Alaattin Aktaş: KKM'nin çözüleceği yok!

Alaattin Aktaş: KKM'nin çözüleceği yok!
Ekonomim yazarı Alaattin Aktaş, hükümetin KKM'den çıkış için attığı adımların yetersiz olduğunu ifade etti. Yıl sonu enflasyon tahmininin yüzde 65 olduğunu hatırlatan Aktaş, KKM için verilen faiz oranının yüzde 40 olduğunu...

Ekonomim yazarı Alaattin Aktaş, hükümetin KKM'den çıkış için attığı adımların yetersiz olduğunu ifade etti. Yıl sonu enflasyon tahmininin yüzde 65 olduğunu hatırlatan Aktaş, KKM için verilen faiz oranının yüzde 40 olduğunu belirtti.

Aktaş, "Bakmayın son haftadaki azalmaya, KKM’nin çözüleceği yok!" başlıklı bugünkü yazısında TL ve döviz dönüşümlü hesaplara ilişkin şu ifadeleri kullandı:

"Merkez Bankası öncelikle doğrudan TL ile açılan KKM’yi azaltmak istiyor. Bu yüzden de bankalara bu hesaplar için çok daha yüksek bir hedef konuldu. Her ne kadar KKM için taban faiz yüzde 25’e çıkmışsa da ve kur yıllık bazda ancak bu orandan daha fazla arttığı takdirde Merkez Bankası’na yük binecekse de öncelik yine de bu hesapların tasfiyesinde. Kur artışının yüksek olmaması için her tür önlemin alınacağı öngörülüyor ama belli ki  ekonomi yönetimi buradan kaynaklanacak yükten bir an önce kurtulmak istiyor. 

Ama vatandaş TL cinsi KKM’den niye vazgeçsin ki! Vatandaş KKM’ye devam ederse yüzde 25 faiz garanti, banka üstüne hiç ek yapmasa bile, ki şu dönemde bu hiç yapılmıyor, kur daha fazla artarsa o da güvence. 

TL mevduata geçse kur güvencesi yok, alacağı faiz de yüzde 40 dolayında. 

Döviz dönüşümü yoluyla açılan KKM’den TL mevduata geçişi sağlamak ise çok daha zor, hatta olanaksız gibi. 

DTH dönüşümlüde çözülme çok daha zor 

Bu hesap sahipleri zaten döviz tasarrufunu tercih etmiş kişi ya da kurumlar. Ellerindeki dövizi de TL’ye çevirip KKM yaparken vade bitiminde döviz alacaklarını biliyorlar, o güvenceyle KKM’yi kabul etmişler. 

Şimdi onlara “Gel sen şu döviz sevdasından tümüyle vazgeç, unut dövizi, o dövizi biz TL’ye çevirelim, yüzde 40 da faiz verelim” diyor ve bunun işe yarayacağını bekliyorsunuz! Bu biraz olmayacak duaya amin demek gibi görünmüyor mu? 

Bankalar KKM’yi azaltamadıkları için yüklü borçlanma kağıdı almamak amacıyla şu sıralarda yüzde 40 olan faizi belki bir miktar artırırlar. Ama makas hala çok açık! 

Enflasyonla olan makastan söz ediyorum. 

Orta vadeli programda öngörülen bu yılın enflasyon tahmini yüzde 65. Bu oran bile aşılacak gibi ya, diyelim yüzde 65’te kalındı. 

Bankaların verdiği faiz kaç, yüzde 40. "

Yazının tamamı için tıklayın