DOKTOR NE YERSEN YE DEDİ

Oturdum bilgisayarın başına. Biraz sonra TCMB faiz kararını açıklayacak. Piyasada bir merak bir merak. Geçtiğimiz toplantıda sürpriz yapan ve piyasaları ters köşeye yatırarak 100 baz puan faiz indiren TCMB acaba bu toplantıda ne yapacak? Aslında piyasanın geneli birkaç gün öncesine kadar bu toplantıda TCMB’nin pas geçmesini yani faiz oranını %18’de sabit bırakmasını bekliyordu. Ancak PPK’da yapılan görev değişiklikleri sonrasında piyasa beklentisi faiz indirimlerine devam edilecek şeklinde yorumlandı. Ne alakası var görev değişikliği ile faiz kararının diyen Norveç vatandaşları olabilir. Onlara da sevgiler, selamlar… Ama Türkler arasında bu soruyu soran ya olmaz ya da sorana cevap vermeye değmez.

Saat 14.00 oldu. Uzatmada santrası yapılmayacak penaltı izler gibi ekran başındayız. Piyasa 50 baz puan indirir mi diye beklerken benim beklentim 100 puanlık indirime devam edeceği yönünde. Etmemesi lazım ama sinyal bana öyle geliyor daha doğrusu. Şak indirdi bir 200 puan daha. Aaaa kur da şak gitti mi yukarı. Ne bekliyordun sevgili okuyucu? Gerçi sen biliyorsun da faiz inerse dövizin yukarı gideceğini…

Yüksek kurun, ihracatçıya katkısı olduğu kesin. Ancak konuştuğum tüm ihracatçılar kurun bu denli öngörülemez olmasından da şikayetçi. Ve unutulmaması gereken bir başka gerçek ise ihracat yapabilmek için ithalat da yapmak zorunda olduğumuz gerçeği. El büyüteyim. Artan enerji fiyatları bir yana artan fiyatlara ödediğiniz dövizin de değeri arttığı için bir şok da oradan geliyor. Bunların geçici olduğunu düşünmek ise tam bir Polyannacılık olur.

Gelelim biz bu işlem hacmini niye yapıyoruz kısmına. Hadi biraz saralım filmi geriye. Naci Ağbal’ın faizleri yükselttiği için görevden alındığına dair bir görüş birliği hakim piyasada. Onu geçiyorum. Şimdiki başkan ile aynı politikaları yürüten Murat Uysal neden görevden alındı diye düşünmeden edemiyor insan ama.

An itibari ile görevde olan Başkan, göreve gelmesinin hemen ardından demedi mi “Para politikası enflasyonun üstünde bir faiz verecek biçimde şekillenecek” diye. Yoksa onu da demedi biz piyasacılar mı uydurduk. Sonrasında maç oynanırken kural değişti. Manşet enflasyona değil çekirdek enflasyona bakacağım dedi. Peki ona da eyvallah. Bugün itibari ile faiz manşet enflasyonun da çekirdek enflasyonun da altında.
Sonra düşün dur yabancı yatırımcı bize niye güvenmiyor diye…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mert Yılmaz Arşivi