Bir hakemin psikolojisini bozup normal davranmasını bekleyemezsiniz

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) geçtiğimiz hafta içi, Altınordu –Beyçimento Bandırma arasında oynanan maçın teknik değerlendirmesi ve VAR kayıtlarının incelenmesi sonucunda Ali Palabıyık’a sezon sonuna kadar görev verilmeyeceğini açıkladı. Buraya kadar buz dağının görünen yüzü… Gelin size buz dağının altını göstereyim…

Üç hafta önce; TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, sözleşmeli hakemlerle yüz yüze görüşme yapıyor. Bu hakemlerin içinde Ali Palabıyık da var. TFF Başkanı Büyükekşi, Palabıyık’a ; “önümüzdeki sezon seninle çalışmayacağız” diyor. Diyebilir mi? Evet; çalışanıdır diyebilir. Ancak;

*Haziran’da yapılacak olağan TFF kurulunda aday dahi olamayacak Büyükekşi’nin, sezon devam ederken bu kararı tebliğ etmesi ne kadar doğrudur? 

*TFF Başkanı, Ali Palabıyık haricinde, başka hakemlere de, “seninle önümüzdeki sezon çalışmayacağız” demiş midir?

*Merkez Hakem Kurulu’nun bu ‘tebliğ’den haberi var mıdır? Eğer varsa,  niçin Palabıyık’a maç verilmeye devam edilmiştir? Yoksa TFF başkanı, bu kararı bazı kulüplere şirinlik (!) olsun diye mi almıştır?


Ali Palabıyık’ı tanımam etmem. Hakemliğini de beğenmem açıkçası. Ancak bu Ali Palabıyık’a yapılan haksızlığa sessiz kalacağım anlamına gelmez. Sezonun en ateşten günleri yaşanırken, zaten psikolojisi bitik bir hakeme ‘yoksun’ demek ve maç vermeye devam etmek ne kadar doğrudur? Ve ardından aynı hakeme, kritik bir maç vererek nasıl sağlıklı bir yönetim göstermesini bekleyebilirsiniz, anlamıyorum?

“Deveye, boynun niye eğri?” diye sormuşlar, “Nerem doğru ki?” demiş… Ülke futbolunun özeti budur…

Not defterimi açmadan, performans değerlendirilmesinin nasıl olduğunu anlatalım… Herhangi bir hakemin, herhangi bir maçtaki “başlangıç” notu 8,4’tür. Hakem, verdiği doğru ya da yanlış kararlarla notunu artırır veya düşürür.  Bu sayfada da, her hakem için başlangıç puanı, 8,4 olacak

13 yıl boyunca amatör- profesyonel birçok maça çıktım. Kurallar çerçevesinde gördüğümü, inandığım kararları verdim… Bu satırları yazarken de, yine aynı mantıkla, kurallar çerçevesinde gördüğümü inandığımı yazacağım ve puanlama yapacağım.“

Uğur Hoca’nın Not Defterine” hoş geldiniz…

ANTALYASPOR (1) – BEŞİKTAŞ(3)

Hakem: Mete KALKAVAN (8.2)

Birinci (kıdemli) Yardımcı Hakem: Serkan ÇİMEN (8.4)

İkinci Yardımcı Hakem: Deniz Caner ÖZARAL (8.4)

Dördüncü Hakem: Mustafa Kürşad FİLİZ (8.4)

VAR: Hakan CEYLAN (8.4)      AVAR: Suat ARSLANBOĞA (8.4)    AVAR: Ali Saygın ÖGEL (8.4)

Geçtiğimiz haftanın son maçını (İstanbulspor – Giresunspor) pazartesi akşamı İstanbul’da yöneten Mete Kalkavan, bu haftanın açılış maçında Antalya’daydı. Mete Hoca’nın bu maçta iki siyah beyaz hatası var. 73. Dakikada, Aboubakar, ceza sahası içinde topu kontrol etmek için yükselmek isterken, Ömer Toprak’ın müdahalesi var. Bu pozisyon net penaltı ve sarı kart. 80. Dakikada ise Bünyamin Roiser’i düşürüyor. Bariz gol şansının tüm kriterleri (topun; yönü, hızı, kontrolü,kaleye olan uzaklığı ve defans oyuncularının konumu) oluşuyor bu pozisyonda. Mete Kalkavan tecrübesindeki bir hakemin bu pozisyonu VAR müdahalesi olmadan çözmesi gerekirdi.

ADANA DEMİRSPOR (4) - ALANYASPOR (2)

Hakem: Hüseyin GÖÇEK (8.3)

Birinci (kıdemli) Yardımcı Hakem: Süleyman ÖZAY (8.4)

İkinci Yardımcı Hakem: Bilal GÖLEN (8.4)

Dördüncü Hakem: Fatih TOKAİL (8.4)

VAR: Alper ULUSOY (8.3)       AVAR: Neslihan MURATDAĞI (8.3) AVAR: Erdem BAYIK (8.4)

Tempolu ve gollü geçen maçta iki kritik ve VAR incelemesi uzun süren pozisyon var. 45+2’de Adana Demirspor, ceza sahası içinde bel hizasından gelen topa Morel dizi ile müdahale ediyor.  Devam kararı doğru. 45+7’de, Alanyaspor lehine verilen penaltıda Semih’in kolu doğal konumda, kol topa gitmiyor ve oyuncu topun geçişini engel için vücudunu büyütmüyor. Karar yanlış.

ÜMRANİYESPOR (4) – SİVASSPOR(1)

Hakem: Burak ŞEKER (8.5)

Birinci (kıdemli) Yardımcı Hakem: Cemil TUNÇ (8.4)

İkinci Yardımcı Hakem: Abdullah Uğur SARI (8.4)

Dördüncü Hakem: Burak OLCAR (8.4)

VAR: Mustafa ÖĞRETMENOĞLU (8.4) AVAR: Ali ŞANSALAN (8.4)    AVAR: Samet ÇAVUŞ (8.4)

Beş hafta sonra maç alan Burak Şeker çok iyi maç yönetti. Ümraniye lehine verdiği penaltı doğru, Sivassporlu Yatabare'nin ihracı doğru. Hikâyeden FIFA kokartı takan hakemlerden daha hakem. Tebrik ediyorum.

KONYASPPOR (2) – KAYSERİSPOR (2)

Hakem: Tugay Kaan NUMANOĞLU (8.4)

Birinci (kıdemli) Yardımcı Hakem: Cem ÖZBAY (8.4)

İkinci Yardımcı Hakem: Ali Can ALP (8.4)

Dördüncü Hakem: Gamze Durmuş PAKKAN (8.4)

VAR: Mustafa İlker ÇOŞKUN (8.4) AVAR: Abdullah Buğra TAŞKINSOY(8.4)  AVAR: Serkan OLGUNCAN (8.4)

Defalarca yazdım, Tugay Kaan Numanoğlu pişmeden yakılan bir hakem. Bu yüzden, umarım yanılırım, kendisinden çok fazla bir şey beklemek lazım. Bu maçı da idare etti zaten...

GİRESUNSPOR (1) – FENERBAHÇE (1)

Hakem: Bahattin ŞİMŞEK (8.3)

Birinci (kıdemli) Yardımcı Hakem: İlker TAKPAK (8.4)

İkinci Yardımcı Hakem: Osman Gökhan BİLİR (8.4)

Dördüncü Hakem: Mert GÜZENGE (8.4)

VAR: Serkan TOKAT (8.4) AVAR: Cihan AYDIN (8.4) AVAR: Kemal YILMAZ (8.5)

Her hakeme, her maç verilmez. Üst düzey maçı yönetecek hakem, kendini belli eder. Bahattin Şimşek, üst düzey maç yönetebilecek bir isim değil. Kendisi de bunun farkında. Bu maçta da ayağa basmaları, yüze vurmaları, gizli faulleri çözemedi.
Fenerbahçe'nin penaltısı, net penaltı. Arias'ın kolu doğal konumda değil.
Giresunspor'un golü çok konuşuldu. Bence pozisyon gayet açık: Hem Szalai topla oynuyor hem de, televizyon görüntülerine göre, Crespo ofsaytı bozuyor. Giresunsporlu Sainz da geriden çıkıyor. AVAR hakemi Kemal Yılmaz’ın tespiti çok doğru.
 

TRABZONSPOR (2) – ANKARAGÜCÜ (0)

Hakem: Erkan ÖZDAMAR (8.3)

Birinci (kıdemli) Yardımcı Hakem: İbrahim Çağlar UYARCAN (8.3)

İkinci Yardımcı Hakem: İbrahim BOZBEY (8.4)

Dördüncü Hakem: Kutluhan BİLGİÇ (8.3)

VAR: Özgür YANKAYA (8.3) AVAR: Volkan BAYARSLAN (8.3) AVAR: Ekrem KAN (8.4)

Trabzonspor maçı ile cezaya giren Erkan Özdamar’ın, yine bir Trabzonspor maçı ile cezasının bitmesi ironi olmuş. Ankaragücü oyuncusu Kitsiou’nun ihracı, maça damga vurdu. Kitsiou’nun topuğu yerde, dizi bükülü, güç transferinin gerçekleşmesi fizik kuralı olarak imkânsız. Erkan Özdamar uzak olduğu pozisyonda, çok büyük ihtimalle 4. Hakeminin uyarısı ile yanlış bir kırmızı kartını gösterdi. 

GALATASARAY (1) – BAŞAKŞEHİR (0)

Hakem: Halil Umut MELER (8.2)

Birinci (kıdemli) Yardımcı Hakem: Mustafa Emre EYİSOY (8.4)

İkinci Yardımcı Hakem: Kerem ERSOY (8.4)

Dördüncü Hakem: Çağdaş ALTAY (8.4)

VAR: Abdulkadir BİTİGEN (8.2) AVAR: Onur ÖZÜTOPRAK (8.2)    AVAR: Esat SANCAKTAR (8.4)

U-20 Dünya Gençler Şampiyonasına gidecek olan Halil Umut Meler, maçın geneli itibariyle iyi maç yönetmesine rağmen, iki siyah – beyaz hata yaptı. 42. Dakikada Başakşehir ceza sahası içinde, Ahmet Touba’nın Galatasaraylı İcardi’ye yaptığı hareket net penaltı… Ahmet Touba kayarak geliyor, her iki ayağı da havada ve topa müdahale edemiyor. Halil Umut Meler’in açısı çok kötüydü ve VAR müdahalesi gerekirdi. 45+6’da Galatasaraylı Oliviera’nın ortasında, Başakşehir ceza sahası içinde olan Deniz Türünç, topun geçmesini kolu yukarıya kalkık olduğu şekilde engellemek istiyor. Ancak yayıncı kuruluşun gösterdiği açılardan, bu pozisyona “net penaltı”, diyebilmek çok güç. Çok tartışmalı bir pozisyon, bence devam kararı daha sağlıklı olurdu. 



BAŞIN SAĞOLSUN SERKAN OK

Süper Lig yardımcı hakemi Serkan Ok, geçtiğimiz Perşembe gecesi annesi, Aysel Teyzemizi kaybetti. Başınız sağolsun hocam. Allah, Aysel Teyzemize rahmet eylesin, mekânı cennet olsun inşallah.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Uğur Temel Arşivi

Cemre

26 Şubat 2024 Pazartesi 07:00