Başkentin gündemi “kabine” kulisleri: Yaşar Paşa bakan olabilir

İktidar partisinde son üç günde, kabinede yer alacak bakanlarla ilgili birbirinden ilginç iddialar ve kulisler konuşulmaya başlandı. Mehmet Şimşek’in ekonominin başına getirilme olasılığının yanı sıra, göreve devam edip etmeyecekleri merak edilen önemli üç ismin hükümete alınmayacağı, milletvekili seçilen başka üç bakanın göreve devam edeceği iddia ediliyor. Kabine kulislerinin bir sürprizi de Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler’in milli savunmanın başına getirilme iddiası.

Cumhurbaşkanlığı kadroları ve AKP kurmayları arasında son günlerde dolaşan yeni bakan isimleri çeşitlenmeye başladı. Bu iddialardan bir kısmının “temenni olduğu”, bir kısmının ise “bilgiye” dayandığı belirtiliyor. Hızlanan ve her gün yeni isimlerin eklendiği yeni kabine kulisleri başkentin en önemli gündem maddesi oldu.

Hangi üçlü gidici, hangisi kalıcı?

En ilginç kulis bilgisi yeniden bakan yapılıp yapılmayacakları merak edilen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ilgili. Bu isimlere yeni dönemde görev verilmeyeceği öne sürülüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın milletvekili yaptığı bakanlar arasında başka üç ismin yerini koruyacağı belirtiliyor. Bunların, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Ulaştırma Bakanı Adil Karaosmanoğlu ve Çevre Bakanı Murat Kurum olduğu ifade ediliyor.

Şentop’a Hakyol vetosu

TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un Adalet Bakanlığı’nı istediği, ancak bakanlıktaki Hakyolcu örgütlenmesinden duyulan rahatsızlık nedeniyle olmayacağı iddia ediliyor.

Yaşar Paşa sürprizi

Kabine kulislerinde en iddialı bilgiler, Milli Savunma Bakanlığı konusunda ortaya atılıyor. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler’in Milli Savunma Bakanı yapılacağı, 30 Ağustos’a kadar geçen sürede Genelkurmay Başkanlığı görevini ikinci başkanın yürüteceği ifade ediliyor. Hulusi Akar’dan sonra Yaşar Güler’in tercih edilmesinin savunmada ciddi bir strateji değişikliği anlamına geleceği dillendiriliyor.

Aynı isimler yine gündemde

AKP’de yıllardan beri isimleri her kabine değişikliğinde geçen iki isim yine gündemde bulunuyor. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın Dışişleri Bakanı yapılacağı, MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın da iç ve dış güvenlikten sorumlu cumhurbaşkanı yardımcılığı için düşünüldüğü iddia ediliyor. MİT Başkanlığı görevini de Fidan’ın yardımcılarından birinin üstleneceği öne sürülüyor.

Oğan’ı ne yapacaklar?

Sanayi Bakanlığı’na bakan yardımcılığı görevini yürüten Fatih Kacır ile TOGG CEO’su Mehmet Gürcan Karakaş’ın adı geçiyor. Ali Yerlikaya’nın adı İçişleri Bakanlığı, Sinan Oğan’ın adı Afet veya Spor Bakanlığı için konuşuluyor. Erdoğan’ın oldukça yüksek bütçeli oluşturulacak Göç ve Afet Bakanlığı’nı Oğan’a bırakmayacağı da başka iddialar arasında.

Milletvekili listesine konulmayan ve yeni dönemde görev almak istemeyen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’un kabinede olmayacağı konuşuluyor. Ersoy’un yerine güçlü bir isim bulma sorunu yaşandığı, son aşamada kendisinin yeniden ikna edilebileceği iddia edenler var. Yeni Sağlık Bakanı olarak ismi geçenler arasında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın doktoru Serkan Topaloğlu’nun adı dillendiriliyor. Bir başka kulis bilgisi ise Cevdet Yılmaz’ın Ticaret Bakanlığı’na, Lütfi Elvan’ın da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na getirileceği yönünde.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Nuray Babacan Arşivi