Antik çağdan bugüne uzanan kültürel rota: 550 kilometrelik Kilikya Yolu yürüyüşe açıldı

Antik çağdan bugüne uzanan kültürel rota: 550 kilometrelik Kilikya Yolu yürüyüşe açıldı
Mersin Büyükşehir Belediyesi, Antik Kilikya coğrafyasını kapsayan ve Tarsus’tan Yeşilovacık’a uzanan 550 kilometrelik Tarihi Kilikya Yolu’nu yürüyüşe açtı. Proje; tarih, kültür, doğa ve yerel kalkınmayı bir araya getiriyor.

Mersin Büyükşehir Belediyesi, 5 yıl süren hazırlıkların ardından kapsamlı bir kültürel ve turistik projeyi hayata geçirdi. Antik Kilikya coğrafyasından ilham alan ve Tarsus’tan Yeşilovacık’a kadar uzanan yaklaşık 550 kilometrelik Tarihi Kilikya Yolu, Belediye Başkanı Vahap Seçer’in katılımıyla düzenlenen lansmanla yürüyüşe açıldı. Proje, Mersin Valiliği, Kilikya Yolu Koruma ve Yaşatma Derneği ile Mersin Zirve Dağcılık İhtisas Spor Kulübü’nün destekleriyle hayata geçirildi.

Antik yollardan barışa uzanan bir yürüyüş

Başkan Seçer, projenin sadece bir yürüyüş rotası olmadığını vurgulayarak, “Bu sadece bir yol hikayesi değil, dünya barışına katkı demektir” dedi. 13 ilçeyi ve 55 köyü kapsayan yol; ‘İpek Yolu’, ‘Toroslar’, ‘Olba’ ve ‘Afrodit’ etaplarıyla dört bölüme ayrıldı. 38 yürüyüş parkuru ve 125 ara duraktan oluşan güzergâhta yürüyenler, antik yerleşimlerin izini sürecek, Yörük göç yollarını adımlayacak ve binlerce yıllık tarihi atmosferi hissedecek.

Kültür, doğa ve turizmi birleştiren vizyon

Kilikya Yolu Projesi, Mersin’in sosyal, kültürel ve doğal mirasını tanıtmayı amaçlıyor. Uluslararası standartlara uygun yönlendirme ve bilgilendirme tabelaları ile donatılan rota, kentin tarihini ve kültürünü görünür kılacak. Proje aynı zamanda Mersin’in EuroVelo Avrupa Bisiklet Ağı’na entegrasyonu sürecine de katkı sağlıyor.

Katılımcı demokrasinin ürünü

Başkan Seçer, lansmanda yaptığı konuşmada, “Bu bir ekip çalışması. 2019’dan sonra Mersin’in en büyük kazanımı katılımcı demokrasi oldu” dedi. Seçer, kentteki tarihi yapılarla ilgili restorasyon çalışmaları, turizm haritaları ve festivaller gibi kültür-sanat odaklı projeleri de anlattı.

“Barış güvercinlerini Mersin’den uçurmaya devam edeceğiz”

Mersin’in çok kültürlü yapısının Türkiye için bir model olduğunu belirten Seçer, “Mersin’den tüm Türkiye’ye barış güvercinleri uçuracağız” dedi. Seçer, MEDEKA ile birlikte yürütülen projelerin, kentte katılımcı bir yönetişim anlayışının kurumsallaştığını gösterdiğini ifade etti.

Kaynak:Bülten

Öne Çıkanlar