Murat Kurum tepkilere karşı kendini savundu: Bu olayı siyasete alet etmek insafsızlıktır

Murat Kurum tepkilere karşı kendini savundu: Bu olayı siyasete alet etmek insafsızlıktır
AKP'nin İBB Başkan adayı Murat Kurum, Çevre Bakanlığı döneminde işletmesine onay verilen Anagold Maden şirketinin madeninde meydana gelen faciaya ilişkin açıklamalarda bulundu.Erzincan’ın İliç ilçesinde kurulu Anagold’a...
AKP'nin İBB Başkan adayı Murat Kurum, Çevre Bakanlığı döneminde işletmesine onay verilen Anagold Maden şirketinin madeninde meydana gelen faciaya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Erzincan’ın İliç ilçesinde kurulu Anagold’a ait madende yaşanan facianın üstünden 2 gün geçti. Toprak altında kalan 9 işçiyi arama çalışmaları devam ederken AKP’nin İstanbul adayı ve maden firmasının işletime açıldığı dönemde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı görevinde olan Murat Kurum ise kendisine yönelik tepkilerin ardından sessizliğini bozdu.

Siyanürlü altın madenine ÇED onayının verilmesini savunan Kurum, denetimlerin çok sıkı şekilde yapıldığını öne sürdü.

"Bu olayı siyasete alet etmek insafsızlıktır"

Kurum'un açıklamaları şöyle:

"Bizim dönemimizde tam denetimler yapıldı. Bakanlık, kapasite artırımı yapmaz, çevreye etkiyi ölçer. Bu konuyla ilgili dün geceden itibaren algı operasyonu başlatıldı. Bu olayı siyasete alet etmek vicdansızlıktır, insafsızlıktır. Bu hangi erdeme sığar. İnsanların canları üzerinden siyasi ikbal peşine düşenleri bu millet affetmeyecektir. Bu siyaset simsarlarını her zaman olduğu gibi bu millet unutmayacak. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın.

Bizim tek gayretimiz var o da canlarımızın bir an önce kurtulmasıdır."

Yönetmelik ne diyor?

Murat Kurum, ÇED raporlarını bakanlığın onaylamadığını iddia ederek “Bakanlık çevreye etkiyi ölçer” demişti.

Bakanlık yönetmeliğinde belirtilen yazıda “ÇED olumlu kararını verme yetkisi bakanlığa aittir” denildi.

Bakanlığın mevzuatını okumak için tıklayın

Bakanlık döneminde yetki almıştı

Kurum’un bakan olduğu dönemde şirkete göçüğün meydana geldiği yerde arama faaliyetlerinin kapasitesinin arttırılmasına onay verilmişti. Bununla da kalınmayıp Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu (ÇED) olumlu yönde değerlendirilip şirketin arama faaliyeti genişletilmişti.

Siyanür sızıntısı sonrası para cezası

Altın arayan şirket ve İliç’teki maden arama sahası, yapay göle siyanür sızdırdığı görüntülerle geçtiğimiz yıllarda kamuoyunun gündemine gelmişti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bunun üstüne “denetimler yapılmış maden arama faaliyeti olmayacaktır” açıklaması da yapmıştı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada “Çevre kirliliğine neden olan altın madenine “EN ÜST SINIR” olan 16 milyon 441 bin TL idari para cezası uygulanırken, ayrıca söz konusu olayla ilgili 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında gerekli adli soruşturmanın yapılması için Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunuldu” İfadeleri kullanılmıştı

Bakanlık yetkilileri, bölgede çevresel izleme çalışmalarının aralıksız olarak sürdürüleceğini, analiz sonuçlarına göre ise lüzum görülen alanlarda çevresel iyileştirme çalışmalarına devam edileceğini açıkladı.