“Dinleyenlerin şarkılarımda kendilerinden bir parça bulabilmesi benim için çok önemli”

Genç sanatçı Nazire’nin yeni teklisi Çöz Beni, tüm dijital platformlarda yayınlandı. Söz ve müziği kendine ait olan şarkıda, Nazire dinleyicilerinin aşina olduğu melankolik hava yine ağır basıyor ancak Çöz Beni'nin ‘sallanmaya’ uygun temposu, sanatçının sade vokaliyle birleşmiş ve ortaya gayet sakin bir çalışma çıkmış.

Nazire henüz 2002 doğumlu, çok genç bir müzisyen. 7 yaşında piyano çalarak müziğe ilk adımlarını atmış. Çok geçmeden gitara da el atmış ve ikisini birleştirerek 14 yaşında kendi şarkılarını yapmaya başlamış. Sanatçılığının yanında Tıp eğitimine de devam ediyor. İlk şarkısı Darmadağın’ı 2020 yılında yayınlayarak dinleyiciye “Merhaba” dedi. Şarkılarında ağır basan melankolik havanın ilk sinyallerini, ilk Darmadağın’la veren Nazire’nin yeni şarkısı Çöz Beni BBI Music etiketiyle dijital platformlarda yayınlandı.

Çöz Beni’nin söz ve müziği Nazire’ye ait. Hayata “melankolik yaklaştığını” söyleyen genç sanatçının şarkısında ‘direksiyon’ synth melodilerine ait. Alttan alta duyduğumuz bu melodiler, Nazire’nin melankolik havasına ters düşse de çok iyi bir uyum yakalayan vokaliyle şarkıyı ortak yerde buluşturuyor. Dinleyici melodiyle hafif hafif salınırken Nazire’nin duru vokaline eşlik ederek şarkıyı kendi içinde bütünleştiriyor. Yolun henüz başında olmasına rağmen geleceğe yönelik parlak ışıklar saçan Nazire’yle konuştuk.

Müziğe nasıl başladın?

Müziğe yedi yaşımda klasik piyano ile başladım. Daha sonra kendi kendime gitar çalmayı öğrendim ve bununla beraber şarkı yazmaya ve söylemeye de başladım. Fakat birkaç sene önce bilgisayarla yapabileceğim müziğin imkanlarıyla tanışınca iki enstrümanı da ihmal etmeye başladım.

Kimleri dinliyordun? Kimlerden etkilendin?

Küçükken annemin tanıştırdığı rock gruplarını dinlerdim, The Cure, Talking Heads, Fleetwood Mac gibi. Büyüdükçe her tarz müziği dinler oldum fakat kendi müziğim için en çok esinlendiğim isimlere örnek olarak Beach House, Her’s, Alexandra Saviour isimlerini verebilirim.

Darmadağın’dan beri şarkılarında melankolik bir atmosfer var. Genelde böyle misin yoksa şarkıların çıktığı andaki duygu durumun böyle mi denk geliyor?

Şarkılarımı çoğu zaman melankolik hissettiğim zamanlarda bir duygu aktarım ihtiyacı olarak yazdığım doğru. Fakat sanırım genelde de bir tarafım her zaman hayata daha melankolik yaklaşıyor, benim gibi hisseden bir sürü insan olduğunu da biliyorum ve onların sesi olmak istiyorum.

Yine bu melankolik-duygusal havayla senin dünyana da konuk oluyoruz sanki. Ama bir yandan da şarkılarında anlattıklarından herkese de bir pay çıkabilir. Böyle bakınca da nesnel olarak değerlendirebiliriz. Sen nasıl yorumlarsın bu durumu?

Sözlerim her zaman tıpatıp kendi gerçeğimi yansıtmıyor. Kendi hislerimden ilham alarak yeni bir hikaye oluşturuyorum. Bu açıdan dinleyenlerin şarkılarımda kendilerinden bir parça bulabilmesi benim için çok önemli, uğraşlı bir sürecin en güzel karşılığı.

Yeni şarkın Çöz Beni nasıl ortaya çıktı?

Çöz Beni’yi yalnızlığa çok alıştığım, kendime dönük bir dönemde yazmıştım. Pandeminin getirdiği kapanma ile oluşan bu durum beni insanlarla yeni ilişkiler kurmaktan korkar hale getirmişti. Fakat kendimi bu psikolojiden kurtarabildiğimde görülmeye, tanınmaya ve başkalarınca anlaşılmaya duyduğum ihtiyacı çok yoğun hissetmeye başladım. Çöz Beni bu ihtiyacın müziğe dökümü, herhangi biriyle derin bir bağ kurmak üzere yazılan bir açık mektup.

Yaşın henüz çok genç. Rotanda neler görünüyor?   

Olabildiğince yeni şeyler deneyip kendimi geliştirmek ve müzik yayınlamaya devam etmek istiyorum. Bir yandan tıp okuyorum, okuluma öncelik veriyorum. Fakat şu anda benim için en önemli adım içime tamamıyla sinen, bir öncekinden daha iyi olduğuna emin olduğum işler üretmeyi başarabilmek.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Burak Soyer Arşivi