1 taşla 5 kuş hesabı

1 taşla 5 kuş hesabı
Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu’nun, cuma günü İstanbul’da bazı iktisatçı ve gazetecilerle basına kapalı gerçekleştirdiği toplantıda yeni mevduat sistemiyle ilgili söyledikleri ortaya çıktı. Aktarılana göre Kavcıoğlu,...

Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu’nun, cuma günü İstanbul’da bazı iktisatçı ve gazetecilerle basına kapalı gerçekleştirdiği toplantıda yeni mevduat sistemiyle ilgili söyledikleri ortaya çıktı. Aktarılana göre Kavcıoğlu, toplantıda “Bir taşla beş kuş vuracağız: Kur dengelenecek, enflasyon düşecek, dolarizasyon engellenecek, Merkez Bankası rezervi artacak ve faiz düşecek” dedi.

Ticari kredi faizlerinde keskin artış

Merkez Bankası’nın politika faizini son dört ayda yüzde 19’dan yüzde 14’e çekmesine rağmen kredi faizlerindeki yükseliş Cumhurbaşkanı Erdoğan aksini söylese de devam ediyor.

MB rakamlarına göre 17 Aralık haftasında ortalama ticari kredi faizi yüzde 20,91’a çıktı. Artış 1,3 puan olarak kayıtlara geçti. Bu aynı zamanda mart ayından beri görülen en yüksek haftalık artış.

Bir diğer gelişme ise MB politika faiziyle ticari kredi faizleri arasındaki makas. İlgili haftada söz konusu makas 6 puanı geçmiş durumda.

17 Aralık haftasında konut kredisi faizleri 0,1 puan artışla yüzde 17,3, tüketici kredi faizi 0,3 puan artışla yüzde 23,5 ve ihtiyaç kredisi faizi 0,1 puan azalışla yüzde 25,2 seviyesine ulaştı. Mevduat tarafında ise ortalama faizler 0,1 puan artışla yüzde 15,3’e çıktı.