AKP’nin sanata olumsuz etkisi

AKP’nin sanata olumsuz etkisi
Türkiye’de artık her şey 14 Mayıs günü yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve TBMM seçimlerine kilitlenmiş durumda. Toplumun her kesimi, 15 Mayıs sabahında nasıl bir Türkiye’ye uyanılacağını merakla bekliyor.Mevcut iktidarın...

Türkiye’de artık her şey 14 Mayıs günü yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve TBMM seçimlerine kilitlenmiş durumda. Toplumun her kesimi, 15 Mayıs sabahında nasıl bir Türkiye’ye uyanılacağını merakla bekliyor.

Mevcut iktidarın akıldan yoksun sözleri, seçim sonrasına dair endişeleri ister istemez katmerlendirdi. İktidarın kendi vatandaşıyla savaşırcasına söylem ve tavırları, her sektörü olduğu gibi sanat dünyasını da olumsuz etkiledi. Önde gelen ressamların eserleri hariç resim satışlarında azalma olduğu söylenebilir.

Ben bu yavaşlamanın Millet İttifakı’nın seçimlerden zaferle çıkması durumunda kesileceğini düşünüyorum. Ankara’da resim galerileri sahipleri, ressamlar ve sanatla ilgili kimle konuşsanız, herkes dört gözle tek adam rejiminin sona ermesini ve ülke geneline “Bahar havası”nın hakim olmasını istiyor.

Sanat camiası bu beklentisinde haksız da sayılmaz. Bir adamın ağzından çıkan “ucube” sözü üzerine Türkiye’nin dünyaca ünlü heykeltraşı Mehmet Aksoy’un yaptığı insanlık anıtının yıkılması, uzun dönem ülkenin başkentinde belediye başkanlığı yapmış kişinin “içine tükürürüm ben böyle sanatın” açıklaması, nü sergilerin basılıp yasaklanması, devlet kurumlarının büyük kesiminin resim almaktan vazgeçmesi, kurum duvarlarında resimden daha çok dini motifli hat sanatının tercih edilmesi…

Bunlar 21 yılı bulan AKP iktidarı döneminde sanat dünyasının yaşadıklarından sadece birkaçı. Kim bilir daha hatırlamadığımız neler var? 14 Mayıs’ta yaşanacak bir iktidar değişimi sanat dünyasının da rahat nefes almasını sağlayacaktır.

AKP’nin toplumda korku yaratmaya çalışan propaganda makinelerini hiç dikkate almayın. “Kaybetse bile iktidarı bırakmaz, ülkeyi kaosa sürekler” sözlerine asla inanmayın. Son ana kadar “Ne yaparsak yapalım bunlar gitmez” anlayışını toplumda hakım kılmak isteyeceklerdir. Sakın bu tuzağa düşmeyin.

Yarattıkları kendi medyalarında yandaş kalemleriyle pompalamaya çalıştıkları “Açık ara kazanıyoruz” sözlerine gülüp geçin. Sandığa gidin, gerekeni yapın ve kaybettiklerinde gideceklerini aklınızdan çıkarmayın.

GALERİLERDE NE VAR?

Mayıs ayı ile birlikte kültür-sanat alanında da tatil havası hakim olmaya başlar. Hazirandan itibaren de Ankara’da sanat dünyası ekim başına kadar sürecek tatile girer. Ankara’da bu ay içindeki bazı sergiler şunlar:

Şevket Dağ (Cer Modern); 100. Yılda 100 Türk ressamı (Cer Modern); Abidin Elderoğlu (Arda Sanat); Söbütay Özer (Emin Antik); Hayati Misman-Güler Akalan (Medya Sanat Galerisi); Sefer Memişoğlu (Galeri Nev); Ahmet Yeşil-Hatice Yaman-Orhan Kurmalı (Galeri Soyut); Nazan Pamuk (Nurol Sanat Galerisi); Salim Başyiğit (Valör Art Hause); Mustafa Demirpençe (Artsan Galeri); Şenay Alban (BRHD); Cebrail Ötgün-Hüsnü Dokak (Zülfü Livaneli Kültür Merkezi); Ataman Oğuz-Cahit Cem (Fırça Sanat Galerisi); Birsen Küpeli (İsmail Atınok Sanat Merkezi); Kerim Laçinbay (Kent Sanat Galerisi); Suat Başel (Krişna Sanat Galerisi); Carole Turner (Ziraat Çukurambar); Ayfer Uz (Ziraat Kuğulu).