Bilimsel olarak karşılaştırıldı: Depremde hangi pozisyon hayat kurtarıyor?

Bilimsel olarak karşılaştırıldı: Depremde hangi pozisyon hayat kurtarıyor?
Türkiye'den dört araştırmacı, 'çök-kapan- tutun' tekniği ile 'cenin pozisyonu'nu bilimsel olarak karşılaştırdı. Sonuçlar, Türkiye gibi binaların yıkılma riskinin yüksek olduğu ülkelerde, cenin pozisyonunun daha çok hayat...

Türkiye'den dört araştırmacı, 'çök-kapan- tutun' tekniği ile 'cenin pozisyonu'nu bilimsel olarak karşılaştırdı. Sonuçlar, Türkiye gibi binaların yıkılma riskinin yüksek olduğu ülkelerde, cenin pozisyonunun daha çok hayat kurtardığını ortaya koydu.

Makale, geçen nisan ayında dünyanın en büyük afet kurumu World Association for Disaster and Emergency Medicine (WADEM) dergisinde de yayımlandı.

Çalışmayı yürüten isimlerden Doç. Dr. Sarper Yılmaz, "Deprem sırasında 'çök-kapan- tutun', bugün dünya bilim otoriteleri tarafından kabul edilen tek yöntem. Onlar, bunu çökmeyen binalar ile savunuyor. Dünyada, bu yöntemle yaşam üçgeninde fetüs pozisyonunu kıyaslayan ilk çalışmayı 4 Türk araştırmacı yaptık" dedi.

Dr. Öğretim Üyesi Ferudun Çelikmen ise "1992'den beri yurt ve yurt dışında onlarca depremde görev aldım. 249 can, bizim ekiplerimizce cenin pozisyonunda kurtarıldı. 'Çök -kapan-tutun'da binanın yıkılmasıyla en ölümcül darbe baş-omurga aksına geliyor. Oysaki deprem kurbanlarının çoğunu hemen önündeki boşlukta yan yatar cenin pozisyonunda kurtardık" diye konuştu. (DHA)