Emre Tansu Keten

Emre Tansu Keten

YENİ DUSTER BURSA’DA ÜRETİLECEK

Bu yıl Mitsubishi markası için Colt üretmeye hazırlanan Oyak Renault’dan çok büyük bir sürpriz daha geldi. Avrupa’nın en çok satan SUV modeli olan Dacia Duster’ın 3.neslini de Bursa’da üretmeye hazırlanan Oyak Renault, böylece aynı anda 3 marka için üretim yapmış olacak.


FRANSIZ Renault’un bünyesindeki Romanyalı Dacia’nın Avrupa’da en çok satan SUV modeli olan Duster’ın yeni nesli Türkiye’de üretilecek. İlk kez 2010 yılında satışa sunulan ve o tarihten bugüne Dacia’nın Romanya’daki Mioveni fabrikasında üretilip 60’dan fazla ülkede 2.2 milyon adede yakın satılan Duster’ın 3.nesli için geri sayım başladı. 2024 yılında satışa sunulacak yeni nesil aracın bu yılın sonundan itibaren Mioveni yerine Oyak Renault’un Bursa fabrikasında devreye girmesi bekleniyor.

MEGANE YERİNE GELİYOR
2020-2021 yılları arasında Türkiye’de de en çok satılan SUV model olan, son 1 yıldır da az farkla Bursa’da üretilen Fiat Egea Cross’un ardından ikinci sırada yer alan Dacia Duster’ın üçüncü neslinin Bursa’da üretilmesi hem iç pazarda büyük avantaj sağlayacak hem de Oyak Renault’un ihracat gücünü katlayacak. Kuşkusuz geçtiğimiz yıl Megane Sedan üretiminin Karsan’a kayması sonrası Oyak Renault fabrikasında oluşan kapasite boşluğu da yeni Duster ile fazlasıyla dolacak. Clio’nun ve bu yıl içinde Bursa’da devreye girecek yeni nesil Mitsubishi Colt’un üretileceği CMF-B platformunda üretilecek Bursalı yeni nesil Duster’ın 2024 yılında Avrupa’da yollara çıkması bekleniyor.

KAPASİTE 500 BİN OLACAK
Bursa’da CMF-B platformunun büyük araç geçişi için çalışmalar sürerken, üretim sürecindeki iyileştirmeler ise devam ediyor. Bu yıl devreye girecek yeni nesil Duster için yapılan yatırımla birlikte Oyak Renault fabrikasının 390 bin adetlik kapasitesinin 500 bin adede çıkacağı da iddia ediliyor. Kapasitenin yaklaşık 200 bin adedinin Duster, 300 bin adedinin ise Renault Clio ve Mitsubishi Colt modellerinden oluşması bekleniyor. Böylece 53 yıldır Bursa’da sadece Renault markası için üretim yapan Oyak Renault, bu yıldan itibaren Colt ve ardından Duster’ı devreye sokarak, aynı anda 3 farklı marka için üretim yapmış olacak.


5 yıldır Avrupa’nın en çok satan SUV’u

DACIA Duster satışları geçtiğimiz yıl tüm dünyada yüzde 5,8 artarak 197 bin 100 adede ulaşırken, Avrupa’da en çok satan ikinci model oldu. 2018 yılından bu yana Avrupa’da en çok satan SUV olan Duster, 2022 yılında sırasıyla en çok Fransa, Almanya, İtalya, Türkiye ve Brezilya’da satıldı. Türkiye, 2010 yılından bu yana toplam Duster satışlarında da 177 bin adetle 4’üncü sırada yer alıyor.


Mitsubishi Colt üretimi 2022’de açıklanmıştı

RENAULT, geçtiğimiz yıl Oyak Renault’un Mitsubishi markası Colt modelini üreteceğini açıklamıştı. Bursalı Colt’un Japon markanın Avrupa’daki en büyük kozu olması bekleniyor. Renault Group’tan yapılan açıklamaya göre, yeni nesil Colt, tıpkı Clio modelinde olduğu gibi Renault-Nissan-Mitsubishi İttifakı’nın modüler CMF-B platformunda üretilecek. Yeni araç 2023’ün 4. çeyreğinde Avrupa’da satışa sunulacak.


Karsan’ın Megane üretiminde sıkıntı!

RENAULT, geçtiğimiz yıl imzaladığı anlaşmayla mevcut Megane Sedan üretimini 5 yıl süreyle Karsan’a vermişti. Yapılan anlaşmaya göre; araç 2027 yılı sonuna dek Karsan tarafından üretilecek, satış işlemi ise Renault Mais sorumluluğunda olacaktı. Yılda 55 bin adet olmak üzere 5 yılda toplam 275 bin adet üretilmesi planlanmıştı. Ama gelen haberler hiç de iyi değil. Karsan’ın Megane üretiminde büyük sıkıntılar yaşadığı, bir türlü istenilen adetlere çıkamadığı söyleniyor. Ama daha da önemlisi Renault, Karsan’a ticari modeli Master’ın üretimini de vermeye hazırlanırken, Megane üretimindeki problemler nedeniyle henüz imza atmadığı iddia ediliyor. Bekleyip sonuçları göreceğiz.


İzmit'e i10 yerine hangi model Gelecek?

HYUNDAİ Assan'ın, 235 bin adet kapasiteli İzmit fabrikasında i10, i20 ve Bayon üretiliyor. Bu modellerin yüzde 90’ı ise Avrupa’ya ihraç ediliyor. A sınıfında yer alan i10 üretiminin 2025'te biteceği, i20 ve Bayon'un üretiminin ise yeni jenarasyon ve yeni motorlarla (hibrit) devam edeceği söyleniyor. İzmit’te i10 yerine 2025 yılında üretilecek 3.modelin büyük olasılıkla SUV sınıfında yer alan Tucson olacağı belirtiliyor. Çünkü Tucson’un üretildiği Çekya fabrikasının tamamen elektrikli otomobil üretimine döneceği, i30 üretiminin de biteceği kaydediliyor. Bazı kaynaklar Tucson üretimi için görüşüldüğü ancak Hyundai’nin küçük SUV modeli Casper’ın da masada olduğu belirtiliyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Tansu Keten Arşivi