Hüseyin Tapınç

Hüseyin Tapınç

VELİAHT 2

Bir önceki yazıda iktidar karşısındaki en büyük siyasi parti olan Cumhuriyet Halk Partisi’ne odaklanmış ve kamuoyunun gönlündeki lideri tespit etmeye çalışmıştık. Biraz da iktidar ortağı parti seçmenleri sayesinde Muharrem İnce CHP’nin başında olması gereken siyasetçi gibi görünüyordu; ancak aslında Kemal Kılıçdaroğlu, Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş ile birlikte dört politikacı da birbirine yakın oranlarda partinin lideri olması gereken kişi olarak konumlandırılıyorlardı. Bu dört siyasetçi arasında hiçbiri diğerlerine karşı fark yaratamıyordu.
Benzer bir sorgulamayı iktidar partisi AKP için de gerçekleştirdik ve kamuoyu nezdinde kimin veliaht olduğunu sorguladık.
Sorgulamamızda bir öncekinden önemli bir fark bulunuyor. CHP ile ilgili sorgulamamızda mevcut Genel Başkan Kılıçdaroğlu da aday liderler arasında yer alırken, AKP ile ilgili sorgulamamızda mevcut lider Recep Tayyip Erdoğan’ı sorgulama dışında tuttuk. Tahmin edileceği üzere, Erdoğan aday olduğu sürece AKP içinde alternatif bir lider adayının ortaya çıkması çok kolay olmayacaktır; partide bu anlamda bir arayış ya da istek de görünmüyor. Bir de üstüne siyasi kulislerde Erdoğan’ın önümüzdeki dönemde Berat Albayrak’ı AKP lideri yapacağı ve kendisinin de Cumhurbaşkanlığı alanında yoğunlaşacağı söylentisi hakim. Bu nedenle sorgulamayı partideki Erdoğan sonrası dönem olarak kurguladık.
2018 yılında yapılan son Milletvekili Genel Seçimleri’nde oyların yüzde 39’unu AKP’nin aldığı metropol illerinde yaşayan yetişkin nüfus nezdinde, Sia Insight’ın Ekim ayında gerçekleştirdiği araştırma sonuçlarına göre, seçmenlerin yüzde 41’i bu konuya hiç ilgi duymuyor ve Erdoğan sonrası dönemde AKP’nin başındaki siyasetçi ile ilgilenmiyorlar.
Seçmenlerin Erdoğan sonrası dönem içinde AKP lideri olarak görmek istedikleri iki isim öne çıkıyor: Süleyman Soylu ve Berat Albayrak. Bu iki siyasetçinin seçmenler nezdindeki tercih oranı birbirine son derece yakın, şu anda Soylu bir adım önde görünüyor. Soylu’yu AKP lideri olarak görmek isteyenler yüzde 16 ve Albayrak’ı lider olarak görmek isteyenlerin oranı da yüzde 10.
 Soylu ile Albayrak’ın AKP lideri olması gerektiğini düşünen seçmenlerin oranları demografik özellikleri itibarıyla farklılık göstermiyor, ancak kadınlar Albayrak’ın ve erkekler de Soylu’nun parti lideri olmasına daha sıcak bakıyorlar ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni destekleyenler de Soylu’ya daha yakın duruyorlar (yüzde 22).
Listenin üçüncü sırasında yer alan isim ise oldukça ilginç mesajlar içeriyor; yüzde 8 oranı ile Devlet Bahçeli.
Erdoğan sonrası AKP lideri kim olmalı sorusunun dördüncü sıradaki yanıtı da seçmenlerin düşünce sistematiği hakkında ilginç veriler sağlıyor: Ekrem İmamoğlu (yüzde 8). Nasıl ki, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni destekleyenler İnce’yi CHP liderliği adayları arasında üst sıralara taşımışsa, benzer şekilde, bu yönetim sisteminden memnun olmayanlar da İmamoğlu’nu olası AKP liderleri arasında üst sıralara taşıyor ve gönüllerindeki siyasetçiyi rakip partide lider olarak görüyorlar. Ancak burada ilginç olan, CHP kanadından AKP’ye olan bu geçişkenliğin tersinin geçerli olmaması. Metropollü seçmenler AKP’li hiç bir siyasetçiyi CHP lideri olarak tahayyül edemiyorlar, ama halihazırda CHP’li bir büyükşehir belediye başkanı AKP’nin lideri olarak düşünülebiliyor. Bu geçişkenlik aslında İmamoğlu’nun zihinlerdeki özgül konumu ile ilgili çok değerli içgörüler de içeriyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hüseyin Tapınç Arşivi

Ayna

21 Mart 2024 Perşembe 07:00