350 bin yatırımcı borsadan neden çıktı? Sebebi belli oldu

350 bin yatırımcı borsadan neden çıktı? Sebebi belli oldu
MKK verilerine göre borsada yatırımcı sayısı kasım ayında 350 bin kişi azalarak 8.1 milyona indi. Düşüşte daha çok küçük bakiyeli yatırımcılar ve genç yatırımcıların etkili olduğu görülüyor.Türkiye Cumhuriyet Merkez...

MKK verilerine göre borsada yatırımcı sayısı kasım ayında 350 bin kişi azalarak 8.1 milyona indi. Düşüşte daha çok küçük bakiyeli yatırımcılar ve genç yatırımcıların etkili olduğu görülüyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) sıkılaştırma adımlarına devam ettiği, mevduat faizlerinin de yükseliş ivmesini koruduğu Kasım ayında Borsada yatırımcı sayısındaki hızlı düşüş dikkat çekti. Borsada yatırımcıların ani çıkışının sebepleri neler?

Milliyet'te yer alan habere göre, konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ekonomist Hikmet Baydar şu ifadeleri kullandı: “Öncelikle halka arzlar bir alternatiftir. İnsanlar halka arzda hisselerin yükseleceği beklentisi ile giriş yaptı. Ancak şu sıralarda borsada da yukarı yükseliş beklentileri ötelendi. Son dönemde özellikle insanlar halka arzlara girip yeni dalgalanmalarla para kazanmayı hedefliyorlardı. 

Özellikle sosyal medyada bazı gruplar oluşturulduğunu gördük. Bu gruplar kendi aralarında ‘hisse senedi satın alın’ gibi söylemlerle birbirlerini motive ediyorlar. Bir sürü psikolojisi içerisinde hareket etmeleri söz konusu. Ancak borsa için konuşacak olursak borsada yukarı yönlü hareketin ihtimali kalmadı.

Yabancı yatırımcı gri liste nedeniyle çekinceli

Yabancı yatırımcının borsaya giriş yapması için 3 seçenek var. Bu 3 seçenekten ilki yerel seçimlerdir. Yabancı yerel seçim sonrasını görmek istiyor. Bir önemli diğer konu da gri liste. Yabancı yatırımcı gri liste sebebiyle çekinceli davranıyor.

Bir diğer seçenek ise not artırımı. Eğer uluslararası kurumlar not artırımına giderse, bu muhakkak olumlu yansıyacaktır. Yerel seçimler bittikten sonra siyasi bir risk olmayacağı anlaşılır ve yabancı ilgisi artar. Notları yukarı çekme konusunda çalışma olabilir. Gri liste konusu çok önemli.

Bu gelişmeler olursa dövizde düşüş gerçekleşir. Borsa tekrardan ilgi çekmeye başlar. O yüzden borsa için bu üç kriter son derece hayati önem taşıyor. Aksi takdirde makro verilere baktığımızda Türkiye’nin 2024 yılı büyüme beklentileri yarı yarıya indirildi.

Yükselen faizler borsa için negatif ekti yaratıyor. Faizlerin yükselmesi finansman maliyetlerini artırırken şirket karlılıklarına olumsuz yansır. Bu da şirketler için hedef fiyatların aşağı çekilmesine neden oluyor. 

Yabancı yatırımcı hikayesinin bir şekilde devam etmesi lazım. Yabancı yatırımcı girmezse borsada yön yukarı değil. Çarşamba günü borsada gelen satışlarla birlikte yön aşağı döndü, trend bozuldu. Teknik olarak yukarı hareketler tepki çıkışı olarak yorumlanacak. Borsada yılbaşına kadar satış ağırlıklı bir dönem olabilir diye düşünüyorum.