıldönümü programında konuştu. Erdoğan, konuşmasında “Ülkemizde bir eksen kaybı yaşanmamıştır, tam tersine ülkemiz asıl eksenini bulmuştur. Bu eksenin adı da Türkiye eksenidir" dedi.

MİT’in 97’inci yıldönümü programı kapsamında düzenlenen programda Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MİT Başkanı İbrahim Kalın konuştu.

Kürsüye konuşma yapmak için ilk MİT Başkanı İbrahim Kalın çıktı. Kalın konuşmasında, Türkiye son yıllarda özellikle savunma sanayi SİHA ve kritik altyapı teknolojilerinde kendine yeterli caydırıcı ve önleyici bir güç merkezi olmak için kuantum sıçraması yapmış ve tüm ezberleri bozmuştur” dedi.

Kurtulmuş’un ardından kürsüye çıkan Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan, "21 yılda kritik günler yaşadık, nice saldırılara maruz kaldık. Hepsinden de alnımızın akıyla çıktık" dedi.

"istihbarat teşkilatımız bunların ayak takımlarıyla uğraşmıyor"

Erdoğan sözlerine şöyle devam etti;

Birilerinin iddialarının aksine, ülkemizde bir eksen kayması yaşanmamış; bilakis uzun arayışlardan sonra ülkemiz asıl eksenini bulmuştur. Bu eksenin adı da Türkiye eksenidir. Eskiden olduğu gibi başkaları ne der kaygısıyla hareket etmiyoruz. Aldığımız her kararı tamamen Türkiye eksenli olarak belirliyoruz.

Suriye ve Irak'taki nokta operasyonlar sayesinde teröristleri inlerinden çıkamaz hale getirdik. Artık istihbarat teşkilatımız bunların ayak takımlarıyla uğraşmıyor, ağababalarını etkisiz hale getiriyor. İnlerine girdik. Girmeye de devam ediyoruz. Aralarında örgütün sözde başkanlık, dış istihbarat, maliye sorumlusu gibi teröristler ülkemize karşı bir tehdit unsuru değildir Rusya-Ukrayna savaşı ile birlikte dünyada taşlar yerinden oynadı. Güvenlik konseptlerinde köklü değişiklikler yaşandı. 5-10 yıl öncesine kadar savunma bütçesinin yük gören ülkeler adeta silahlanma yarışına girdi. Türkiye savunma stratejisine de yatırım yapmaya çok erken başlayan ülkelerden biridir. Ülkemiz elde ettiği başarın hiçbiri tesadüf değildir. Kurumlarımızın emeği ve mücadelesi vardır. İnsansız hava araçlarını etkin şekilde kullanan kurumlarımızın başında MİT Başkanlığı geliyor.

MİT, teröristlere nefes aldırmıyor. Tamamıyla lider kadrolarını yok etme gayretindedir. Şehitlerimizin hesabını teröristlerden misliyle soruyoruz, soracağız. Devletimizin nefesi teröristlerin ensesinden olacak. Türkiye Yüzyılı'nda teröre ve teröriste her yok. Türkiye Cumhuriyeti belki yarına bırakır ama ihaneti ve terörü kimsenin yanına kar bırakmaz. "

“Türkiye Cumhuriyeti belki yarına bırakır ama ihaneti ve terörü kimsenin yanına kar bırakmaz”

Ülkeler arasında imzalanan işbirliği anlaşmalarının sayısı her geçen gün artıyor. Türkiye bu riskleri çok erken fark eden, savunma kapasitesine erken yatırım yapmaya başlayan ülkelerden biridir.

Geçmişte bizi eleştirenlerin tamamı, şimdi ülkemizi taktir ediyor. Savunma sanayii hamlelerimiz, tüm dünyada hayranlıkla takip ediliyor. 2023 yılında, 5,5 milyar dolar savunma ihracatı yaparak Cumhuriyet tarihimizin rekorunu kırdık.

Savunma sanayimizin ürün yelpazesi genişledikçe, MİT Başkanlığımızın da kabiliyeti güçlenmektedir. Bunun sonuçlarını özellikle terör örgütlerine karşı mücadelemizde görebiliyoruz. MİT, yaygın kaynak ağı ve ileri teknolojiye sahip imkanlarıyla teröristlere nefes aldırmıyor. Suriye ve Irak’taki nokta operasyonlarımızla PKK’nın sözde lider kadrosunu inlerinden çıkamaz hale getirdik.

Aralarında örgütün sözde başkanlık, yürütme, askeri kanat, istihbarat ve maliye sorumlularının da olduğu çok sayıda terörist, ülkemiz için artık bir tehdit unsuru olmaktan çıkarıldı.

“FETÖCÜ’lerin peşini bırakmamakta kararlıyız”

DAEŞ’indan FETÖ’süna, PKK’sından DHKP-C’sine kadar milletimizi hedef alan hiçbir illegal yapıya hayat hakkı tanımayacağız. İster içeride ister dışarıda olsunlar. Devletimizin nefesi sürekli teröristlerin ensesinde olacaktır. Bilhassa 15 Temmuz gecesi 253 vatandaşımızı şehit eden FETÖ’cü hainlerin peşini bırakmamakta kararlıyız.

"Kamu görevlilerimiz arasında yabancı mesajlaşma uygulamalarının kullanımı da arttı"

Akıllı telefonların yaygınlaşmasıyla birlikte kamu görevlilerimiz arasında yabancı mesajlaşma uygulamalarının kullanımı da arttı. Sözkonusu uygulamalardan resmi kurumlarımıza ait birçok bilgi, belge, not ve doküman da maalesef paylaşılıyor. Bu durumun bilgi güvenliği açısından ciddi bir zaafiyet oluşturduğu açıktır

Avrupa ülkelerinin son dönemde bu uygulamaların kullanımı noktasında belli seviye ve görevlerdeki kamu personeline yönelik çeşitli kısıtlamaları hayata geçirdiğini görmekteyiz. Bu konuda devletimizin de artık harekete geçmesi inancındayım

Yabancı aplikasyonlar yerine, kendi şirketlerimiz tarafından geliştirilen, Türkiye menşeli uygulamaların kullanılmasının teşviki bu süreçte bir alternatif olarak değerlendirilebilir. MİT Başkanlığımızın devletimizin bilgi güvenliğini tahkim hususunda diğer kurumlarımıza rehberlik etmesinde fayda görüyorum. Biz de çalışmaların çok yakın takipçisi olacağız

Kalın: Haksız hiçbir eylem karşılıksız bırakılmayacaktır.

MİT Başkanı İbrahim Kalın, MİT’in 97’inci kuruluş yıldönümünde konuştu. Kalın, “İsrail'in Gazze hunharca saldırılarında sessizliğe boğulması bu mefluç durumun son örneklerinden biridir. Sınırlarını aşarak başkalarının hakkına tecavüz eden her güç, aktör ve politika kendi sonunu hazırlamaya başlamış demektir. Küresel güç dengesinin çok uzağındayız. Milli İstihbarat Teşkilatı olarak bu belirsizlik ve hibrit tehditler dönemine kendimizi hazırlamak için sürekli yeni kabiliyetler geliştiriyoruz. Son 4 yılda yaşanan krizler küresel kırılmaların giderek daha derin ve yıkıcı hale geldiğini gösteriyor. Saldırıların durması kalıcı ateşkesin sağlanması insani yardımların ulaştırılması esir takası, iki devletli çözüm ve Filistin milli uzlaşısını sağlamak amacıyla gece gündüz çalışıyoruz. İkinci temel unsur olan caydırıcılık bir tehdidi ortaya çıkmadan engelleme kabiliyetine sahip olmaktır. Çok yalın bir şekilde ifade etmek gerekirse caydırıcılık şu demektir; Bir kişi size taş attığında karşıdan kurşun geldiğini bilecek ve daha elini taşa götürmeden iki defa düşünmek zorunda kalacaktır. Güçlü ve dirençli bir Türkiye'nin bölge ve dünya barışı için vazgeçilmez olduğuna inanıyoruz.Haksız hiçbir eylem karşılıksız bırakılmayacaktır. Devlete ve millete yapılan hiçbir ihanet cezasız kalmayacaktır. Türkiye son yıllarda özellikle savunma sanayi SİHA ve kritik altyapı teknolojilerinde kendine yeterli caydırıcı ve önleyici bir güç merkezi olmak için kuantum sıçraması yapmış ve tüm ezberleri bozmuştur. Güçlü ve dirençli bir Türkiye'nin bölge ve dünya barışı için vazgeçilmez olduğuna inanıyoruz” dedi.