Haldun Solmaztürk

Haldun Solmaztürk

Altay tankı & İlim Yayma Vakfı

Ne alaka diyorsunuz değil mi.? Haklısınız.!

Altay’ın hikayesi – son on yıldır -- BMC’nin akıllara durgunluk veren hikayesiyle (!) iç içe geçti.

TMSF’nin el koyduğu BMC, 2014 yılında ‘750 milyon’ liraya Ethem Sancak’a hediye edilecek ama parası çıkışmıyor; yardımcı oluyorlar—Katar Emiri’ne bir telefona bakar.

Katar Ordusu hemen şirketin %49.9’unu satın alıyor—300 milyon dolara.!

Savunma Sanayii Başkanlığı 2007’de Otokar’la Altay için dört prototip geliştirilmesi için sözleşme imzalamış; Kasım 2012’de Otokar’ın Sakarya’daki fabrikasında üretilen prototip ‘Altay’ tankları basına tanıtılıyor—seri üretim 2015’te başlayacak.

Prototipler testlerden başarıyla geçiyorlar ve Ocak 2016’daki seri üretim ihalesine Otokar (Koç Holding), BMC/Katar Ordusu ve FNSS teklif veriyorlar ama ortalıkta dolaşan dedikodular var.

Mustafa Koç ve Ali Koç kalkıp Ankara’ya gidiyorlar—tank kararını verecek kişiyle görüşmeye…?

Oradan buradan ve Altay’dan (!) konuşuyorlar, sonra kalkıp İstanbul’a dönüyorlar; Mustafa Koç ertesi sabah hayatını kaybediyor.

Ethem Sancak 2017’de AKP MKYK üyesi oluyor, sahibi olduğu medya grubunu da Erdoğan’ın Pınarhisar’dan arkadaşı olan Hasan Yeşildağ’a satıyor—Yeşildağ tahmin edeceğiniz gibi kendi halinde, sıradan bir vatandaş.

Altay ihalesi Ağustos 2018’de—iki buçuk yıl sonra—BMC/Katar Ordusu’na veriliyor. Sakarya Karasu’da ‘tank’ fabrikası inşa etsin diye arazi de tahsis ediliyor—49 yıllığına.!

Ama fabrikanın inşası zaman alacak; Tank-Palet Fabrikası tahsis ediliyor—BMC’ye…

Çünkü tank acil (!) ihtiyaç; ne yapıp edip bir an önce 250 tankın orduya verilmesi gerekiyor…

O arada %25.1 hissesini de ‘köylüsü’ Rizeli iş adamı Talip Öztürk’e satıyor—90 milyon dolara…

Ama Altay projesi bir türlü ilerlemiyor. Nasıl olduysa “Biz [AKP] Amerikanın desteğiyle iktidara geldik” gibi bir laf edince ortalık karışıyor. Alt yapı desteği, teşvik, tahsis derken Sancak—ve Öztürk—BMC hisselerini geçen yıl 480 milyon dolara Tosyalı’ya satıyor(lar).

“Akıllı ol, sen de kazan” diyor akıllı sosyalist öncü İslamcı özel girişimci.!

Tosyalı şimdi Karasu’daki fabrikayı söküp Ankara’ya taşıyor—tankı orada yapacak. 

(Hem Ethem Sancak hem de Talip Öztürk TOGG yönetim kurulundan da ayrılıyorlar.)

Şimdi geçen Pazar’a dönelim…

Sahnede, Yeniden Refah, Büyük Birlik Partisi ve AKP Genel Başkanları, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanları, Savunma Sanayi Başkanı, Genelkurmay Başkanı, Hulusi Akar, Tosyalı Holding Başkanı Fuat Bey, yanyana—kollar muzaffer (!) pozda, yüzlerde tatlı bir tebessüm.

Sonra onlara Sağlık Bakanı ve Damat Bey de katılıyorlar—Selçuk Bayraktar, Baykar’ın yönetim kurulu başkanı, Altay’la bir ilgisi yok ama o da bizim oğlanlardan…

Hediyesiz olmaz; ‘Sayın Cumhurbaşkanımızı bir süre daha sahnede tutuyoruz…’

Tosyalı, ‘Surey-i Enfal, 60. Ayet’ levhası hediye ediyor.

Enfal Suresi, özellikle Bedir savaşı sonrası elde edilen ganimetlerle, bunların kimlere ve nasıl pay edileceği konusunda… Enfal (1) ‘Ganimetlerin Allah’a ve resulüne ait olduğunu söyle!)’, Enfal (60) ‘Allah’ın ve sizin düşmanlarınızı korkutup caydırmak için güç ve savaş atları hazırlayın’ diyor.

Tam tanklar çalıştırılacak ki AKP Genel Başkanı Cumhur İttifakı ve İlim Yayma Vakfı Başkanı ile birlikte de bir fotoğraf istiyor—aslında programda yok.

Türkiye’de 6493 vakıf var.

İlim Yayma Cemiyeti 1950’de kuruluyor, 1972’de vakıf oluyor, sonra ‘Allah, yürü ya kulum’ diyor, o da yürüyor—taa Arifiye’ye kadar.!

BMC’yi alan—şimdi Altay’ı yapacak olan—Fuat Tosyalı da vakfın kurucularından…

Aralarında kimler yok ki…?

İçişlerinden önce Sayıştay’a, dört ay sonra da Anayasa Mahkemesi üyeliğine (!) uçurulan Muhterem İnce, eski Meclis Başkanı İsmail Kahraman (Darbe Raporu’nu kaybeden), şimdiki Başkan Mustafa Şentop (Raporu bir türlü bulamayan), Numan Kurtulmuş, hep oradalar…

İlim Yayma Vakfı’nı ayrıcalıklı kılan Mütevelli Heyeti Başkanı’nın adı: Necmeddin Bilal Erdoğan.

Peder Bey de kurucu üye.! 

Ön sırada, Hava Kuvvetleri Komutanıyla aynı statüde, protokol sırasında oturuyor.

Veliaht prens gibi…!

Tosyalı aynı zamanda Varlık Fonu Yönetim Kurulunda üye… O da TOGG’da.!

Varlık Fonu’nun başkanı AKP Genel Başkanı; diğer beş üye de hep sen, ben, bizim oğlan…

Fonun amaçlarından biri ‘stratejik’ yatırımlarla’ Türkiye’deki şirketlerden bölgesel ve küresel lider çıkmasına destek olmak… Tosyalı o ‘şirketlerden’ biri.!

Yani, kendi kendine destek oluyor…!

On yıl sonra, en başa—prototiplerin testlerine—dönülürken durum budur.

Savunma Sanayii Başkanlığı sitesindeki tüm bilgi ‘sekiz satırlık’ bir paragraf.! Ama akıl almaz gerçeklik işte bu kadar karmaşık, iç içe bir ilişkiler ve çıkarlar ağı…

Şirketler, vakıflar, devlet kurumları, Parti, bürokrasi, Varlık Fonu, TOGG, BMC, medya, Anayasa Mahkemesi, Meclis, diyanet, ticaret hepsi aynı zamanda iç içe bir çıkarlar çatışması…

İşte seçimlerde böyle bir düzeni oylayacağız…!

1 Mayıs 2023, Gazete Pencere

Önceki ve Sonraki Yazılar
Haldun Solmaztürk Arşivi