ABD, bir Türk'e ve Türkiye’deki 5 şirkete yaptırım uygulayacak

ABD, bir Türk'e ve Türkiye’deki 5 şirkete yaptırım uygulayacak
Reuters haber ajansına konuşan ABD Hazine Bakanlığı’ndan kıdemli bir yetkili ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin, Türkiye’deki beş şirkete ve bir Türk vatandaşına yaptırım kararı aldığını duyurdu.Reuters haber ajansı...

Reuters haber ajansına konuşan ABD Hazine Bakanlığı’ndan kıdemli bir yetkili ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin, Türkiye’deki beş şirkete ve bir Türk vatandaşına yaptırım kararı aldığını duyurdu.

Reuters haber ajansı bu hamlenin ABD-Türkiye ilişkileri için çok kritik bir zamana denk geldiğini belirtti. Ajans, ABD’de, İsveç’in NATO üyeliğinin onaylanması için meclisin açılmasının beklendiğine dikkat çekti.

Son dönemde ABD Hazine Bakanı Wally Adeyemo da dahil olmak üzere çok sayıda üst düzey ABD’li yetkili Türkiye’ye gelerek temasta bulunmuştu.

Reuters’a konuşan ve ismini açıklamayan yetkili, “Son 18 aydır Türkiye hükümetine ve özel sektöre endişelerimizi paylaştık ve onların Rusya savaşıyla bağlantılı yaptırım uyguladığımız kurum ve kuruluşlarla iş yapmanın önemli risklerini söyledik” dedi.

Yaptırım uygulanacak kişi ve şirketler

ABD Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Margiana İnşaat Dış Ticaret ile Demirci Bilişim Ticaret Sanayi adlı firmaların yaptırım altına alındığı bildirildi. Açıklama, Türkiye merkezli şirketlerin, Rusya'nın “Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaşı devam ettirebilmesi için çok ihtiyaç duyduğu çift kullanımlı ürünlerin ithalatında” Rusya'nın güvendiği firmalar arasında yer aldığını kaydetti.

Açıklamaya göre Margiana İnşaat Dış Ticaret, Ukrayna savaşında kullanılan askeri insansız hava araçlarının imalatı için gereken tedarik zincirinin parçası olan yaptırım altındaki Rus kurumlarına yüzlerce nakliyat yaptı. Demirci Bilişim Ticaret Sanayi ise Rusya'ya sensörler ve ölçüm cihazları gönderdi.

Reuters haber ajansı, görüş almak üzere bu iki firmaya henüz ulaşamadı.

ABD Dışişleri Bakanlığı da Denkar Gemi İnşaat firmasına, Rusya Savunma Bakanlığı'yla bağlantılı bir şirketin daha önce yaptırım altına alınan gemilerine tamirat hizmetleri tedarik etmesi nedeniyle Denkar, konuya ilişkin açıklama yapması talebine henüz yanıt vermedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı ayrıca ID Gemi Acenteliği firmasını, sahibi İlker Doğruyol'u ve CTL Limited Şirketi'ni de yaptırımlarla hedef aldı. Bakanlık, CTL'nin, Amerika ve Avrupa kaynaklı elektronik cihaz parçalarının Rusya'daki firmalara gönderilmesinde aracı olduğunu kaydetti.

ID Gemi Acenteliği, CTL Limited Şirketi ve İlker Doğruyol'dan konuya ilişkin açıklama gelmedi.

Sözcü Miller: Türkiye bizim için değerli bir müttefik

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller ise günlük basın toplantısında, "Türk hükümeti ile yapıcı ve yakın ilişkilerimiz var. Türkiye bizim için değerli bir müttefik." açıklamasında bulundu.